Černý bez a jeho ohromující léčivé účinky

V zářijových dnech dozrávají plody černého bezu. Pokud Vám tento keř neroste na zahradě, vydejte se na procházku lesem , kde ho jistě snadno najdete. Bezinky jsou totiž velmi nenáročný keř, kterému se daří nejen v zahradách a lesích, ale i na okrajích cest, na opuštěných místech, na pasekách. Bezinky se objevují i na územích, od nížin až po horská pásma. Navíc jsou odolné vůči mrazu a mají léčitelské účinky.

Černý bez a jeho ohromující léčivé účinky

Bezinky jsou skutečnou raritou ve středoevropském léčitelství. Jejich léčivé účinky jsou ohromující. Květy jakož i plody bezu černého se využívají při nachlazení a na odstranění příznaků nachlazení, dále při ischiatických zánětech , při velkých bolestech hlavy až migrénách jakož i na zmírnění horečky, vypocení se při rýmě . Látky obsažené v černém bezu působí jako antioxidanty, chrání buněčné membrány před působením volných radikálů a zpomalují proces stárnutí buněk člověka. Vitamíny B a C nacházející se v černém bezu, zvyšují obranyschopnost organismu a také proto jsou nápomocné při nachlazeních. Bezinky způsobují pocení prospěšné při nachlazeních, čistí krev a uvolňují hleny. Při žaludečních potížích skvěle pomůže bezový čaj .

Přírodní kosmetika
Slyšeli jste už o pleťové masce z květů černého bezu? Ne? Tak vyzkoušejte její skvělé čistící účinky a sami se přesvědčíte. Pokud chcete zvýšit čisticí účinek této masky, můžete k ní přidat i květ lípy a heřmánku. Sušené květy zalijte horkou vodou a vychladlou směs přiložte na očištěnou pleť. Nechte působit patnáct minut, umyjte si pleť a natřete ji hydratačním krémem. Tato pleťová maska zaručuje radikální zlepšení pleti . Výluh z květů bezu se používá na mytí uhrovité pleti, nebo se přidává do lázní jako přísada, která organismus vzpruží a posílí.

Bezinky v potravinářství
Bezinky se využívají ve velkém množství i v potravinářství. Používají se na výrobu marmelád, povidel ale také sirupu či červeného vína. Využívají se při výrobě sladkostí, mlékárenských výrobků v potravinářském průmyslu. V Německu se dokonce z bezu vaří bezová polévka, kaše a pečou koláče. Bezinky mají skutečně široké uplatnění i v potravinářském průmyslu, ale i zde platí jedno základní pravidlo.

Plody bezu obsahují mírný jed sambunigrin , a proto se plody bezu nesmí konzumovat syrové
Po zahřátí se mohou klidně konzumovat, předtím však v žádném případě!

Sirup z květů černého bezu
Udělejte si tradiční sirup z květů černého bezu. Jak na to? Převařte 2l vody a nechte vychladnout. Do 4l lahve dejte 15-20 umytých bílých květů bezu a zalijte převařenou vodou. Nechte vyluhovat přibližně 24 hodin. Pak vodu sceďte a do vody přidejte 1,5 kg krystalového cukru a 8 gramů kyseliny citrónové. Naplňte do lahví a uzavřete.

Autor: Martina Dvořáková