Červené maso zvyšuje riziko předčasné smrti

Každodenní konzumace steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardské univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na dlouhotrvající nemoc. Největší nebezpečí spočívá ve zpracovaném červeném mase, které je každodenní součástí jídelníčku. To zvyšuje riziko úmrtí o pětinu.

Nejnovější studia jsou tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny. Vědci z Harvardu analyzovali data o stravování téměř 37 700 mužů a 83 600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5 900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9 500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny. Vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby.

Problematické je zpracované, i nezpracované červené maso. Největší nebezpečí spočívá ve zpracovaném červeném mase, které je každodenní součástí jídelníčku. To zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrti u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.

Podle jednoho ze spoluautorů studie by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. Významně to může snížit riziko zdlouhavých chorob a předčasných úmrtí. Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardské univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmi procentní snížení rizika úmrtí, u drůbežího masa pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procent, zelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáct procentní pokles rizika předčasné smrti.