Atopický ekzém - faktory vzniku

Atopický ekzém lze kontrolovat. Úporná svědění, především v noci, oteklá a červená kůže, puchýřky, šupiny, praskliny nebo strupy. Neklidné, plačtivé dítě s poruchami spánku, omezeními ve stravování, v oblékání, při hře. Frustrovaný, bezmocní rodiče. I tak může vypadat diagnóza atopický ekzém, která může propuknout již u kojence, a kterou trpí v rozvinutých zemích až do 30 % dětí a 10% dospělých.

Atopický ekzém - faktory vzniku

Obraz atopického ekzému se liší podle věku, existuje ekzém kojenecký, dětský, u dospívajících či dospělých. Může se vyvinout v kterémkoliv věku, ale většinou vzniká už v průběhu prvního roku života dítěte. Přestože se říká, že děti z tohoto onemocnění vyrostou, přibližně v 30- 40% případů přechází do dospělosti. Atopický ekzém není nakažlivý.

Proč vzniká atopický ekzém?
Jde o geneticky podmíněné onemocnění, které se často vyskytuje v rodinách, kde rodiče dítěte či jeho sourozenci trpí astmatem, alergickou rýmou, kopřivkou či potravinovou alergií. Jde tedy o nevítané dědictví, a ne infekční, přenosné onemocnění. Slovo "atopický" znamená, že organismus zdědil sklon k určitému alergickému typu reakce. Malí atopici obvykle z projevů ekzému vyrostou, často však u nich dochází k něčemu, čemu odborníci říkají "atopický pochod": V jistém věku se u nich začne rozvíjet alergická rýma nebo astma.

Při vzniku atopického ekzému hraje roli dědičná predispozice, tedy to, zda ekzémem trpěl jeden rodič nebo oba. Dále porucha bariérové funkce kůže, což je její odolnost proti vlivům vnějšího prostředí. A do třetice jde o poruchu imunitního systému. O tom, zda se vyvinou chorobné projevy, zda ekzém "propukne", rozhodují i vlivy vnějšího prostředí. Člověku, který není atopik, se po setkání s alergeny na rozkvetlé louce, v domácím prachu nebo v potravinách, nic nestane. Pokud se pacient se sklonem k alergické reakci s alergeny nepotká, zjednodušeně, nepůjde na rozkvetlou louku, také může zůstat bez projevů onemocnění. Ale pokud se atopik na rozkvetlé louce ocitne, dojde ke vzájemné souhře genů, prostředí a onemocnění je na světě.

Autor: Lenka Kostková