Kyselina listová v přírodní formě dokáže účinně snížit riziko infarktu

V naší republice srdečně-cévní choroby vedou smutné žebříky úmrtí. Lékaři zakazují lidem kouřit, jíst tučná jídla, a naopak přikazují více pohybu a méně stresu. Co ale často v jejich ordinacích neuslyšíte, že příčinou onemocnění srdce a cév je vysoká hladina homocysteinu a ani to, co vám ji pomůže snížit. Je to jeden z vitaminů skupiny B, kyselina listová. Její hladinu snižuje kouření, špatná strava, antikoncepce, ale také zde má negativní vliv genetika a život ve městě.

Kyselina listová v přírodní formě dokáže účinně snížit riziko infarktu

Homocystein
Homocystein je aminokyselina, která se přirozeně nachází v krevní plazmě a patří mezi základní stavební látky bílkovin. Vysoká hladina homocysteinu v krvi však zvyšuje riziko srdeční choroby, mrtvice, Alzheimerovy choroby a osteoporózy. Vysoká hladina homocysteinu může zvýšit riziko infarktu až trojnásobně. Mnoho studií prokázalo, že homocystein je nezávislým rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. Jedinci se zvýšenou hladinou homocysteinu v krvi mají vyšší riziko rozvoje zablokování cév, známého jako okluzní nemoc, nebo riziko zhoršení aterosklerózy (kornatění tepen). Vysoká hladina homocysteinu se pojí s oslabením mentální funkce, což následně vede k rozvoji Alzheimerovy choroby. Jiné studie zjistily, že vysoká hladina homocysteinu může vést k osteoporóze a zvýšenému riziku lámání kostí ve starším věku.

Kardiovaskulární onemocnění
Podle odborníků vyplývá, že "zdraví" Češi mají tutéž hodnotu homocysteinu, jak Američané po infarktu. Studie také zjistila snížené hodnoty kyseliny listové a vitaminů B6 a B12, které mají na kardiovaskulární zdraví pozitivní účinky. Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtnosti u nás a umírá na ně přibližně 55% Čechů. A vysoké hladiny homocysteinu podporují i ​​vznik dalších nemocí. Homocystein je aminokyselina obsahující síru, která se nachází v tělech nás všech. Rozkládá se dvěma metabolickými procesy a na jeho rozklad je nutná kyselina listová (vitamin B9) a vitaminy B6 a B12. Tyto látky ovlivňují hladinu homocysteinu v krvi.

Jak si zajistit zdraví
Na snižování hladiny homocysteinu je třeba zvýšení příjmu kyseliny listové a vitaminů B6 a B12. Nejzdravějším způsobem, jak zvýšit jejich příjem, je jíst více potravin, které těchto živin obsahují hodně. Zvýšením příjmu kyseliny listové se hladina homocysteinu dokáže dostat do normálu poměrně rychle. Nejvíce kyseliny listové a vitaminů B obsahují živočišná játra, ta však obsahují i toxické látky, a proto je odborníci velmi nedoporučují. Velmi dobrými zdroji kyseliny listové, vitaminu B6 a B12 jsou luštěniny (čočka, cizrna, většina druhů fazolí, bob), chřest, špenát, obilné klíčky, brokolice a pomeranče, nachází se také v zelené listové zelenině, žampionech a rajčatech.

Vybírejte si kvalitní čerstvé a organické potraviny
Pamatujte, že kyselina listová nemá ráda teplo a ničí se vařením a je citlivá i na světlo a dlouhé skladování. Některé živočišné potraviny obsahují také mnoho kyseliny listové, avšak oproti rostlinným mohou mít i mnoho nepříznivých účinků na organismus. Užívání výživových doplňků s kyselinou listovou nemá žádné vedlejší účinky, nicméně studie ukázaly, že přijímání velkého množství kyseliny listové prostřednictvím doplňků nesnižuje riziko infarktu, mrtvice a rakoviny, i když hladina homocysteinu může v některých případech poklesnout. Nejlepším způsobem, jak optimalizovat zdraví je pravidelně cvičit, jíst výživnou stravu, vyhýbat se kouření a udržovat si zdravou váhu!

Závěr
Pokud zvýšíte příjem kyseliny listové, vitaminů B6 a B12 ve stravě, uvidíte pokles hladiny homocysteinu, a jako důsledek pokles rizika srdeční choroby a mrtvice.