Brambory pomáhají snižovat nejen hmotnost, ale i krevní tlak

Brambory patří mezi potraviny, které tvoří základ našeho jídelníčku. Přesto se občas ozývají hlasy, že se po nich přibírá, protože jsou plné sacharidů. Pravda je taková, že brambory jsou díky své dostupnosti a značnému obsahu zdraví pospěšných látek cennou a nenahraditelnou přílohou, ale i plnohodnotným hlavním chodem.

Brambory pomáhají snižovat nejen hmotnost, ale i krevní tlak

Pocit sytosti
Právě vyšší obsah sacharidů zajistí, že budete mít po bramborách delší pocit sytosti. Což je při dietě výhodné, navíc brambory neobsahují téměř žádné tuky. Jen s obtížemi najdete lepší potravinu, která udrží tak dlouho pocit sytosti. Potvrdila to i studie univerzity v Sydney. 100 g vařených brambor má jen 293 kJ, což je méně než stejné množství vařené rýže nebo těstovin. Kromě toho jsou výborným zdrojem vitamínu C, vitamínů B1, B2, B5 či B6. Brambory se vyplatí servírovat i kvůli obsahu minerálů. Nejhojněji je zastoupen draslík, vápník, fosfor a hořčík.

Znáte složení brambor?
● 78% vody
● 16% sacharidů
● 2,1% vlákniny
● 2% bílkoviny
●  0,1% tuků

Sníží tlak?
Ačkoliv mají brambory na první pohled nízký obsah bílkovin. Organismus si je umí velmi snadno přeměnit na tělu vlastní proteiny. Nové americké výzkumy navíc naznačují, že některé odrůdy brambor mohou být výborným pomocníkem v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

Úprava brambor
Vařením se určitě vitamíny a minerály zčásti ztratí, ale pokud si brambory budete připravovat neoloupané a v páře, zachovají si více výživných látek. Po uvaření je oloupejte. Na vaření se snažte vyprat přibližně stejně velké brambory, aby byly uvařené za stejný čas a zbytečně se ve vodě nerozvařily.

Polévka i hlavní jídlo
Špatnou pověst brambory získaly zejména kvůli hranolkům nebo chipsům. Připravit se však dají mnohem zdravěji. Připravit si můžete například bramborovo-rukolovou polévku. Nakrájené brambory povařte v zeleninovém vývaru, a když jsou měkké, přidejte do hrnce čerstvou rukolu. Na závěr vše rozmixujte. Vařené brambory si můžete připravit i jako hlavní jídlo s brokolicí nebo květákem. Aby si brambory udržely všechny své pozitivní vlastnosti, skladujte je v tmavých prostorách, ideální teplota by se měla pohybovat mezi 5 až 10 stupni Celsia.

Autor: Martina Dvořáková