Vysoká hladina kyseliny močové v krvi předurčuje vznik ledvinových kamenů

Lidé jsou jediní savci, kteří mají předpoklady pro vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. To má za následek dnu a ledvinové kameny. U lidí je příčinou ztráta enzymu rozkládajícího kyselinu močovou na jiné komponenty. Určujícími faktory jsou původ, věk, pohlaví, oblast, ve které žijeme a strava. Nejvíce postiženi jsou muži, věková kategorie mezi 30. a 50. rokem života, výskyt zejména v Evropě, Asii a Americe.

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi předurčuje vznik ledvinových kamenů

Při typickém záchvatu vzniká silná bolest vystřelující dolů do břicha
U mužů často bolest zasahuje i varlata a zadní části těla. Začíná se v návalech a pacientům se uleví, když se pohybují. Bolest přetrvává, dokud se kámen nepřesune na jiné místo nebo nevyloučí močovou trubicí. Existují čtyři typy kamenů, ale 70-75 % z nich obsahuje vápník v kombinaci s jinými látkami. Klíčem k zabránění krystalizace je pít tolik vody, kolik jen můžete, a tak rozředit látky, ze kterých se mohou vyformovat kameny, čili snížit možnost vytváření nánosů. Pijte více vody, než ztrácíte pocením, v moči nebo ve stolici - alespoň 2 litry denně. Pokud máte průjem nebo zvracíte z něčeho, co jste snědli, ze žaludečního viru či jiné poruchy, ledviny zadržují vylučování vody, aby jí v těle zůstalo dost. To značí, že se tvoří méně moči, která je koncentrovanější, a tak přímo předurčena pro tvorbu kamenů. Proto v těchto případech nesmíme zapomínat na doplňování tekutin, i když je nám mizerně.

Až donedávna se předpokládalo,
že čím více vápníku zkonzumujete, tím více se ho dostane do moči a zvýší se pravděpodobnost tvorby kamenů. Není to pravda. Pravda je opak: čím více vápníku přijmete, tím méně vápníku kamenů se vytvoří. Je tomu tak proto, že ledvinový kámen sestává z oxalátů vápníku a za jeho tvorbu je zodpovědný oxalát, ne vápník. Pokud vaše strava obsahuje vápník i oxalát, z hlediska vstřebávání se do střev je silnější vápník. Takže čím více vápníku sníte, tím méně oxalátů se ze žaludku dostane do krve a moči, a tím se sníží i možnost vytvoření kalciového kamene.

Co konzumovat?
Vyloučit potraviny, které obsahují mnoho oxalátů : kola, čaj, pivo, káva, grapefruitový džus, špenát a listová zelenina. Pokud máte náběh na ledvinové kameny, takové potraviny omezte, kolu můžete vynechat úplně, není to vůbec zdravý nápoj. Nejbezpečnější je jíst jídla s nízkým obsahem oxalátů, jako mléko, vejce, sýr a maso, ale zde zase také s mírou kvůli srdečním onemocněním. Měli byste jíst potraviny bohaté na draslík, protože ten cestou do ledvin váže na sebe vodu a pomáhá ředit moč. To znamená hodně sušeného ovoce, sójové mouky, melasy, pšenice, rýže, otrub, drůbeže, hodně syrové zeleniny, ořechů a sardinek. Pokud na vás dietní předpisy neúčinkují, můžete si dát sodu nebo citrát draselný, abyste si snížili kyselost moči. Spolu s dostatečným množstvím vody to nejen zabrání tvorbě kamenů kyseliny močové, ale může rozpustit i ty, které již máte.

Pokud máte v krvi vysokou hladinu kyseliny močové,
což bývá časté při dně, její snížení má za následek i nižší pravděpodobnost tvorby kamenů. Potraviny s vysokým a středním obsahem kyseliny šťavelové, které se nemají konzumovat při ledvinových kamenech: Fazole, pivo, čokoláda, kakao, ostružiny, borůvky, klikva, rybíz, grapefruity, hrozny, maliny, rebarbora, jahody, mandarinky, ořechy, arašídové máslo, červená řepa, celer, pažitka, kadeřavá kapusta, lilek, salát, zelená paprika, kapusta, pórek, proskurník jedlý, petržel, špenát, dýně, sladké brambory, pšeničné klíčky.

Autor: Martina Dvořáková