Avokádo zvyšuje plodnost a chuť na milování

Krémová hruška či zelené máslo? Že nevíte, co čem je řeč? Je to jen pár výstižných pojmenování pro avokádo. Aztékové mu přisuzovali zásluhy o plodnost, Mayové afrodiziakální účinky a králové ho konzumovali jako největší luxus. A co vy? Jak často si dopřáváte toto zcela již běžně dostupné ovoce?

Jak zjistit, zda je avokádo správně zralé?
Jednoznačně měkké, protože nejen u banánu, ale i u avokáda a jiného ovoce platí, čím měkčí, tím zralejší a na vitaminy bohatší. Avokádo má oproti jiným druhům ovoce tu výhodu, že i dozrává rychleji. Nicméně, pozor, příliš měkké avokádo také není to, co by lahodilo na jazyku či prospělo vašemu tělu. Jak tedy zjistíte, že je zralé tak akorát? Podívejte se pod suchou spodní část konce jeho kořene. Pokud bude zelená, avokádo je správně zralé. Naopak, pokud je tato část hnědá, je přezrálé. A rozhodně nekupujte avokádo, které má slupku pokrytou hnědými skvrnami. A pokud si  i v obchodě koupíte tvrdé avokádo , zabalte ho např. do mastného papíru a nechte v pokojové teplotě pár dní dozrát.

Avokádová dieta 
Zařadit do svého jídelníčku ovoce s vysokým obsahem tuku? A proč ne. Avokádo je totiž jedno z mála ovocí, jehož tuky našemu tělu prospívají, protože snižují krevní cholesterol a zároveň i jedno z nejzdravějších s ohledem na jeho způsob pěstování. Díky svému hrubému povrchu chrání plod uvnitř před pesticidy a jinými chemickými látkami, kterými je ovoce stříkané. Proto si ho můžete do svého jídelníčku bez obav o své zdraví, či postavu zařadit např. i místo másla nebo sýra, či v kombinaci s jogurtem, olivovým olejem nebo medem. To jsou totiž přísady, které nejenže zvýrazní a zlepší jeho chuť, ale tato kombinace prospěje i vašemu trávení, a tedy hubnutí. Filipínci si ho míchají s mlékem a pijí jako populární smoothie. Zatímco proteinové nápoje obvykle obsahují jeden důležitý protein, nápoj z avokáda jich má 18 v jednom. Brazilci si dokonce z něj dělají ledovou zmrzlinu, kterou si můžete dopřát i vy, pokud vás přepadne chuť na sladké. V kombinaci s jinými jídly umožňuje snadněji vstřebávat živiny rozpuštěné v tucích, především alfa a beta karoten. A protože má i málo sodíku a fruktózy, ale za to dvakrát větší množství draslíku než např. banán, pomáhá udržovat v těle poměr mezi draslíkem a sodíkem. Nejlepší způsob, jak se zbavit přebytečných kilogramů, je jednoznačně odstranit sacharidy z jídelníčku. Nicméně o to důležitější je, nezapomenout je nahradit zdravými tuky, které jsou právě v avokádu.

Rozsáhlé využití má v podobě oleje
Velkou výhodou avokáda je, že je měkké a proto i dobře zpracovatelné. Jeho nejúčinnější podobou je však olej. Ten může být zdravou náhradou v kuchyni. V létě ho zase oceníte jako skvělý přírodní opalovací krém, který vám dopomůže opálit se dohněda, zbavit vaši pleť šupin a hydratovat ji a vrátit lesk vašim vlasům díky antioxidantům v podobě výživné masky či kondicionéru. Ocení ho i lidé trpící na různé ekzémy a jeho konzumací snižujete i riziko srdečních onemocnění.


Mohlo by vás také zajímat