Víte však, že ty nejlepší dozrávají až na podzim? Nakoupili jste si trpké růžovobílé bobulky v červenci či v srpnu? Prodavači u cest umí být přesvědčiví. I vám namluvili, že je stačí dát na týden do tmavé místnosti a oni krásné dozrají? Omyl. Zčervenají, ale v chuti a ve výživném obsahu se už nic nezmění! Takové zázraky se nedějí! Brusinkám nenabydou vitamíny v tmavém sklepě. Právě naopak, koupí nebo sběrem takzvané první sklizně podporujete ničení vzácných vřesovišť. A navíc žaludek si plníte začínající hnilobou - i když zvenčí jsou brusinky po týdenním odpočinku konečně krásně lesklé a červené.
Škoda, že poslední generace je zná především jako specialitu švédské kuchyně a povinnou přílohu "svíčkové" nebo ke smažení plísňového sýru. Přirozené porosty se vyskytují v nížinách i ve vysokých horských polohách. Pro naše předky byly stejně vzácné jako med.
Zlepšují fyzickou i psychickou kondici. Jejich léčivé účinky jsou tak výrazné, že odborníci je doporučují už i v boji proti zubnímu kazu!
Malé zázračné kuličky obsahují množství organických kyselin, vitaminů, zejména C, E, K, provitaminů A a třísloviny. Ve zralém stavu mají vysoký podíl protihnilobných látek. Fungují jako výborný antioxidant. Obsahují i kyselinu citrónovou, jablečnou, benzoovou a šťavelovou, z minerálních látek zejména draslík, méně magnézium, vápník, fosfor a sodík. Flavonoidy, které se v nich hojně nacházejí, snižují tvorbu krevních sraženin, upravují vysoký krevní tlak, zdokonalují průtok krve, zpomalují vznik aterosklerózy a brání ucpávání cév.
Pokud vás trápí zanícené močové cesty, nebo dokonce opakované záněty, sáhněte po brusinkách. Vyberte si šťávu, čaj, džem, sušené plody, kompot - cokoliv. Udělejte totéž, pokud při močení pociťujete bolesti, a zkuste to i v případě, že váš problém nese jméno samovolný únik moči. Brusinky jsou jednička. Ještě začátkem dvacátého století vědci zjistili, že obsahují kyseliny, které v těle neoxidují. Pokud osídlí močové cesty, dokážou pokrýt povrch některých orgánů a vytvořit cosi jako obranný štít. Tento mechanismus nedovolí bakterií E. coli ani jiným infekcím přilepit se na stěny močového měchýře, množit se a šířit do okolních tkání a struktur. Brusinky chrání, ale i léčí cestu od ledvin až po suché kalhotky. Je zde však jedna výjimka: Vyšší obsah kyseliny šťavelové je důvod, proč lékaři nedoporučují přehnanou konzumaci plodů lidem náchylným na tvorbu ledvinových kamenů.
Američtí Indiáni přikládali brusinkové obklady na rány. Dezinfekční a protizánětlivý účinek využívali v boji proti otravě krve. Preventivně je jedli se sušeným masem. Brusinky účinkují proti průjmu, chřipce, skleróze, bolestem při menstruaci, mají protirakovinný účinek. Používají se jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky a revmatismu. Zalíbily se i kosmetickému průmyslu. Obsahují omega-3-mastné kyseliny, které obnovují buňky, takže výtažky z nich stále častěji najdete v pleťových krémech. Díky přírodním barvivům se zase používají v dekorativní kosmetice. Pravidelná konzumace zamezuje rozšiřování bakterií v ústní dutině a potlačuje vznik zubních onemocnění, kazu i kamene. Zubní sklovina pravidelně vystavována brusinkové šťávě dokáže na osmdesát procent odolávat bakteriím.
