Cukr je nezdravý, způsobuje obezitu a zvyšuje riziko rakoviny

Bílý cukr, odpůrci nazývaný též bílý jed, zvyšuje riziko nadváhy, otylosti a také rakoviny. A to už je pádný argument i pro ty, kteří nadměrně sladí a přesto se pyšní štíhlou postavou. Pokud si opravdu hořký čaj či kávu nedokážete představit, zkuste vhodné přírodní produkty, které vás svou sladkou chutí přesvědčí, ale ani i s jejich konzumací to nepřehánějte!

Cukr je nezdravý, způsobuje obezitu a zvyšuje riziko rakoviny

Cukr je přesně tak špatný, jak se o něm i mluví
S cukrem se pojí riziko obezity, srdečních onemocnění, rakoviny a poruchy funkce mozku - někdo by mohl říci, že cukr je pro nás jed. Opravdu zde záleží také na čase, kdy cukr se doporučuje přijímat, a kdy ne. Nejvhodnějším časem pro přísun cukru v jídelníčku (a jiných sladkých potravin jako ovoce) je po aktivním pohybu, tréninku, sportu.

Na trhu existují mnohé alternativy za cukr,
pokud vynecháme všechny umělé náhražky, tak nám zůstane jen pár "zdravých", údajně méně nebezpečných náhrad než běžný bílý rafinovaný cukr. Tyto náhrady se spoléhají, že dodají sladkou přirozenou chuť do vašich jídel s použitím určitého poměru fruktózy v daném sladidle. Je třeba si však uvědomit, že ani fruktóza není zcela bezpečná: Může zvýšit hladinu cholesterolu, zvyšuje glykolyzovaný hemoglobin (indikátor diabetes), zvyšuje krevní tlak a negativně působí na inzulínovou rezistenci končící až diabetem 2. typu. Takže při výběru zdravé náhrady za cukr je třeba řídit se i obsahem fruktózy v sladidle. Také mnoho, takzvaně zdravých sladidel, je vlastně stejně nebezpečných jako běžný rafinovaný cukr.

Konzumací příliš velkého množství cukrů,
taktéž i těch skrytých, které číhají v potravinách podlamuje naši energii - tato jednoduchá energie vám nevydrží příliš dlouho a může nastat silný energetický útlum. Z toho přichází zase hlad a pokud zase zkonzumujete cukr, tak se kruh opakuje. Pokud je to tedy možné, vyhněte se slazení vašich potravin, vynechejte cukr z vašeho jídelníčku a namísto sladkých věcí přidejte více ovoce. V takové formě je fruktóza mnohem méně nebezpečnější a přirozenější. Pokud ale chcete alespoň trochu sladit a zdravě, tak se podívejte na přehled nejběžnějších zdravých sladidel a vyberte si sami, co vám vyhovuje:

Javorový sirup
Zdroj: Posbíraná míza z javorů, která se svaří, filtruje a dostává se z ní cukr.
Výhody: Skládá se ze 70% sacharózy, má nižší obsah fruktózy a obsahuje různé antioxidanty.
Nevýhody: Stále obsahuje dost fruktózy.

Agávový sirup
Zdroj: Lisováním listů modré agáve a následným zpracováním se získá daný sirup.
Výhody: Je intenzivně sladký, nepotřebujete ho ve velkých množstvích.
Nevýhody: Má velmi vysoký obsah fruktózy - 75 až 90 procent, což je více než v kukuřičném sirupu obsahující také velké množství fruktózy. Těžko se tedy metabolizuje v těle a tak zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Melasa
Zdroj: Vedlejší produkt rafinace cukrové třtiny.
Výhody: Je bohatá na různé živiny, které se extrahují během zpracování cukrové třtiny - železo, hořčík, zinek, vápník a draslík. Hustá melasa je bohatá na minerály a obsahuje i dostatek železa - je to tím pádem vhodná jako náhrada železa pro vegany.
Nevýhody: Obsahuje také velké množství fruktózy.

Med
Zdroj: Květový nektar, který se sbírá včelami, ty zase rozštěpí nektar na jednodušší cukry a uloží do plástů.
Výhody: Samotný surový med přímo od včelaře obsahuje v sobě množství živin. Žádné další nezbytné zpracování není nutné, produkt je přímo přírodní, organický, často se používal místo cukru již v minulosti.
Nevýhody: Téměř polovina medu je z fruktózy.

Stévie
Zdroj: Výtažek z listů stévie
Výhody: Je to do určité míry přírodní produkt, nemá sobě žádné sacharidy ani kalorie, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Má velmi nízký glykemický index, má i další zdravotní výhody nejen jako sladidlo. Prodává se ve více formách - samotné listy, tablety, prášek, granulát, tekutina.
Nevýhody: Stejně jako umělá sladidla, po požití může vyvolat chuť na sladké, místy má nahořklou chuť.

Xylitol
Zdroj: Pochází z rostlinných vláken z různého původu. Vyskytuje se také v některých druzích ovoce.
Výhody: Velmi mělo kalorií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi - vhodné i pro diabetiky.
Nevýhody: Může pocházet z geneticky modifikovaných potravin jako je kukuřice, pokud si někdo na to potrpí. Místy má nahořklou chuť.

Sirup z hnědé rýže
Zdroj: Hnědá rýže, která se vaří - z ní se vytěží enzymy a ty se dodatečně nechají rozložit na cukr.
Výhody: Neobsahuje žádnou fruktózu.
Nevýhody: Neobsahuje skoro žádné pozitivní dodatečně živiny jako jiná sladidla, může obsahovat arsen.

Kokosový palmový cukr
Zdroj: Extrahovaná šťáva z kokosové palmy, vyvařená a dehydrovaná.
Výhody: Nízký obsah fruktózy, vysoký obsah draslíku a vitaminu C. Je třeba si dát pozor při koupi, někteří výrobci přidávají třtinový cukr pro zlepšení chuti.
Nevýhody: Stále obsahuje fruktózu, má stejné množství sacharidů a kalorií jako cukr.

Pokud jste se již rozhodli pro jakoukoli alternativu,
nezapomínejte, že i tato sladidla třeba brát s mírou. Nemají sloužit pro oklamání těla a mysli, ale jako příjemné a zdravé zpestření vašeho zdravého životního stylu.