Anemie a prostředky přírodní medicíny

Anémie (chudokrevnost) je patologické snížení hodnoty krevního barviva (hemoglobinu), které provází bledost kůže, zvýšená únava, zrychlení srdeční akce a časté zadýchávání. Anémie může mít řadu příčin. Mezi ně patří nedostatek vitaminu B12, železa, ale také silné krvácení. Léčba se řídí pokyny lékaře a užíváním léků na lékařský předpis. Doplnit léčbu můžete i prostředky lidového léčitelství, které ale konzultujte s lékařem, který vám předepisuje klasickou léčbu.

Anemie a prostředky přírodní medicíny

Bylinný čaj na chudokrevnost
Potřebujeme: 20 g třezalky tečkované, po 10 g ostružin a kopřivy, 3/4 l vody
Jak na to: Byliny dobře rozdrtíme, promícháme a nasypeme do nádoby. Uvaříme předtím zmrazenou vodu. Vroucí vodou zalijeme byliny a necháme louhovat asi 10 minut. Poté scedíme a pijeme teplé, 1 šálek 3 - 4x denně.

Pelyňková kúra
Nejcennější bylinkou v lidovém léčitelství při chudokrevnosti je pelyněk pravý. Tinktura z něj se užívá v malých dávkách - 1 kapku ve lžičce vody přibližně tři týdny ráno na lačný žaludek. Pak je třeba udělat dvoutýdenní pauzu a zase následující tři týdny užívat, dokud se stav neupraví.
Potřebujeme: Větší množství pelyňku - nejlepší je čerstvý, v krajním případě použijeme sušený, kvalitní 40% alkohol.
Jak na to: V případě sušené byliny ji nasypeme asi do 1/2 připravené nádoby a zalijeme alkoholem. Máme-li čerství pelyněk, naplníme nádobu až povrch a také zalijeme. Necháme dobře uzavřené tři týdny louhovat na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě. Každý den lahví pořádně protřepeme. Po třech týdnech scedíme.

Vaječný posilující nápoj
Kromě chudokrevnosti je výborný i na celkové posílení organismu. Obsahuje totiž hodně vitaminu B12, který je při chudokrevnosti často nedostatkový.
Potřebujeme: Jeden syrový žloutek nejlépe z čerstvých vajec a volného výběhu v biokvalitě, tekutý med - nejlepší je lesní, mléko a vanilku.
Jak na to: Žloutek utřeme s polévkovovu lžící medu a zalijeme zahřátým mlékem. Přichutíme vanilkou.

Jablkový ježek
Tento prastarý lidový recept údajně pomáhal doplnit organismu chybějící železo při anémii nebo velké ztrátě krve.
Jak na to: Očištěné (tedy dezinfikované) železné hřebíky se napíchají do jablka. Po několika hodinách se vyjmou a jablko se sní. Doporučená dávka byla jedno až dvě jablka denně.

Obilné klíčky
Vysoký obsah železa najdeme v obilných klíčcích, zejména pšeničných. Každý den snězme ráno zejména čerstvé klíčky - dejme si je do jogurtu či obilné kaše. Vhodné jsou také pšeničné klíčky sušené.

Dýňový olej
Obsahuje zinek, který podporuje léčbu anémie. Dýňový olej přidáváme do hotových jídel, zejména salátů.

Šťáva z červené řepy
Tato kúra zmírní nebo zneutralizuje v organismu kyselé prostředí, které mu ubírá potřebné minerály a stopové prvky včetně železa. Navíc samotná červená nebo černá řepa je velmi bohatá na železo.
Jak na to: Na den je třeba odšťavnit přibližně 330 až 350 ml čerstvé šťávy z červené řepy. Během kúry nesmíme nic jiného pít ani jíst a šťávu přijímat postupně v průběhu dne po 2-3 lžičkách. Zkusíme užívat 1-3 dny za sebou. Šťáva se může podávat i průběžně v rámci prevence chudokrevnosti.

Tipy na úpravu stravy
Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny, vitaminy, železo a také produkty podporující krvetvorbu, jako játra, vejce, červené maso, vařené fazole, hrách, čočku, červené bobulovité ovoce, červenou a černou řepu, petržel, listovou zeleninu, otruby, ořechy, semena, dýňová semínka, rozinky, otruby, sušené meruňky a švestky, mandle a pivní kvasnice. Nejbohatším potravinovým zdrojem železa je také melasa (koupíme ji v obchodech se zdravou výživou), kterou můžeme používat místo cukru do nápojů i jídel. Před každým jídlem vypijte alespoň deci čerstvé šťávy z ovoce nebo zeleniny, protože zlepšuje schopnost vstřebávání železa. Vynikajícím zdrojem je i šťáva z kopřivových listů. V kuchyni používejte co nejvíce bylinek - ať už ve formě koření do jídel nebo ve formě bylinkových čajů, protože vylepšují skladbu krve a zároveň celkově posilují organismus.

Autor: Lenka Kostková