Brusinky mají zvláštní, nezaměnitelnou chuť. Jsou trochu trpké, nahořklé, zároveň sladké i kyselé. Američané by je nevyměnili za jahody, třešně ani za broskve. Ale pozor: Při jejich zpracování v potravinářském průmyslu se používají tuny cukru, někdy umělých sladidel. A právě zde je největší brusinkový háček. Čím méně zralé jsou plody, tím jsou trpčí a tím více cukru potřebují. Nebo jinak: Na oklamání a překrytí nízké kvality se do brusinkové masy přidávají jablka, švestky, hrušky a jiné druhy sladkého dužnatého ovoce, případně plody černého bezu, které se rychle a snadno sbírají, ale jsou i silným alergenem. Zvětšují objem, překrývají špatnou chuť. Z brusinkového zázraku zůstane někdy jen přeslazený ovocný stín. Podívejte se, co kupujete v hypermarketu a chovejte se zodpovědně i při domácím sběru a zpracování. Diabetikům nejvíce pomůže pravidelné pití neslazeného čaje z čistých sušených plodů. Ostatní si mohou dopřát čaj z plodů i z lístků, šťávy, sirupy, želé, hustý kompot, džem či omáčku. Sušené plody se hodí na přípravu moučníků a muffinů z celozrnné mouky. Při přípravě oblíbené pochoutky k masu a sýrům se na kilogram zralých brusinek doporučuje 500 gramů cukru. Více netřeba. Vyšší množství nepomáhá ani zubní sklovině, ani srdci, ani štíhlé linii.
Měkké letní ovoce sbírejte v čase maximální zralosti. Tehdy vynikne jeho chuť a vůně a právě tehdy obsahuje nejvíce vitamínů a ostatních hodnotných výživných látek. Jahody, maliny, rybíz, borůvky a brusinky se však v tomto stadiu nejobtížněji sbírají a jsou nejvíce choulostivé na přepravu. Pokud chcete prodloužit jejich životnost, sbírejte je ráno, když nejsou prohřáté sluncem. Toto pravidlo se vztahuje i na broskve, meruňky, švestky či na ryngle. Je třeba je sbírat v době maximální zralosti, ne však přezrálé, když padají ze stromu. Utržené již více nedozrají. O stupeň méně zralé ovoce sbírejte jen na kompoty.
Kromě letních odrůd, které je třeba zkonzumovat nebo zpracovat ihned po sklizni, jsou právě jablka a hrušky nejznámějším ovocem, které dozrává až po sklizni. Chutné a zralé jsou za pár měsíců, některé až v únoru, ale zůstanou takové až do začátku léta.
V zemích původu se pro náš trh sbírá nezralé. Skladuje se v chladírenských boxech, dlouho cestuje, a nakonec se většinou chemickými látkami vyvolává nebo urychluje jeho zrání. Konečná chuť se podle odborníků nedá srovnat s tím, jak ovoce chutná v domovské zemi.
● Pár dní: U některých exotických pochoutek přesto panuje názor, že při pokojové teplotě postupně za pár dní dozrají. Jsou to zejména banány. Navíc využít se dají jedny i druhé: zelenější pomáhají proti zácpě, zralé žluté proti průjmu.
● 3 až 5 dní: V bytě postupně dozraje i avokádo. Nejlepší jsou tmavé menší druhy. Při pokojové teplotě dozraje do pěti dnů.
● 8 dní: Za osm dní dozraje i papája. Její vnitřek musí být až oranžovožlutý. Když ji rozříznete, vyberte nepoživatelná zrna a oddělte je od dužiny. Papája musí být měkká a šťavnatá. Zralá voní jako čerstvé meruňky.
● 2 až 3 týdny: Po dvou až třítýdenním stání nabude jakžtakž přijatelnou chuť i trpké nezralé pomelo. Medová pochoutka však z něj už nebude.
● Nikdy: Jiné druhy nezralého exotického ovoce můžete rovnou zahodit do koše. Okamžitě přecházejí do hniloby. Typickým příkladem je mango.
Existuje mnoho produktivních odrůd brusinek, kterým se daří i ve skalkách a zahrádkách. Mají rádi chudé, velmi kyselé, písčité, rašelinové půdy a vřesoviště. Pokud takovou půdu nemáte, pomůžete si rašelinou, odstraňte těžký jíl a dopřejte drobným keříkům dostatek slunce. Zbavte se i zlozvyku všechno pedantně okopávat. Odměnou vám budou dvě plnohodnotné úrody kvalitních brusinek.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.