Chřipka a co je účinnější, než očkování

Jak čelit chřipkové epidemii? Máte několik možností. My, vám přiblížíme tu nejlevnější a úplně bezbolestnou. A sice, bojovat proti chřipce úpravou stravy.

Chřipka a co je účinnější, než očkování

Pokud si někdo řekne, že se dal "prozíravě" očkovat,
ještě nemusí mít vyhráno. Jak možná víte, viry jsou pokaždé jiné a vakcína může být zaměřena právě na ten "jiný typ" viru. Vakcína proti chřipce se vyrábí tak, že se odeberou vzorky z předchozího (loňského) viru a připraví se vakcína pro nadcházející virus, který v podstatě nemusí být stejný, z jakého je vakcína vyrobena.

Základem je samozřejmě (a to vás jistě nepřekvapí) strava
Pokud se budeme stravovat prozíravě předem, nemusíme se dávat preventivně očkovat. Spousta čerstvé zeleniny a ovoce udělá zázrak. Stejně jako čerstvě připravené ovocné šťávy, které můžeme připravit kombinací různých druhů ovoce a zeleniny. Doktor Walker, známý svým způsobem stravování a hlavně vysokým věkem, jehož se dožil díky konzumaci zmíněné potravy, doporučuje šťávu z bezu, šťávu z limetky a mandarinky, výborné jsou šťávy ze všech citrusových plodů, i maliny. Samozřejmě, v závislosti na ročním období. Citrusů je v tomto období dostatek. Stravu můžeme podpořit i výživovými doplňky. Hitem je mladý zelený ječmen či sladkovodní řasa chlorella. Osvědčila se i rakytníková šťáva, která je bohatá na vitamíny a minerály, stopové prvky i nenasycené mastné kyseliny.

Z vitamínů vzpomeneme vitamin C,
který je v těchto dnech velmi potřebný, protože chrání před prochladnutím, a pomáhá i při jeho léčbě. Chrání také před studeným, sychravým počasím. Užívání jeho větších dávek se ale nedoporučuje, protože tělo ho i tak nevyužitý močí vyloučí. Čerstvě vymačkané šťávy, zeleninové nebo ovocné jsou nejúčinnějším prostředkem, kterým revitalizují organismus, dodáme mu množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Také podpoří aktivitu střev, které jsou po zimních svátcích trochu víc přeplněné než obvykle. Po odšťavňování zůstávají ve šťávě třísloviny, které přirozeně čistí střevní stěny. Šťávy je vhodné pít ihned po odšťavňování nebo je před spotřebou skladovat krátký čas v chladničce. V tomto období je výborné pít mrkvovou šťávu, kterou si podle chuti můžeme zkombinovat s jablečnou, celerovou nebo řepnou. Takto připravená šťáva obsahuje hodně draslíku, sodíku, vitamínu C, magnézia i vitaminu A. Je důležité, abychom do mrkvové šťávy kápli trochu olivového oleje, protože vitamin A je rozpustný v tucích a tělo ho dokáže naplno využít i když mu k tomu "pomůžeme "- v našem případě nejlépe panenským olivovým olejem.

Pokud vám tedy není zdraví lhostejné,
nemusíte si dávat předem připravovat vakcínu proti chřipce, ale předem se připravujte sami. Tělo se vám určitě odvděčí silou a imunitou vůči nechtěnému onemocnění. A časem se vám odvděčí výbornou náladou, chutí žít, čistou myslí, spokojenou duší a pokud k tomu přidáte i trošku cvičení, odvděčí se vám i pevným tělem.

Autor: Lenka Kostková