Acidofilní mléko a další zakysané produkty chrání před infekčními chorobami

V zimě je třeba změnit nejen styl oblékání, ale i styl nakupování. Určitě je dobré přidat do nákupního košíku více zeleniny a ovoce, ale také zakysaných výrobků. Právě zakysané produkty příznivě ovlivňují nejen trávení, ale i imunitu. A ta musí být v době epidemií chřipky a nemocí z chladného počasí v té nejlepší formě. Jinak strávíme zimu pouze běháním po ordinacích praktických lékařů a v posteli.

Prospěšné bakterie

Benefity bakterií Lactobacillus acidophilus objevili odborníci už dávno. Proto by neměly, pokud chcete pomoci svému trávení a udržet si dobré zdraví obecně, chybět ve vašem jídelníčku fermentované, tedy zakysané mléčné výrobky. V obchodech určitě najdete něco, co vám zachutná. Pokud vám chybí inspirace, vsaďte na ověřenou klasiku s novou příchutí. Anebo si ji sami doma dolaďte. Kupte si bílý jogurt a dejte do něj čerstvé ovoce, zeleninu nebo třeba vlastní zavařeninu z léta. Bakterie mléčného kysání, které se nacházejí i v kyselo-mléčných produktech, mají pozitivní vliv na trávicí procesy, pomáhají udržovat optimální hodnotu pH v jednotlivých částech trávicí soustavy v rámci činnosti enzymů a také udržovat nevhodné prostředí pro nežádoucí druhy mikroorganismů.

Lactobacillus acidophilus

Každý z kyselo-mléčných výrobků má své nesporné výhody, ale kmen Lactobacillus acidophilus přítomný v acidofilním mléce je jedním z nejzajímavějších mikroorganismů z hlediska zdravé střevní mikroflóry. Produkuje enzymy a vitaminy skupiny B, zvyšuje stravitelnost bílkovin, sacharidů a také tuků. Podle odborníků jejich pravidelná konzumace pomáhá předcházet trávicím problémům, ale také přispívá k jejich nápravě. Některé vědecké studie naznačují, že zakysané produkty mají schopnost pomoci žaludku po užívání antibiotik, zmírnit nadýmání a bolesti spojené se syndromem dráždivého střeva a také chránit před cestovním průjmem.

Stop kvasinkovým infekcím

Pravidelná konzumace acidofilního mléka a produktů, které se z něj vyrábějí, se doporučuje ženám. Zejména těm, které často trápí kvasinkové infekce, neboť tyto kultury mohou posílit aktivitu užitečných laktobacilů a tak pozitivně ovlivnit přirozenou mikroflóru v ženském těle.

Zakysané produkty ochrání i děti 

Dětem v kolektivu, které jsou neustále vystavované různým patogenním mikrobům, mohou acidofilním výrobky pomoci snížit riziko nakažení ale také zmírnit průběh onemocnění.

Nakupujte s rozumem

Chcete-li pro své nejbližší to nejlepší, dávejte si dobrý pozor, co vkládáte do košíku. Kromě ovoce, zeleniny, vhodných bílkovin a sacharidů byste nikdy neměli zapomenout na zakysané produkty.


Mohlo by vás také zajímat