Koření je přírodní pochutina, bez které si neumíme představit žádnou národní kuchyni. Adžika je kořeninová směs, jejíž původ se připisuje Kavkazu (Gruzie), kde se používá jako pasta a hořčice.
Co obsahuje toto zajímavé superkoření?
Adžiku si můžeme koupit, ale i namíchat pokud máme potřebné suroviny, respektive další koření a sůl. Směs tvoří: koriandr, saturejka, česnek, kopr, majoránka, bobkový list, bazalka, kmín, mletá sladká paprika, chilli a samozřejmě sůl. Vytvoříme si směs typické tmavě červené až karmínové barvy.
Využití Adžiky v kuchyni
Adžika má příjemnou, jemně pikantní chuť. Drcený prášek je vhodný na dochucení ryb, drůbeže, skopového i na ochucení mletého masa. Výborně se hodí i na přípravu jídla ze zeleniny, což ocení zejména vegetariáni na grilování patisonu, lilku nebo na přípravu jídla z luštěnin. Bez Adžiky se určitě neobejde gruzínská a arménská kuchyně, zejména příprava šašliku.
Recepty na kořeninovou směs
Recept na pastu
Na závěr
Adžika je směs koření, která nejen jídlo skvěle ochutí, ale pozitivně ovlivní i naše zdraví. Směs rozhodně patří mezi zdravé a jemné koření. Přesto i s ní zacházejte opatrně a s množstvím to nikdy nepřehánějte.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.