Cukrovka pod kontrolou

Dostaňte cukrovku pod kontrolu. Dokud donedávna byl diabetes typu 2 považován za nemoc starších lidí, dnes začíná vyskytovat i u dětí a mladé generace. Nebezpečné na něm je, že diabetiky více než ostatních lidí ohrožují cévní choroby, ateroskleróza, poškození nervů, zraku, infekce. Situace je o to hrozivější, že cukrovka nabírá rozměry epidemie.


Pokud se cukrovka včas odhalí a léčí, nemusí znamenat pro pacienta zásadní změnu kvality života. Mnohem horší je to právě v případě, když člověk o chorobě neví a neléčí ji. Je to nemoc zákeřná, protože na začátku se neprojevuje tak, aby nutila nemocného jít k lékaři.
Doporučuje se vyšetření hladiny cukru v krvi u lékaře v rámci preventivní kontroly jednou za dva roky. Častěji u lidí z rizikových skupin, tedy u těch, kteří prodělali srdečně-cévní příhodu, jsou obézní nebo mají vysoký krevní tlak a cholesterol, ženy, které prodělaly gestační diabetes.

Příznaky nemoci lze zmírnit, v některých případech i odstranit. Je však třeba dodržovat základy zdravé výživy a mít dostatek pohybu a v neposlední řadě poslouchat doporučení lékařů. Nejčastějším prohřeškem diabetiků je nedostatek pohybu a chyby ve stravování. Lidé se musí naučit žít se stresem, chodit na preventivní prohlídky a nepodceňovat příznaky, například časté močení nebo nadměrný příjem tekutin.


Správná strava je základ
Diabetik může konzumovat všechno, ale s mírou, a základem je, aby se naučil znát sacharidové jednotky alespoň základních potravin. Na svou výšku a váhu se diabetik musí naučit počítat množství sacharidových jednotek. Pokud má například ustálenou váhu, měl by sníst přibližně 21sacharidových jednotek na den. Ale pokud sportuje a cvičí, hranici na den by měl zvýšit. Příjem sacharidových jednotek by si měl diabetik rozdělit během dne. Pokud je zvyklý jíst 5 krát denně, měl by si je přiměřeně rozdělit na pět částí. Sacharidová jednotka je umělý pojem a uvedl se hlavně kvůli tomu, aby usnadnil orientaci v potravinách, které obsahují sacharidy. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramů sacharidů. Znát je není složité, chce to jen praxi. Například dvě lžičky rýže je jedna sacharidová jednotka, dvě lžíce brambor je také jedna. Zeleninovou polévku a nudle, to už je také jedna sacharidová jednotka, zahuštěná - další jednotka.  Pečené maso je nula sacharidových jednotek, když si ho obalíte, už je tam jedna sacharidová jednotka. To se jednoduše musí člověk naučit.


Moderní léčba
Přestože je diabetes v současnosti nevyléčitelné onemocnění, je zároveň plně léčitelné. Přestože správná léčba neznamená úplné vyléčení, při jejím uplatňování jednoznačně dochází k oddalování a předcházení dlouhodobých následků. Ideální léčba je podle diabetologů založena na aktivní spolupráci pacienta a lékaře. Léčbu představuje komplex opatření, kde jednotlivé složky jsou stejně důležité. Představuje ji vhodná dieta, přiměřená fyzická aktivita a také případné užívání tablet nebo podávání inzulínu. Při dodržování prvních dvou bodů-tedy užívání diety se sníženým obsahem cukrů a tuků a změně převažujícího sedavého způsobu života za zvýšenou fyzickou aktivitu, je možné předejít nejen užívání tablet a inzulínu, ale i všem průvodním komplikacím.
Pokud se ale přesto nepodaří dosáhnout cílové hodnoty hladiny cukru v krvi, ke slovu se dostávají léky. Pozitivní zprávou pro velkou skupinu pacientů s diabetem 2. typu je příchod nové léčby na bázi inkretinů . Unikátním účinkem nového léku je vedle snížení hladiny cukru v krvi i výrazný úbytek hmotnosti u pacientů s cukrovkou 2. typu, snížení krevního tlaku a tuků a zlepšení funkce B-buněk, které produkují inzulín.
Budoucnost pacientů s cukrovkou je však v současnosti mnohem lepší, než byla v minulosti. Vývoj v oblasti pochopení příčiny cukrovky, její dědičnosti, diagnostiky a léčby pokračuje výrazným způsobem. Máme k dispozici nové léčebné možnosti. Dosažení glukózové kontroly, ovlivnění vysokého krevního tlaku a poruchy metabolismu tuků moderními léky zlepšují kvalitu života pacientů a vedou ke snížení chronických komplikací cukrovky.


Hodnoty cukry v krvi:
ideální hladina cukru v krvi je 4 až 5mmol / l,
normální do 5,6 mmol / l,
lehce zvýšená hladina od 5,6 mmol / l do 7mmol / l,
nad 7mmol/l- je již signál onemocnění