Cizrna zlepšuje stav našich kloubů, pleti a nervů

Do zdravého a energeticky bohatého jídelníčku rozhodně patří luštěniny.  Ale ne všechny luštěniny stejně bodují u výživových poradců. Proto i v případě luštěnin dobře vybírejte. Porovnali jsme pro vás výživové hodnoty tolik známé sóji, a poněkud méně opěvované cizrny. Výsledek vás možná překvapí.

Cizrna zlepšuje stav našich kloubů, pleti a nervů

Energie

Energetická hodnota luštěnin závisí na poměru sacharidů, tuků a bílkovin, který není ve všech druzích stejný. Zatímco cizrna, uvařená bez soli, má ve 100 g 687 kJ, stejné množství a stejně připravená sója má 724 kJ, protože má trojnásobný obsah tuku. Bod pro cizrnu!

Vláknina

Všechny luštěniny mají vysoký podíl vlákniny, proto výborně zasytí na několik hodin a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Vláknina je velmi důležitá pro trávení a chrání před rozvojem rakoviny. V 100 g vařené sóji se nachází 6 g vlákniny, ve stejné porci cizrny až 7,6 g vlákniny. Druhý bod pro cizrnu!

Kyselina listová

Vitamín B9 je důležitý na krvetvorbu, fungování nervové soustavy, vývoj a růst plodu. Nedostatek bývá příčinou únavy, poruchy růstu i krvetvorby, slabosti, bledosti, náladovosti i zhoršené paměti. Stogramová porce vařené sóji vám dodá 54 mikrogramů kyseliny listové (14% doporučené denní dávky), totéž množství vařené cizrny až 172 mikrogramů (43% DDD). Opět bod pro cizrnu!

Cizrna s přehledem zvítězila

Cizrna, nazývaná také římský hrách, je nutričně hodnotná luštěnina s oříškovou chutí. Můžete ji vařit, spařit, smažit i pražit. Nejznámější jídla z cizrny jsou hummus (pomazánka nebo kaše) a polévka garbanzo. Cizrna je vhodná i při bezlepkové, diabetické a bezcholesterolové dietě. Obsahuje hodně vápníku, manganu, železa, fosforu a vitaminu E. Navíc obsahuje také kyselinu pangamovou (vitamin B15), která zlepšuje odolnost proti stresu a zpomaluje stárnutí a aminokyselinu lysin, která stimuluje tvorbu kolagenu, což je důležité pro pěknou pleť a zdravé chrupavky.

Autor: Martina Dvořáková