Čočka nahradí kávu, ale i vitaminové a minerální doplňky stravy

Čočka je nejen chutná, ale i velmi zdraví prospěšná luštěnina. Dokáže zasytit, ale také zamezit svalovým křečím, upravit hladinu cholesterolu a dokonce i zlepšit kvalitu vlasů. To ale neudělá jeden talíř polévky za čtrnáct dní. Proto zařaďte do svého jídelníčku i jiné formy úpravy této vynikající potraviny.

Čočka nahradí kávu, ale i vitaminové a minerální doplňky stravy

Čočka - klasika v české kuchyni
Čočka je klasika v naší kuchyni. Přesto tuto luštěninu nejíme tak často jak bychom měli. Jen jedna porce čočky vás zásobí bílkovinami, aminokyselinami, železem, zinkem, vápníkem, draslíkem, vitamínem B1, B2, B5 a provitaminem A.

Energie na talíři
Podpoří srdce, sníží hladinu špatného cholesterolu a dodá pevnost vlasům. A to stále není všechno. Čočka posiluje práci ledvin, jater, slinivky a sleziny. Reguluje hladinu cukru v krvi a pomůže zbavit vás únavy. Pokud vám po dobrém obědě klesá pracovní výkonnost, s čočkou na talíři se vám to nestane.

Proti nočním křečím
Čočku si naordinujte, pokud vás v noci budí křeče ve svalech a máte tiky pod okem, ale i když jste navzdory několika kávám denně stále ospalí. Zrnka čočky obsahují i ​​pořádnou dávku kyseliny listové. Ta však není důležitá jen v těhotenství, pokud jí máte málo, začnete rychle šedivět, dělají se vám v ústech vřídky a afty a častěji vás trápí průjmy.

Naklíčená čočka
Luštěniny byste měli jíst 4krát v týdnu a nemusíte se omezit pouze na polévku. Vyzkoušejte zahuštěné omáčky, pomazánky nebo zamíchejte uvařenou čočku k zeleninovému salátu. Zrnka čočky můžete dát i naklíčit. Stačí čočku namočit do vody, která má pokojovou teplotu a na 8 hodin ji odložte na suché tmavé místo. Propláchněte ji a odložte do polostínu. Vyklíčí asi za 4 dny. Každý den ji 2x propláchněte. Ale pozor! Zrnka nemohou být na sobě, ale pěkně je rozprostřete. Semínka, které nevyklíčí, nejezte! Přebrané a opláchnuté klíčky vydrží v lednici 4 dny, ačkoli nejlepší jsou čerstvé.

Autor: Martina Dvořáková