Cibulový čaj třikrát jinak

Pamatujete na cibulový čaj, který jste jako děti musely pít? Málokterému dítěti tento nápoj voněl a chutnal. Většinou ho děti pily pod nátlakem, a také jim díky tomu ani v žaludku nevydržel. Ale opravdu byl tak zázračný?

Cibulový čaj třikrát jinak

Cibule mají dnes, v dobách smoothies a sushi, skutečně špatnou pověst
Smradlavá je jejich image, rustikální, dokonce i kebab v polední přestávce by měl být raději bez ní, salát s uzenými krůtími prsy tak či tak. Cibulový čaj pije pouze babička. Podceňuje moderní společnost tento zázračný lék? Zřejmě trochu. Cibule je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin světa. Jako první pěstovali tuto rostlinu lidé pravděpodobně v Pákistánu, Afghánistánu a Íránu, v Číně byla kultivovaná před asi 5000 lety. Dokonce i staří Egypťané si cenili tuto zeleninu. Nápis na pyramidě v Gíze ukazuje, že dělníci poté, co se potili a dřeli na stavbě pyramidy, dostávali příděly česneku a cibule. Zelenina měla jejich tělo posílit a chránit je před infekčními chorobami. Dokonce Tutanchamon dostal na svou cestu do věčnosti porci cibule do hrobu. Co staří Egypťané mohli o účinku cibule jen předpokládat, může být nyní podrobně analyzováno v laboratoři. Cibule a jejich příbuzní v zeleninové zahradě, například česnek, obsahují mnoho sloučenin obsahujících síru.

Cibulové obranné látky odhánějí bakterie
Jsou to sloučeniny obsahující síru, které dělají zeleninu tak páchnoucí. Ony jsou ale také ty, které mohou vyhnat bakterie a jiné škůdce. Rostliny vyvíjely tyto látky v průběhu milionů let jako obranu proti patogenům. V této době se zbrojily na to, aby zničily určité bakterie, mikroby a viry, a tak odplašily mnoho nebezpečných útočníků. Měla tedy babička pravdu? Dělá cibulová dieta člověka zdravým? Na tuto otázku vědci nedokážou tak jasně odpovědět. I když je nyní možné vyrábět cibulové sloučeniny v laboratoři v koncentrované formě. Vědci při experimentech s bakteriálními kulturami dokázali, že cibulové obranné látky účinně bojují proti některým patogenům. Potenciál cibule, jako prostředku proti nachlazení, se ale z tohoto nedá přímo odvodit. Je možné, že tyto látky se po požití cibule tak rychle degradují, že nemohou působit. Nebo se nedostanou na ta místa v těle, kde sídlí bakterie, viry a další patogeny. V tomto ohledu má cibule - alespoň pokud jde o nachlazení - výhodu: Lidé vylučují své sloučeniny obsahující síru ne přes trávení, ale přes dýchací systém. Produkty rozkladu na své cestě procházejí přes plíce a průdušky. Je možné, že pak zemře pár bakterií a sliznice trochu splaskne.

Česnek působí přinejmenším stejně dobře
Cibulový čaj (snadno se připraví z kuchyňské cibule uvařené ve vodě) se přesto nedoporučuje ve větším množstvích. Kdo by si rád občas vypil šálek nebo dva, může to bez váhání udělat. Několik studií však ukázalo, že stálý konzum většího množství syrové cibule může dráždit jícen a žaludeční sliznici. Kdo si zakládá pouze na respiračních účincích, nemusí lít do sebe ten strašný čaj. Jedna syrová cibule v salátu nejenže chutná lépe, ale také dosáhne podobného účinku. Česnek není tak vodnatý, jeho složky jsou mnohem rozmanitější. Pro optimalizaci účinku radí dále odborníci přidat k jídlu malé množství tuku. To pohlcuje účinné látky a přepravuje je lépe v těle. Kus chleba s máslem, petrželkou a trochou čerstvého česneku je přece něco fajnového a navíc hezky vypadajícího, že nelze odolat a zakousnout se. Jen bychom pak měli vynechat návštěvu diskotéky, pracovní schůzku či rande.

Závěr
Cibulový čaj není asi všelékem, může však zabít i více druhů bakterií. Upozornění: Vedlejším účinkem je zápach z úst!
Recepty na cibulový čaj
I. Ingredience: 4 cibule, hrst hnědého kandovaného cukru, 1,5 l vody. Cibuli pokrájíme na kousky, vložíme do hrnce. Přidáme kandovaný cukr, zalijeme vodou. Vaříme do změknutí cibule cca 15 minut. Přecedíme, vlijeme do termosky a popíjíme během dne.
II. Ingredience: 1 červená cibule, 1 kus zázvoru (cca 1,5 cm), 2 sáčky ovocného čaje, 1 polévková lžíce kandovaného cukru, 1 l vařící vody. Cibuli a zázvor posekáme na drobno a s kandovaným cukrem vložíme do vysoké misky. Zalijeme vařící vodou. Po 5-6 minutách vyjmeme čajové sáčky. Po ½ hodině čaj přecedíme do konveice. Denně vypijeme cca 100 ml. Čaj můžeme pít i studený.
III. Ingredience: 1 hnědá středně velká cibule, 2 hrsti hnědého kandovaného cukru. Cibuli omyjeme, vložíme do hrnce, přidáme kandovaný cukr, nalijeme cca 1l vody. Vaříme na malém ohni 1 hodinu. Cibuli dáme se slupkou. Ráno a večer vypijeme 1 šálek.

Autor: Lenka Kostková