Borůvky, sardinky, ořechy a salát - kvarteto posilují mozek a kvalitu pleti

Krásná, ale hloupá? To určitě není věta, kterou by většina žen chtěla slyšet. Ale na druhou stranu ženy, kterým to “pálí” a není na ně hezký pohled to také nemají lehké. A co takhle podpořit svoji krásu i mozkovou činnost? Ne, nebojte se, nebudeme vás nabádat k nákupu zázračných a zázračně drahých výživových doplňků. Máme pro vás kvarteto potravin, které způsobí svěžest vaší pleti, ale také svěží a bystré myšlení.

Borůvky, sardinky, ořechy a salát - kvarteto posilují mozek a kvalitu pleti

Borůvky
Díky vysokému obsahu flavonoidů a antioxidantů zlepšují proudění krve v celém těle a platí to i pro mozek. Z vědecké studie vyplynuly zajímavé poznatky - již 200 gramů borůvek denně zlepší schopnost koncentrace o dvacet procent. Borůvky také fungují z dlouhodobého hlediska jako prevence proti ztrátě paměti. A co se týče zmíněné fyzické krásy - vysoký obsah vitaminů a již zmíněných antioxidantů působí velmi příznivě i na buněčnou výměnu. Pleť je jasnější a zářivější i díky vitaminu C a E.

Sardinky
Společně s lososem patří k potravinám s bohatým obsahem omega 3 nenasycených mastných kyselin, které, jak prokázali vědci, dokáží zlepšit paměť a působí pozitivně na činnost mozku. Tyto důležité kyseliny v těle také fungují při tvorbě dobrého cholesterolu. Jsou prospěšné pro svaly, klouby i pokožku.

Vlašské ořechy
Obsahují kyselinu, která zlepšuje okysličovací proces v těle v pozitivně tak působí nejen na mozek, ale celkový tělesný stav. Díky obsahu vitaminů B a E se zase skvěle prosazují jako pomocníci v boji o hezčí pokožku. Dokáží totiž v těle odbourat volné radikály a tak ji chrání.

Salát (kadeřavý)
Jeho benefity vidí často odborníci na výživu zejména v obsahu vlákniny, která zlepšuje trávení. Pravdou však je, že obsahuje i vitamin A, který se podílí na prevenci kožních nemocí a obsahuje také vitamin K, který působí proti zešednutí pokožky či unavenému vzhledu. Vědecké studie zároveň prokázaly, že dlouhodobá konzumace listové zeleniny a různých druhů salátů se příznivě projevuje na stavu našeho mozku, speciálně paměťových funkcí.

Autor: Martina Dvořáková