Cuketa detoxikuje, pomáhá s hubnutím, stresem a zácpou

Cuketa je zelenina, která by se minimálně jednou za týden měla dostat na náš stůl. Důvodů je hned několik. Je nejen zdravá, ale také obsahuje minimum kalorií a je proto vhodná k nejrůznějším dietám. Nevyžaduje nijak složitou úpravu, tak vám její příprava nezabere mnoho času. Navíc detoxikuje a pomáhá s překyselením organismu.

Cuketa detoxikuje, pomáhá s hubnutím, stresem a zácpou

Tato teplomilná rostlina pocházející z Mexika a Střední Ameriky
obsahuje až 90% vody, vlákninu, množství vitaminů i stopových prvků a pro svoji nízkou energetickou hodnotu je ideální potravinou na zbavení se (nejen) podovolenkových kilogramů. Díky širokým možnostem využití v kuchyni si cuketu oblíbí i ti, kteří zdravé stravě příliš neholdují. Podívejme se, co všechno její konzumací získáte.

V kuchyni se neztratí
Možností přípravy cukety jsou opravdu pestré. Na své si proto přijdou jak milovníci studené kuchyně tak i lidé, pro které je minimálně jedno teplé jídlo denně nutností. Cuketa se dá vysmahnout podobně jako květák, podusit, smažit, přidat na talíř místo brambor, hodí se do guláše, klidně si ji zavařte do sklenic jako okurky nebo její nadrobno nasekané části využijte na zahuštění polévek a omáček. Výborně zasytí a nebudete mít potřebu napravit si po jídle chuť něčím sladkým. Nejlépe uděláte, když cuketu na talíři dochutíte výrazným, aromatickým kořením, případně bazalkou, oreganem či česnekem. Naše rada: Před přípravou cuketu pokapejte několika kapkami olivového oleje, čímž se z ní uvolní více vitaminu A a bude tak pro organismus stravitelnější.

Zásobárna zdraví
Cuketa je obzvláště vhodnou potravinou při detoxikačních kůrách, protože váš organismus krásně pročistí. Díky nemalému podílu draslíku ho zbaví přebytečné vody, vláknina zase vyřeší potíže se zácpou. Cuketa má mírně projímavý účinek, což lidem s problematickým vyprazdňováním přijde vhod. Cuketová jídla by měli pravidelně přijímat i lidé trpící revmatismem, cukrovkou, obezitou a bolestmi kloubů.

A co další účinky?
Sto gramů cukety má méně než 20 kalorií. Pokud ji jemně zapečete v troubě a přidáte oblíbené koření, získáte velmi zdravý a zejména v praxi ověřený způsob, jak tělo dostat zpět do formy. Díky nezanedbatelnému obsahu vitaminů skupiny B cuketa působí antidepresivně, pomůže vám udržet nervovou soustavu v dobré formě, zabojovat proti stresu a ještě i zlepšit paměť. Pokud patříte k milovníkům masa, sýrů či sladkostí, zřejmě vám není cizí pojem překyselený organismus. Vsadit na účinky cukety by mělo být v tomto případě samozřejmostí, neboť je mírně zásaditá a pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu (acidobazická = tj rovnováha mezi tvorbou a neutralizací kyselin a zásad) organismu. Cuketu by měly pravidelně jíst i budoucí maminky, protože přítomná kyselina listová se ve velké míře podílí na vývoji nervové soustavy plodu, snižuje riziko potratu a organismu dodává potřebnou energii.

Tip na chutnou, výživnou a rychlou večeři
Cuketové "zelí"
Budete potřebovat: 1 kg cukety,1 lžíci mouky (není nezbytně nutná), 1 cibuli, 8 dkg tuku, kmín, cukr, ocet a sůl
Jaký je postup?
Cuketu oloupejte, zbavte jadérek a nastrouhejte, případně nakrájejte na nudličky. Vezměte si cibulku, pokrájejte ji na drobné kousky a osmahneme dozlatova na rozehřátém tuku. Přidejte cuketu a poduste. Po chvilce přisypte kmín, sůl, špetku cukru a na závěr přilijte ocet. Směs zapražte moukou a zalijte do poloviny vodou. Spolu poduste další dvě minuty a servírujte.

Autor: Martina Dvořáková