Černá káva je sice zdravá, ale ochucením si z ní děláte nezdravou

O vlivu kávy na naše zdraví se neustále vedou diskuze, ze kterých vyplývá, že je sice káva zdravá, ale s množstvím vypitých šálků se to nemá přehánět. Jenže, lidé si často pletou pití pravé černé kávy s pitím různých míchanin, které již s pozitivním vlivem na zdraví nemají pranic společného.

Černá káva je sice zdravá, ale ochucením si z ní děláte nezdravou

Černá káva zlepšuje paměť
Je dokázáno, že pití kávy zlepšuje paměť, zdraví srdce a také snižuje riziko vzniku cukrovky. Tyto benefity však vyjdou nazmar, pokud si do kávy přidáváte některé z následujících ingrediencí.

1. Sušené mléko
Většinou se skládá ze sušiny kukuřičného sirupu a částečně hydrogenovaných rostlinných olejů, které napodobují chuť smetany. Ale kukuřičný sirup je plný cukru a prázdných kalorií. Částečně ztužené oleje jsou vyráběny průmyslově a mohou vést ke vzniku srdečních onemocnění či cukrovky. Pokud máte přece jen chuť na něco obdobného, zkuste si do kávy přidat raději sušené kokosové mléko, jehož hlavní složkou je organické kokosové mléko.

2. Odstředěné mléko
Přidat si do kávy odstředěné mléko není tím nejlepším řešením. Konzumace těchto výrobků totiž podle studií vede ke zvýšenému příjmu sacharidů během dne. Lepší variantou je proto plnotučné mléko - díky obsahu specifických mastných kyselin může pomoci snížit riziko diabetu 2. typu.

3. Ochucovadla a umělá sladidla
Kávová ochucovadla s falešnou chutí vanilky, oříšků či karamelu jsou jen "nadílkou" cukru a umělých barviv. Přibližně 30 gramů takového ochucovadla obsahuje až 19 g cukru. Pokud si chcete kávu ochutit zdravější cestou, vsaďte na několik kapek vanilky, pravého extraktu z ořechů nebo můžete přidat i bylinky (například mátu). Existují ale i kávová sladidla s nulovým obsahem kalorií, ale také nejsou tak vhodná, jak by se mohlo zdát. Vědci je spojují s poruchami metabolismu glukózy, která může vést až ke vzniku cukrovky. Rovněž mohou pokazit střevní bakterie. Odborníci doporučují zvolit bezpečnější alternativu - steviových extrakt.

4. Cukr
Pokud si jednou za čas přidáte do kávy cukr, nemělo by vám to uškodit. Pokud však pijete kávu s cukrem několikrát za den, kalorie se nahromadí rychle. Pro lepší představu, 2 lžičky cukru v každém z 3 denních šálků kávy odpovídají asi 48 g cukru. Zdravější alternativou je například skořice. Má přirozenou nasládlou chuť, přestože je bez cukru. Navíc, dokáže snížit hladinu cukru v krvi a dostat tak vaše chutě pod kontrolu. Druhou možností je přidání kardamomu. Jde o koření s exotickou chutí, které se často přidává do kávy na Středním východě.

Autor: Lenka Kostková