Červená řepa a sedm důvodů, proč ji pravidelně konzumovat

Červená řepa je zelenina s tradicí. Hojně ji využívali již ve starém Římě a to nejen jako jídlo, ale i jako přírodní medicínu. Tato krásně červená potravina dokáže pozitivně působit na řadu civilizačních onemocnění a navíc výborně chutná.

Červená řepa a sedm důvodů, proč ji pravidelně konzumovat

Hledáte způsob, jak svému organismu dodat dostatek živin a vitaminů?
Nejlepší, co můžete udělat, je doplnit potřebné látky formou přirozené stravy. Vhodnou volbou je i pravidelná konzumace červené řepy, která obsahuje kyselinu listovou, vitamin C, draslík, železo, vápník, zinek, vlákninu a další důležité látky.

7 hlavních důvodů, proč jíst červenou řepu
Asi nikdy nezapomeneme na dobu, kdy jsme jako malé děti musely povinně pít šťávu z červené řepy, nebo jsme ji dostávaly a vracely ve školních jídelnách. Dnes už víme, že řepa patří k velmi výživným potravinám a máme ji rádi. Dá se připravit na stovky způsobů. Realita je taková, že červená řepa je plná výživných látek, které pomáhají člověku udržet si zdraví a vitalitu.

Jaká pozitiva tedy přináší pravidelná konzumace červené řepy?

  • 1. Snižuje vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je jednou z hlavních příčin vzniku kardiovaskulárních onemocnění, které patří na přední příčky v žebříčcích úmrtnosti. Vědecké studie potvrdily, že červená řepa obsahuje dusičnany, které mají schopnost pozitivně ovlivňovat krevní tlak, a tak snižovat riziko infarktu a mrtvice.

  • 2. Podporuje činnost imunitního systému

Červená řepa obsahuje mnoho fytochemikálií, které mají významné antioxidační působení (schopnost bojovat proti škodlivým volným radikálům, které poškozují lidské buňky a způsobují nejrůznější onemocnění).

  • 3. Zlepšuje výdrž

Pití salátové šťávy má pozitivní účinky na výdrž při cvičení. Vědci z University of Exeter a Peninsula Medical School zjistili, že šťáva z červené řepy působí to, že tělo spotřebuje méně kyslíku, a tím se doba cvičení prodlouží až o 16 procent. Přičemž zvýšení energie se netýká jen sportovního výkonu, ale provádění každodenních činností.

  • 4. Pomáhá hojit rány, popáleniny a prospívá pokožce

Složky, které jsou obsaženy v červené řepě pozitivně ovlivňují i hojení ran a drobných popálenin. Pravidelná konzumace červené řepy vede ke zlepšení stavu pokožky, která je postižena vyrážkou či akné.

  • 5. Pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi

LDL cholesterol, známý spíše jako "špatný" cholesterol, je jednou z příčin vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Snížit jej lze i pravidelnou konzumací červené řepy. Proč? Červená řepa je bohatá na rozpustnou vlákninu, která hraje při snížení cholesterolu klíčovou roli. Tomuto pozitivnímu účinku napomáhají i karotenoidy a flavonoidy.

  • 6. Je prevencí proti anémii

Anémie se projevuje například únavou, pocity slabosti, bolestmi hlavy, sníženou koncentrací, bledostí. Jak vzniká? Nejčastěji je spojena se sníženou schopností červených krvinek přenášet kyslík. Za nejhlavnější příčiny je považován nedostatek železa v organismu. Červená řepa je bohatá na železo a další látky, které pomáhají bojovat s chudokrevností.

  • 7. Má protirakovinné účinky

Řepná šťáva obsahuje betacyaninů, které mají podle několika vědeckých studií protirakovinné účinky: vyplavují z těla toxiny a zabraňují růstu nádorových buněk. Kromě toho červená řepa pomáhá při spalování tuků, tudíž je vhodná i při hubnutí.

Jak červenou řepu jednoduše připravit?
Chcete-li z konzumace řepy čerpat co nejvíce benefitů, jezte ji čerstvou. Chutná je například šťáva, kterou lze zkombinovat s jinými druhy zeleniny (mrkev) či ovoce. Nedoporučuje se však vypít více než 100 ml salátové šťávy najednou. Červená řepa je vhodná i do salátů, na grilování či na pečení.

Autor: Lenka Kostková