Adžika je jemná směs koření, která skvěle chutná a dá se připravit i doma

Koření je přírodní pochutina, bez které si neumíme představit žádnou národní kuchyni. Adžika je kořeninová směs, jejíž původ se připisuje Kavkazu (Gruzie), kde se používá jako pasta a hořčice.

Adžika je jemná směs koření, která skvěle chutná a dá se připravit i doma

Co obsahuje toto zajímavé superkoření?
Adžiku si můžeme koupit, ale i namíchat pokud máme potřebné suroviny, respektive další koření a sůl. Směs tvoří: koriandr, saturejka, česnek, kopr, majoránka, bobkový list, bazalka, kmín, mletá sladká paprika, chilli a samozřejmě sůl. Vytvoříme si směs typické tmavě červené až karmínové barvy.

Využití Adžiky v kuchyni
Adžika má příjemnou, jemně pikantní chuť. Drcený prášek je vhodný na dochucení ryb, drůbeže, skopového i na ochucení mletého masa. Výborně se hodí i na přípravu jídla ze zeleniny, což ocení zejména vegetariáni na grilování patisonu, lilku nebo na přípravu jídla z luštěnin. Bez Adžiky se určitě neobejde gruzínská a arménská kuchyně, zejména příprava šašliku.

Recepty na kořeninovou směs 

  • Superkoření si připravíme v poměru 3: 2: 1. Tři díly bude tvořit umletá směs: koriandr, kopr, saturejka, bobkový list, majoránka, bazalka a kmín.
  • K tomu přidáme dva díly: mleté ​​sladké červené papriky.
  • Na závěr přidáme jeden díl sušeného česneku a špetku soli a mletého chilli koření.
  • Suchou kořeninová směs uskladníme do tmavého skleněného pohárku.

 

Recept na pastu

  • Suroviny: 4 rajčata, 3 ks zeleninové papriky, 2 jablka, 1 větší mrkev, 3 stroužky česneku, 200 ml oleje, podle chuti sůl a chilli koření.
  • Ochutíme bylinkami (koriandr, saturejka, česnek, kopr, majoránka, bobkový list, bazalka, kmín).
  • Postup: Zeleninu a bylinky rozmixujme, přidáme prolisovaný česnek, sůl a olej. Uskladníme v ledničce. Hodí se pro přípravu masových jídel, ale do omáček a polévek.

 

Na závěr
Adžika je směs koření, která nejen jídlo skvěle ochutí, ale pozitivně ovlivní i naše zdraví. Směs rozhodně patří mezi zdravé a jemné koření. Přesto i s ní zacházejte opatrně a s množstvím to nikdy nepřehánějte.

Autor: Martina Dvořáková