Krásná a štíhlá s pomocí jablek

Jablka pomáhají udržovat nejen zdraví, ale i krásu! Krásně vypadají a úžasně chutnají. A nemusíme konzumovat jen zralé plody, léčivé jsou i jabloňové květy. Maska z nastrouhaných jablek zase dodá vaší pleti vláhu a živiny. A když chcete navíc i zhubnout, i tady vám skvěle poslouží jablka, nebo z nich připravený jablečný ocet.

Krásná a štíhlá s pomocí jablek

Minerální látky, vitamíny, antioxidanty
Tak toto je velká část zázračného koktejlu, kterým se mohou pochlubit jablka. Z vitaminů má největší zastoupení C, který podporuje naši imunitu. O lepší trávení a problémy se stolicí se postarají vlákniny. Minerály jako železo, draslík a vápník se zaručí za zlepšení paměti, kostí a činnosti srdce. Skvělým pomocníkem je i přírodní antioxidant, který zabraňuje ukládání toxinů v těle, čímž intenzivně bojuje i proti karcinogenním onemocněním. Jablka také dobře ovlivňují žíly, když zpevňují jejich stěny. Pro zlepšení trávení byste po hlavním jídle dne měli sníst jeden plod. Ten vám redukuje i problémy po konzumaci těžkých a mastných pokrmů a rozhýbe žaludek do lepší činnosti. Abyste měli z jeho jedení skutečný užitek, vybírejte si jen zdravá, ještě nescvrknutá jablka. Když máte tu možnost, vybírejte si raději bio produkty z našich zahrad, které nejsou ošetřovány chemikáliemi. A když se ptáte, jestli můžete jíst jablka se slupkou, nebo raději bez ní, tak vězte, že první možnost je správná. Hned pod slupkou se totiž nachází nejvíce potřebných látek, takže si je raději dobře očistěte vodou, než nožem.

Odvar z květů
Pojďme teď pěkně po pořádku shrnout, na co všechno je dobré jablko. V období chřipek byste kromě jejich pojídání měli vypít i půl litru čisté šťávy, kterou si uděláte doma bez jakýchkoliv přídavků. Její pravidelná konzumace snižuje úroveň kyseliny močové, která způsobuje onemocnění dna. Redukuje i hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Působí jako očistný prostředek na celý organismus. Vždy však musí jít o dlouhodobé užívání. Pokud si dáte jablko jen občas a nepravidelně, neočekávejte velké změny. Některým lidem dokáže při okamžitém konzumaci zablokovat příchozí migrénu. Jsou vhodná i na zuby, dásně, zlepšení koncentrace, odstranění malých zánětů, jakož i zvýšené teploty. Využít se dá nejen samotné ovoce, ale i jeho květ. Část úrody obětujte ve prospěch vašeho zdraví. Posbírejte pár květů, které nasušíte a v období chřipek z nich pak uvařte čaj, který podávejte s lžičkou medu. Stejně dobře působí i na zánět průdušek a úlevu při kašli.

Štíhlé z octa
Dalším výrobkem, který můžeme využít v náš prospěch, je obyčejný jablečný ocet. Nemusíte ním jen dochucovat jídla, ale také zaútočit na tukové polštářky. Každé ráno byste si měli dát za lžičku tohoto přípravku, což vám nastartuje metabolismus a zrychlí spalování. Pokud vám není příjemná jeho chuť, rozmíchejte si ho v čisté vodě. Tím se však jeho účinky nekončí. I on v sobě uchovává množství pozitivních látek. Jeho pravidelné užívání snižuje cholesterol, také detoxikuje a zlepšuje obranyschopnost.

Hydratace pleti a rtů
Pokud máte rádi drobné zajímavosti, teď zvyšte pozornost. Máme tu pro vás malý trik, jak si jednoduše vyčistit zuby, když jste zapomněli zubní kartáček. Stačí ráno sníst jablko, jehož šťávy vás zbaví všech nečistot a bakterií a navíc i potlačí nepříjemný dech. Když máte po ruce lístek máty, uděláte si jím stejnou službu jako zubní pastou. Jablka můžete využít i pro přípravu různých pleťových masek. Stačí je jen nastrouhat a pak už můžete na základě typu pokožky přimíchat citronovou šťávu, olivový olej, jahody, okurky, rozemleté vločky nebo med. Když chcete dodat obličeji a dekoltu extra dávku hydratace, oloupejte jablko a tyto kousky si poklaďte na zmiňovaná místa. V zimě si můžete udělat domácí balzám na rty, který sestává z jablečné kaše a medu. Toto ovoce je prý i elixírem mládí.Jeho pravidelná konzumace zlepšuje kvalitu pokožky a zamezuje tvorbě vrásek. Dobrou zprávou na závěr je, že účinky jablka výrazně nesnižuje ani tepelná úprava. Podobný užitek dostanete tedy i z koláčů nebo kompotů. Nevýhodou v tomto případě jsou však cukry, které jsou jejich přídavkem.

Autor: Martina Dvořáková