Čtyři rady nejen pro zdravý žlučník, ale i pro pohodový život

Problémy se žlučníkem podle čínské medicíny mají úzkou souvislost s naším hněvem. Čínská medicína dokonce tvrdí, že žlučové kameny jsou zhmotněním našich špatných emocí. Naši lékaři na základě klasické medicíny to vidí jinak. Ale určitě i oni vám řeknou, že je to především vinou vašeho špatného životního stylu, hlavně životosprávy. A s tím můžeme všichni,  nejlépe preventivně, něco udělat.

Čtyři rady nejen pro zdravý žlučník, ale i pro pohodový život

Bolesti a migrény

Podle čínské medicíny bývá na jaře velmi často oslabený zejména žlučník. Na fyzické úrovni se toto oslabení může projevovat bolestmi kloubů - beder, ramen, loktů, kolen, hlavně z vnější strany. Příznakem jsou i bolesti pod hrudní kostí, nespavost mezi jedenáctou večer až jednou ráno, nevolnost po jídle, nadýmání, bolesti hlavy až migrény. Problémy se žlučníkem se často projevují i žlučovými kameny a záněty žlučníku či dokonce nádory.

Žlučník jako orgán hněvu

Na psychické úrovni jsou to krátké a rychlé projevy zlosti, hysterie, vysílání agresivní energie a hněvu, které mohou být potlačovány. I žlučníkové kameny jsou podle čínské medicíny jen zhmotněnou emoci - hněvem. Strach stát si za svými potřebami a názory, vyhýbání se konfliktům a držení všeho v sobě může zase způsobit žlučníkovou koliku. Nerozhodnost a úzkostlivost zase poukazují na oslabenou funkci žlučníku.

Mladé a zelené

Na začátku jara jsou ještě vhodná teplá jídla s kombinací syrové zeleniny. Dobrá je také krátce tepelně upravená zelenina, například napařováním. Pokud se dá, konzumujete hlavně to, co je zelené a přirozeně kyselé. Do svého jídelníčku zařaďte mladé zelené výhonky, které právě začínají růst: medvědí česnek, kopřivu, cibulku, zelený hrášek, polníček, ředkvičku, pampelišku, kopřivy. Velmi vhodné je cokoliv, co se dá naklíčit, například semínka řeřichy, ředkvičky či vojtěška. Koupíte je v semenářství nebo v bioobchodoch. Můžete dát naklíčit i suché luštěniny, které máte doma, například čočku, fazolky mungo či fazole, ale i obiloviny jako je pšenice, oves, žito.

Kyselé je zdravé

Na talíř si přidejte i čekanku, červenou řepu, brokolici, petržel a řapíkatý celer. Játra a žlučník podpoří kyselá chuť citronu, limetky, grepu, jablek, jablečného octa, umeocta, kváskového chleba, nakládané zeleniny a kysaného zelí. Z obilovin jsou nejlepší: pšenice, bulgur, špalda, žito, rýže. Ze luštěnin je nejvhodnější bílá a červená fazole. Obohaťte svůj jídelníček o hlívu ústřičnou, bazalku, bobkový list, rozmarýn a římský salát.

Doušky bylinek

Na očistu organismu jsou dobré různé bylinné čaje, které obsahují hořčiny a jsou močopudné: kopřivový čaj, lapacho, ostropestřec mariánský, citrónová voda. Super potravinovým doplňkem je zelený ječmen, spirulina, chlorella. Pijte dostatečné množství vody, abyste tělo zbavili škodlivin.

Kvarteto pro upevnění zdraví 

1. Odlehčete trávení. Omezte mastná a smažená jídla a pokud se dá, konzumujte méně živočišných produktů včetně mléka.

2. Nejohroženějším smyslovým orgánem jsou oči - chraňte si je před studeným větrem i silným sluníčkem po celý rok.

3. Věnujte se svému duševnímu stavu. Spokojenost je na prvním místě. Naučte se s láskyplným klidem přijmout názory a postoje druhých, ačkoli jsou negativní. Uvědomte si, že jsou to jen jejich názory a vás se netýkají.

4. Vnímejte své emoce z odstupu jako pozorovatelé. Pokud vám nevyhovují, zkuste je přeměnit na takové, které vám dělají dobře.

Autor: Martina Dvořáková