Česnek, medvědí česnek a jejich léčivé účinky

Nedejte na reakce okolí a snězte každý den jeden až dva stroužky česneku. V období chřipek klidně tři, čtyři. Když to to bude příliš, organismus se sám přihlásí. Dříve se česneku připisovaly též ochranitelské účinky proti očarování a před upíry. Lidé už dávno vědí, že účinkuje proti bakteriím, vysokému krevnímu tlaku, zvyšuje chuť k jídlu a též léčí trávicí systém. A proč je tomu tak?

Zabiják bakterií
Za dobré léčebné účinky česneku jsou zodpovědné zejména sirné sloučeniny, zejména allicin, které zároveň zapříčiňují typický česnekový zápach. Právě tyto sloučeniny proslavily česnek antibakteriálním a antivirovým účinkem. Antibiotický účinek se připisuje tiosulfinátům, látkám, které vznikají působením enzymů. Tento proces se pod vlivem vyšší teploty zastavuje, čímž se snižuje jejich antibiotická účinnost. Předpokládá se, že jsou účinné i v prevenci proti rakovině. Antivirové působení česneku oceníte zejména v období chřipek, při nachlazení či při jiných chorobách dýchacích cest. Když se zhluboka nadechnete aroma česneku, případně cibule, vyčistí vám ucpaný nos lépe než nosní kapky z reklamy. Máte problematickou pleť? Opět sáhněte po antibakteriálním stroužku, který vám pomůže při léčení akné. Červená a bolestivá místa způsobuje infekce, ale syrový česnek dokáže bakterie redukovat či zcela zničit.

Zdraví
Sloučeniny síry však nejsou jediným pozitivem česneku. Obsahuje i vitamíny B1, B2 a C a řadu dalších důležitých látek, například jód, draslík, sodík, vápník, železo i kyselinu křemičitou, sacharidy a malé množství bílkovin. Díky nim dokáže česnek potlačit i tvorbu cholesterolu v játrech a zároveň snížit jeho škodlivou hladinu v krvi. Potvrdilo se, že česnek snižuje tvorbu "špatného" cholesterolu, který přispívá k ateroskleróze a podporuje "dobrý" cholesterol, který napomáhá vylučování nežádoucích tukových látek. Pokud máte problémy s cholesterolem, připravte si malou kúru, recept je velmi jednoduchý. Kromě česneku potřebujete už jen citrony a vodu. Šťávu ze čtyř citronů převaříte s litrem vody a necháte vychladnout. Protlačíte osm stroužků česneku a vše spolu promícháte. Týden počkáte, dokud se směs odleží, pak pijte každé ráno a večer panáka. Česnek pomůže nejen snížit hladinu cholesterolu, ale prospívá i srdci, snižuje krevní tlak a působí preventivně i léčebně při usazování tukových částeček v tepnách a při ztrátě jejich pružnosti.

Pročistí krev i hlavu
Česnek dělá velkou službu i krvi. Podporuje vylučování škodlivých látek z těla, čímž ji vlastně čistí. Snižuje srážlivost krve a urychluje rozpouštění krevních sraženin, proto těm, kteří ho konzumují pravidelně, hrozí menší riziko ucpání cév. Aromatické stroužky však pročišťují nejen krev, ale i mysl! Zlepšují totiž prokrvení mozku, a tím i proces myšlení a paměti. V žádném případě nevynechávejte česnek z jídelního lístku, pokud jste diabetici, protože dokáže snižovat hladinu cukru v krvi.

Komu česnek škodí?
Přestože česnek stimuluje činnost trávicích orgánů, zejména žaludku, upravuje mikroflóru tlustého střeva či povzbuzuje vylučování žluči do dvanáctníku, lidem s citlivějším trávením může vyvolat žaludeční a žlučníkové potíže.Vyhýbat by se mu měli lidé, kteří mají žaludeční nebo dvanácterníkový vřed. V ojedinělých případech může česnek vyvolat migrénu, alergii či kontaktní dermatidu. Lékaři doporučují denně sníst jeden až dva stroužky, v chřipkovém období tři až čtyři. Pokud množství přeženete, organismus bude protestovat, a to silnou nechutí vůči česneku. Ovšem, připravte se na to, že nejprve budou protestovat příbuzní a kolegové.

Zápach a jak se ho zbavit?
Nejeden z nás by si dal česnek i častěji, ale lidé se společenskými kontakty si ho mohou dovolit nanejvýše přes víkend. Jinak je nepříjemný zápach prozradí. Cítit ho nejen z ústní dutiny, ale také z pokožky. Česneková silice totiž projde střevními stěnami do krevního oběhu a pak se vylučuje nejen trávicím traktem, ale i plícemi a pokožkou.Nepříjemný zápach zmírníte, když si ústa vypláchněte vodou a pak rozžvýkáte petrželku nebo zrnko kávy, případně jej zapijete teplým mlékem.

Správná úprava
Nejlepší je jíst česnek syrový. Užitečné složky jsou totiž těkavé a snadno se rozptylují, takže není zaručeno, že se při prudkém vaření jeho blahodárné účinky nezmenšují, případně úplně neztrácejí. Varem se podstatně snižuje původní vysoký obsah vitaminu C a zastavením enzymatické přeměny alicinu se zmenšuje i antiseptický účinek.Výborný pro zdraví je i drcený česnek. Při takto upraveném česneku se lépe uvolňují léčivé složky síry. Aby se však dostali výživné látky do organismu v co největším množství, jezte ho co nejdříve po rozdrcení. Česnek vždy krájejte nožem z nerezové oceli a strouhejte na nerezovém struhadle. Při krájení používejte mírně navlhčený destičku z tvrdého dřeva. Česnek je ideální přísadou do jídel, které jsou olejové či mastné. Zlepšuje totiž chuť i trávení.

Divoký česnek
Vynikající náhradou za česnek může být nenápadná rostlinka česnek medvědí. Jeho silný česnekový pach ucítíte dříve, než rostlinu uvidíte. Česnek medvědí v ničem nezaostává za svým slavnějším bratrem. Má také množství léčivých účinků - reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů, zmírňuje křeče a ničí střevní parazity. Podobně jako česnek obsahuje také sirné sloučeniny a poměrně hodně vitamínu C. Na tuto rostlinku nemusíte čekat až do jara. Nejvýživnější jsou sice čerstvé listy, ale mimo sezónu můžete používat i jeho cibule. Léčivé účinky se dají čerpat během celého roku z výtažku česneku medvědího. Stačí, když si v době sklizně česneku medvědího naplníte nádobu nadrobno nakrájenými listy nebo cibulemi, zalijete alkoholem a necháte dva týdny odležet. Každý den stačí deset až patnáct kapek rozředěných trochou vody.


Mohlo by vás také zajímat