Chladnička prodlužuje životnost potravin, ale nechrání je proti plísni

Nepříjemně vás překvapilo plesnivé jídlo v chladničce? Není to nic neobvyklého, chladnička sice prodlouží trvanlivost potravin, ale bujení plísní zabránit nedokáže. Navíc, ne všichni máme doma chladničku ve stavu, v jakém by měla být!

Chladnička prodlužuje životnost potravin, ale nechrání je proti plísni


Nezničitelné plísně a bakterie
Plísně jsou ve skutečnosti mikroskopické houby, kterým se daří všude tam, kde je dostatek vlhkosti. A i když se jim v přírodě nejlépe daří při teplotě okolo 25 ° C, dokážou růst a množit se i při teplotách pod 10 ° C. Jelikož vlhkost v chladničce je vysoká, mají plísně vhodné podmínky pro množení. Navíc jsou odolné i proti soli, o které si myslíme, že by potraviny měla ochránit. Bakterie v chladničce se podle vědeckých průzkumů nejvíce zdržují v boxech na zeleninu a to ve velmi nebezpečných koncentracích. Mohou mezi nimi být i velmi nebezpečné druhy, jako je salmonela, listerie či E. coli. Průzkumy hovoří o tom, že v boxech na zeleninu se vyskytuje až 750x více bakterií, než je běžné. Jinými slovy se v chladničce nachází obdobné množství baktérií, jako na toaletě. A to je samo o sobě dost alarmující!

Pozor na vajíčka a ořechy
Kde se tedy všechny ty bakterie berou? Jednou z již zmíněných cest je neumytá zelenina a ovoce, které si přineseme domů. Zákeřný způsob, jakým se do vaší chladničky může dostat celá armáda mikroorganismů, jsou kartonové obaly od vajíček. Ty totiž nejsou nijak antibakteriálně ošetřeny a bakterie se pak vesele šíří a kontaminují chladničku. Vejce proto raději dávejte do připravených otvorů ve dvířkách chladničky (ideálně špičkou dolů) nebo si schovejte a opakovaně používejte dezinfikované plastové obaly na vajíčka. Plísně a bakterie mohou napadnout prakticky každou potravinu, která je špatně uskladněna. Sýry, salámy a další potraviny nechávejte proto zbytečně dlouho v mikrotenových sáčcích. Samozřejmě, že na určitých typech sýrů najdeme ušlechtilé plísně, ale těch se bát nemusíme. Pokud ale spatříte zelenou plíseň na tvrdém sýru, raději ho již nejezte. Plísněmi bývají často napadené například oříšky, čaj či káva, i když ve většině domácností se tyto pochutiny skladují ve spíži. Kapitolou samou o sobě jsou plísně, které se nám v chladničce chytí na otevřené marmelády a kompoty. Plíseň se také často chytá například na nedojedenou paštiku.

Proč jsou plísně nebezpečné?
Bakterie a plísně rozkládají potraviny, přičemž vznikají rozkladné produkty. Tyto rozkladné produkty některých druhů a poddruhů mikroorganismů mohou obsahovat lidskému organismu nebezpečné látky - mykotoxiny. Proto zkušené hospodyňky ani odborníci nedoporučují nezdravou šetrnost a napadené potraviny jakkoli vykrajovat a zachraňovat. Plísně jsou totiž mikroskopické a nemusíte vůbec tušit, že na zůstatku napadené potraviny jsou další ložiska. Kontaminované potraviny nedávejte ani domácím zvířatům. Při konzumaci potravin, které už máte v chladničce déle si dávejte pozor. Někdy stačí i velmi malá "plísňová skvrnka" s agresivním druhem plísně, který vypouští hodně jedovaté látky a máte o problémy postaráno. Mnohé plísně mohou mít na organismus negativní účinek a v horším případě i vyvolávat řadu infekčních onemocnění, zvláště u lidí s oslabeným imunitním systémem. Typickým onemocněním způsobeným toxiny hub a plísní, je velmi těžko léčitelná mykotoxikóza. Dlouho trvající zdravotní komplikace mohou plísně způsobit atopikům, kterým mohou vyvolat alergické reakce jako alergická rýma, zánět spojivek, astma, atopický ekzém, či alergická kopřivka. Alergická rýma se projevuje otokem nosní sliznice, vodnatou sekrecí z nosu, kýcháním, svěděním a pálením nosu. Často jsou zasažené i oči, které opuchnou, pálí a svědí. Typickými příznaky alergické kopřivky je výsev na kůži, který někdy přetrvává delší dobu nebo se objevuje opakovaně a nepříjemně svědí. Zasažené může být celé tělo nebo jen některé jeho části.

Prevence spočívá v hygieně
Jak již bylo v úvodu naznačeno, udržování čistoty v chladničce a všude, kde udržujeme potraviny, je zásadní. A to ani ne tak kvůli prachu, jako kvůli "neviditelnosti" bakterií a plísní. Rozhodně nečekejte na nepříjemný zápach z ledničky nebo na objevení zelených a bílých oblastí neušlechtilých plísní. V ideálním případě by se podle doporučení odborníků měla chladnička umývat asi jednou za měsíc. Nežádoucích pachů i bakterií, se zbavíte umytím vnitřku chladničky, či špajzu například ředěným roztokem SavoPrim, který necháte po aplikaci 5 minut působit. Potom prostory omyjte pitnou vodou, nechte vysušit a odvětrat. Před čištěním vyneste všechny potraviny na balkon (pokud není příliš teplo), jinak využijte přenosné chladicí zařízení. Při postupném mytí je ale nepřekládejte potraviny z jedné police na druhou, abyste je nechtěně neznehodnotili čisticím prostředkem. K prevenci patří i nastavení správné teploty a vhodné umístění potravin v chladničce. Teplota by se měla pohybovat mezi 1,5 až 4,5 ° C, což dostatečně zpomalí rozkladné a bakteriální procesy. Nižší teplota by již mohla způsobit krystalizaci vody v potravinách a znehodnotit je. V mrazničce by teplota měla být nižší než -18 ° C. Pro snížení nebezpečí kontaminace skladujte odděleně vařená jídla a syrové potraviny. Vařená jídla dávejte do ledničky zásadně v zakrytých dózách. Ovoce a zeleninu skladujte úplně na spodku chladničky, v přihrádce k tomu určené.

Autor: Lenka Kostková