Čokoláda a její blahodárné účinky

Čokoláda si podmanila čtyřicet procent žen a patnáct procent mužů, kteří ji jedí téměř denně. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa v mnoha ohledech prospívá lidskému zdraví více než ovoce. Tvrdí to vědci z americké univerzity. Dobrá zpráva však zní: Čokoláda je nejen dobrá, ale i zdravá. Díky flavonoidům chrání srdce před vysokým cholesterolem a má i další pozitivní účinky. Na antioxidanty, které bojují proti škodlivým volným radikálům, je bohatá tmavá čokoláda.

Podle aztécké legendy čokoláda dávala lidem dar moudrosti a sílu kakaovníku. Čokoládový nápoj však mohli pít jen muži. Uctívali ho totiž jako nápoj bohů. A právě na dvoře aztéckého krále ho poprvé ochutnal i cestovatel Hernando Cortéz, který kakaové boby dovezl do Evropy.

Kakao obsahuje 53 procent tuku, 2 až 3 procenta organických kyselin, 5 až 6 procent tříslovin, přibližně 10 procent sacharidů a 2 procenta povzbuzující složky theobrominu a kofeinu. Podstatnou složkou je kakaonin, který se štěpí na glukózu, teobromin a kakaovou červeň.
Takže kakao má účinky povzbuzující, ale také energetické. Blahodárné látky, které čokoláda obsahuje, jsou flavonoidy. Lékaři vědí, že chrání srdce před vysokým cholesterolem a jsou zdrojem energie. Vždyť i Cortéz si je oblíbil zejména proto, že zvyšovaly odolnost a zaháněly únavu. Neodolal jí ani slavný svůdce Casanova, který tvrdil, že díky ní měl úspěch u žen. Pro její omlazující účinky ji zbožňovala i Madame Pompadour.

Přestože dnes kakao a čokoládu považujeme za sladkosti, v minulosti to tak nebylo. Už v 17. století kakao předepisovali lékaři při problémech s trávením, na zlepšení funkce jater a věděli, že pomáhá i při zlepšení nálady. Kakao podávali jako doplňkovou léčbu při onemocněních ledvin, chudokrevnosti či horečkách. V 17. a 18. století se čokoláda dokonce prodávala jen v lékárnách. Někteří lékaři ji považují za lék i dnes. V Africe se doporučuje jako ochrana proti onemocnění na malárii.

Čokoláda jako antioxidant
Současná medicína věnuje pozornost antioxidantům, tedy látkám, které zbavují tělo škodlivých volných radikálů. Mezi antioxidanty patří i takzvané flavonoidy, které hrají důležitou roli v obranném mechanismu rostlin. Kakaové boby obsahují i důležité antioxidanty-flavonoidy, které se významně uplatňují v prevenci volnoradikálových onemocnění. Samozřejmě, čím vyšší obsah kakaa v čokoládě, tím vyšší je obsah flavonoidů.

Kakao hraje ochrannou roli při onemocněních srdce a mozkové mrtvici. Výzkumný tým z Velké Britanie dokázal, že denním pitím jednoho šálku čokolády lze odvrátit riziko tvorby krevních sraženin.