Chcete zhubnout? Sledujte glykemický index potravin!

Štíhlá postava, zdraví a chuť do života? Otylost, civilizační choroby a špatná nálada? To vše souvisí s glykemickým indexem potravin. Čím větší glykemický index mají, tím bychom je měly méně zařazovat do svého jídelníčku.

Chcete zhubnout? Sledujte glykemický index potravin!

Glykemický index je velmi často používaným pojmem v souvislosti se zdravým stravováním,
cukrovkou i mnoha moderními dietami. Glykemický index patří mezi pojmy, které by měl člověk, kterému záleží na vlastním zdraví, ovládat. Jak to tedy s ním je?

Glukóza, inzulín a nerovnováha cukru v krvi
Lidské tělo je složitý nástroj. Platí to pro všechny procesy, které v organismu probíhají. Buňky, základní stavební jednotky lidského těla, potřebují ke své činnosti energii. Získávají ji z potravy formou sacharidů (sacharidy jsou v těle rozkládány na glukózu) nebo čerpají ze zásob, které jsou uloženy v játrech (jde o nadbytečné množství krevního cukru získaného z přijatých sacharidů nazývané glykogen). Spolupracovníky při regulaci krevního cukru jsou dva významné hormony - inzulin a glukagon. Glukagon se podílí zejména mě přeměně glykogenu v játrech na glukózu, která je zdrojem energie pro buňky. Má zajistit rovnováhu cukru v krvi tehdy, když je člověk hladový nebo vystaven nadměrné fyzické aktivitě. Přesně opačnou roli má inzulín. Jeho úkolem je snižování hladiny glukózy v krvi, zabránění jejímu uložení v těle a podpora opětovné přeměny glykogenu na glukózu. K těmto situacím dochází například tehdy, když člověk přijme mnoho jednoduchých (rychlých) cukrů. Nerovnováha krevního cukru způsobuje řadu vážných zdravotních problémů - obezitu, kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, diabetes, mrtvici. Otázka zní, jak nerovnováze cukru v krvi předcházet? Spolehlivou odpověď dává právě glykemický index potravin.

Odhalte tajemství glykemického indexu!
Jednoduše lze GI charakterizovat jako číslo, které určuje, jak zkonzumované sacharidy ovlivňují hladinu glukózy v krvi a s ním související vylučování inzulínu a glykogenu. Glykemický index řadí potraviny do kategorií podle toho, jak ovlivňují hladinu krevního cukru (hodnoty 0 až 100). Potraviny, jejichž GI je vyšší než 70 (rychlé sacharidy), způsobují prudký nárůst cukru v krvi. Organismus se "brání" tak, že ve zvýšené míře vylučuje inzulín. Čili potraviny jsou rychle stráveny, ale následně dochází k rapidnímu poklesu cukru v krvi (hypoglykémii). Hypoglykémie se projevuje hladem, chutí mlsat, nervozitou, vyloučeny nejsou ani bolesti hlavy. Tento koloběh způsobuje nejen zdravotní potíže, ale i pořádně problémy s hmotností. Opakem jsou potraviny s GI nižším než 55 (pomalé sacharidy), které nasytí na delší čas, protože energie z nich je uvolňována postupně. Člověk je sytý delší dobu a nepotřebuje mlsat. Rozpětí GI mezi 56 až 69 patří potravinám se středním GI.

Jak zjistit GI potravin?
Internetové vyhledávače nabízejí tisíce možností výběru tabulek, které udávají GI jednotlivých potravin. Některé často konzumované potraviny si zapamatujete velmi snadno:

  • GI větší než 70 - bílý cukr a mouka, včetně všech produktů, které jsou z nich vyrobeny, brambory, rýže, kandované ovoce, popcorn, hranolky, med, smažená jídla, alkoholické nápoje
  • GI menší než 55 - pohanka, celozrnný chléb, luštěniny, zelenina, houby, ořechy, jablka, třešně, jahody, citrony
Autor: Lenka Kostková