Anýz - koření a léčivá bylinka

Anýz je léčivá bylinka, kterou spíše známe jako koření. Může se pěstovat na zahrádce, ale i v květináči za oknem. Květy jsou malé, bílé. Konzumovat se dají čerstvé lístečky, ale největší léčivou sílu skrývají semínka.

Anýz - koření a léčivá bylinka

Ze semínek
Vyrábí se destilací vodní párou i éterický olejíček. Z planet se k anýzu přiřazuje Merkur a živlem je vzduch. K této bylince patří dokonce i kámen: jantar. Už v dávné minulosti se jím posvěcovaly jantarové kouzelné náhrdelníky a věštecké kameny.

S anýzem se připravovali i magické a rituální jídla a koláče,
například při zásnubách či svatbách, možná kvůli jeho mírným afrodiziakálním vlastnostem. V tradičním léčitelství se používá na poruchy trávení, je výborný proti parazitům jako jsou vši, klíšťata i svrab, podporuje vykašlávání a čistí dýchací cesty, zvyšuje tvorbu mléka a zároveň zabraňuje plynatosti a kolikám u miminek. V kuchyni se používá dodnes na pečení, vaření i zavařování, najdeme ho v množství směsí koření.

Éterický olej
Chemické složení: fenylpropanoidy, anethol, emtylsalvikol, anýzový aldehyd, acetaldehyd, depenten ...Éterický olej z anýzu je kořenité a nasládlé vůně, vyznačuje se vysokou těkavostí. Má psychotropní účinky, stimuluje laktaci (ale používáme opatrně, pozor na předávkování!). Je vhodný také jako celá rostlinka při kašli, teplotě, nechutenství, nadýmání, bronchitidě, zánětech močových cest / je močopudný /, uvolňuje křeče například i při bolestivé menstruaci, závratích a nevolnosti, kolice i zácpě, působí na tvorbu žluči a pomáhá při migréně způsobené špatným trávením. Do aromalampy nebo na masáž je vhodný pro lidi se zvýšenou citlivostí a plačtivostí, až podrážděností.

Kontraindikace
Pozor na předávkování, neužívat v těhotenství, opatrně u dětí do 2 let, nepoužívat dlouhodobě ve vyšších dávkách, neboť může mít silné narkotické účinky, nevhodné při endometrióze při nádorových onemocněních.

Anýzová tinktura
Potřebujeme: 1 litr vodky nebo brandy, hrst semínek anýzu, citrónovou kůru.
Jak na to: Vše smícháme, necháme v uzavřeném sklenici 3 týdny, protřepáváme. Poté scedíme a užíváme v malých dávkách.

Anýzový likér s jeřabinami
Potřebujeme: 2 lžičky kompotu z plodů jeřabiny, 50 g anýzu, 6 dcl vodky, 400 g cukru, 1/2 l vody.
Jak na to: Anýzová semínka vsypeme do sklenice a zalijeme alkoholem. Necháme 2 týdny louhovat, denně protřepáváme. Uvaříme si cukr s vodu a přecezený macerát s tím smícháme a nalijeme do lahví, do každé přidáme pár jeřabin z kompotu a pevně uzavřeme. Podáváme před jídlem jako žaludeční likér.

Máslové keksy s anýzem
Potřebujeme: 2 sklenice hladké mouky, 1/2 sklenice másla, půl prášku do pečiva, 3/4 sklenice mléka smíchaného s vodou, cukr, anýz a pomerančový džus.
Jak na to: Smícháme z mouky, prášku do pečiva, másla a mléka s vodou hladké těsto. Rozválíme asi na tloušťku 1,5 - 2 cm a vykrajujeme sušenky. Na závěr potřeme pomerančovým džusem a posypeme cukrem smíchaným s anýzem. Pečeme 10-15 minut při 180 ° C.

Mast na klouby
Jak na to: Smícháme za tepla včelí vosk, mastný základ, tinkturu z kostivalu, anýzový a fenyklový éterický olej, a pokud máme, vitamin E. Uzavřeme do nádobky a držíme v temnu a chladu. Používáme na svalové poranění nebo únavu, na lepší prokrvení pokožky a na revmatické bolesti.

Autor: Martina Dvořáková