Každodenní konzumace steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardské univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na dlouhotrvající nemoc. Největší nebezpečí spočívá ve zpracovaném červeném mase, které je každodenní součástí jídelníčku. To zvyšuje riziko úmrtí o pětinu.
Nejnovější studia jsou tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny. Vědci z Harvardu analyzovali data o stravování téměř 37 700 mužů a 83 600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5 900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9 500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny. Vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby.
Problematické je zpracované, i nezpracované červené maso. Největší nebezpečí spočívá ve zpracovaném červeném mase, které je každodenní součástí jídelníčku. To zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrti u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.
Podle jednoho ze spoluautorů studie by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. Významně to může snížit riziko zdlouhavých chorob a předčasných úmrtí. Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardské univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmi procentní snížení rizika úmrtí, u drůbežího masa pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procent, zelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáct procentní pokles rizika předčasné smrti.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.