Vyhýbáte se nezdravým jídlům? Ani za nic byste si nedali hamburger ve stánku rychlého občerstvení, nebo třeba nezdravě vyhlížející červenou limonádu, slibující chuť malin? Ale co třeba zdravé cereálie? Chcete-li se zdravě stravovat, koukněte na našich deset potravin, kterým se raději vyhněte.
Limonády s karamelovou barvou
Nejenže tyto nápoje jsou plné nezdravého cukru, z něhož se rapidně tloustne, karamelová barva je podle nejnovějších výzkumů karcinogen, který tělu škodí víc než si myslíte. Ano, tušíte správně, všechny coly a jim podobné hnědé limonády byste měli jednou provždy vyloučit z jídelníčku.
Chipsy a hranolky
Jsou plné soli, obvykle jsou přesmažené na rostlinném oleji, a pokud jsou z brambor, obsahují množství škrobu. Zkuste zdravější variantu z řepy nebo celeru, použijte k jejich zpracování kokosový olej a sůl vynechejte. Co tak přidat sezamová nebo slunečnicová semínka?
Umělá sladidla a "light" potraviny
Sice nemají kalorie, ale tyto nulové kalorie převyšují negativní vlivy. Možná jste to nevěděli, ale zvyšují riziko cukrovky typu 2. Jsou sedmset krát sladší než přírodní cukr a díky nim toužíte po sladkostech ještě více. Nemluvě o tom, že jsou to chemikálie.
Mražené polotovary
"Skorohotové" koláče, bagety a pizzy jsou postrachem všech dietologů. Obsahují až 1 000 kalorií, 50 gramů tuku a asi 1 000 miligramů sodíku na porci. Ještě stále máte chuť na rychlý "snack"?
Umělé tuky
Tyto umělé nenasycené tuky se přidávají do potravin, aby zvýšily jejich trvanlivost. Bohužel, neskutečně zvyšují riziko onemocnění srdce, tvrdí lékaři a dietologové. Upřednostněte klasické máslo, olivový nebo kokosový olej.
Zahušťovadlo karagenan
Najdete ho v mléčných výrobcích a mléku. Jde o nezdravé "éčko", které způsobuje záněty střev a působí negativně na plod dítěte. Najdete ho v šunce s malým procentem masa a sladkostech. Viz vždy složení výrobku, který se chystáte koupit a posviťte si na obsah karagenanu.
Kukuřičný sirup
Pokud ho najdete ve složení výrobku, jde o vysoko zpracované jídlo se spoustou přidaných cukrů. Nemyslete si, že se nachází pouze v limonádách a sladkých nápojích, výrobci ho rádi přidávají do různých vícezrnných chlebů a salátových dresinků či kečupu.
"Sáčkové" polévky
Nejde tak ani o polévky jako o vysoký podíl glutamátu sodného. Tato složka obsahuje velké procento sodíku, který je pro organismus zvlášť nevhodný. Důležité je uvědomit si, že takové polévky vám nedají žádné hodnotné látky ani živiny.
Kynuté koláče
Pro tělo jsou naprosto zbytečné, zpomalují metabolismus a přibírá se z nich více než ze smetanových omáček. Energii z nich organismus nijak nevyužije, mají vysoký glykemický index a člověk se po nich cítí hladovější než předtím co je snědl. Takové jídla se přeměňují přímo na tuk.
Ochucené snídaňové cereálie
Cereálie jsou zdravé, pokud si je dochutíte sami. Hotové kaše v prášku jsou přesným opakem zdravého stravování. Mají v sobě převahu cukru, konzervantů a sodíku. Připravte si obyčejné vločky zalitím horkou vodou a vylepšete je čerstvým ovocem, případně medem.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.