Červené víno má antibakteriální účinky

Červené víno a grapefruitový džus mají antibakteriální účinky. Vědci z University of Missouri - Columbia zkoumali, jaké jsou účinky červeného vína a grapefruitového džusu na patogeny a probiotické bakterie. Zjistili, že červené odrůdy Cabernet, Merlot a Zinfandel mají antibakteriální účinky, tedy, že mohou ničit patogeny pocházející z jídla, aniž by poškodily střevní flóru a faunu.

Z patogenů byly do výzkumu zapojeny Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori a Salmonella typhimurium
Při laboratorní zkoušce se vědci zaměřili na etanol, hodnoty pH a reseveratrol ( fytoalexin pocházející z hroznů, který je také zodpovědný za jeho červenou barvu). Všechny jmenované látky jsou zřejmě schopné potlačovat patogeny přenášené potravou. Do studie zapojili vědci i odrůdy bílých vín. U těch se však žádné antibakteriální účinky neprokázaly.