Domácí česneková vodka - zázračný lék, který se užívá po kapkách

O tom, že je česnek všelék, není pochyb. Ale slyšeli jste již o léčivých účincích česnekové vodky? Její původ by mnozí z nás zařadili do Ruska. A opravdu tomu tak je. Tento zázračný elixír léčil již tyto Slovany v dávných dobách. Recept, který se dochoval, léčí a prospívá lidem i dnes, stejně jako léčil před mnoha staletími. Věřili mu a věří lidé, bez rozdílu vzdělání a věku. Samozřejmě jako léku a ne jako prostředku na opíjení!

Domácí česneková vodka - zázračný lék, který se užívá po kapkách

Řekněme si nejprve o léčivých účincích česneku jako takového
Tento vynikající přírodní antioxidant má protibakteriální účinky, podporuje uvolnění krevního průtoku, snižuje krevní tlak i cholesterol a cukr v krvi, snižuje riziko nádorových onemocnění, poradí si se střevními parazity a také napomáhá vykašlávání v případech onemocnění horních cest dýchacích. Je jednou z nejzdravějších plodin a jeho složení je následující: voda 61%, sacharidy 30,5%, bílkoviny 6,5%, tuky 0,3%, popel 1,2%, hořčík, sodík, draslík, vápník, fosfor, dusičnany , síra, železo, jód, měď, mangan, zinek, brom, arsen, křemík dále vitaminy B1, B6, B12, C, D, H a jiné antibiotické látky. I seriózní lékařské studie nám o účincích česneku mnoho napoví. Například to, že má schopnost vyčistit stěny cév a tepen 2,5 krát účinněji než dobrý cholesterol - HDL. Lékaři vám také potvrdí, že v domácích podmínkách nedokáže nic "vytáhnout" léčivé látky z léčivých plodin tak, jako alkohol. Naopak - vařením a jakoukoliv tepelnou úpravou ztrácí česnek téměř všechny své léčivé účinky.

Léčivé účinky česneku jsou také předmětem seriózních vědeckých výzkumů
V minulých letech se zjistil například fakt, který spojení česnek + alkohol přímo potvrzuje. Vědci zjistili, že lidské tělo není schopno vtřebat přímou spotřebou této plodiny všech známých 400 léčivých substancí, ale jen 25 - 30% z nich. Vyluhováním česneku v alkoholu se stane doslova alko-zázrak - dostaneme elixír, schopný dodat tělu více, než 65% těchto substancí. Česnekový extrakt je schopen zpomalit proces arteriosklerózy mnohem lépe, než chemické látky, předepsané lékařem. Působí jako balzám na plicní orgány, poradí si se zvýšeným obsahem cukru v krvi, katarálním zánětem, střevním průjmem, podporuje metabolismus tuků, posiluje imunitní systém, snižuje riziko infarktu, rakoviny, detoxikuje střevní sliznici, předchází vzniku plísní, hub, střevních parazitů a mnohému jinému. Takto připravený se využívá i pro venkovní použití - rány, vředy, otlaky, bradavice, svrab, bolesti uší, částečnou hluchotu a také jako přírodní repelent, který po nanesení na pokožku spolehlivě odpudí dotěrné komáry.

Recept na česnekovou vodku
Příprava tohoto nápoje je sice jednoduchá, ale řídí se svými přesnými pravidly. První zní - nedejte se nalákat na akční ceny a kupujte vhodnou vodku. Tato podmínka je doslova klíčová - vaše vodka by měla být správně "destilerie", čili minimálně třikrát destilovaná. Druhou podmínkou je vaše vlastní rychlost. Proč? Dozvíte se.

Ingredience:
1 středně velká kulovitá "palice" bílého česneku s tvrdými stroužky (nejlépe "z vlastní zahrádky")
1 menší chilli paprička (habanero) - velikost 2-3 cm
750 ml výběrové vodky. Vodka by neměla mít v žádném případě více, než 38 - 40%
1 zavařovací sklenice s dobře těsnícím závitovým víkem (ideální je s obsahem 1l)
1 polévková lžíce krystalového cukru (10g)

Důležité!
Ještě před samotnou přípravou nápoje si musíme něco říci o sloučenině, nazýváné alicin. Alicin je sloučenina, která se v nedotčeném stroužku česneku nenachází. Vzniká až tehdy, když se česnek nakrájí nebo rozmělnění, ve formě sírové sloučeniny, když se enalinu sloučí s enzymem zvaným alináza - tehdy začíná chemická reakce. Vědci zjistili fascinující skutečnost - dokud je stroužek česneku nenarušený - enalin i alináza jsou uloženy v odlišných komůrkách, čili zcela oddělené. Když je však struktura stroužku narušena tyto dvě látky se slučují a vytvářejí alicin. Právě tato sloučenina má pozoruhodné antibiotické vlastnosti a hlavně schopnost posilovat imunitu. Na jedné straně stimuluje imunitu, ale je také schopna ničit patogeny a detoxikovat organismus. Naneštěstí alicin vytvořený z čerstvého česneku je nestabilní a rychle se mění na přibližně 200 dalších sloučenin obsahujících síru. Alicin se tedy vyprodukuje během několika sekund, ale bohužel jeho účinek stejně rychle zaniká. Přírodní forma alicinu je nestabilní. Nebyl by to však člověk, aby si s tímto jevem nevěděl poradit. A proto i vy v následujícím kroku budete potřebovat stopky a čas při přípravě měřit doslova na sekundy.

Příprava nápoje
Chilli papričku zbavte jadérek a nakrájejte na menší kousky. Rozdělte česnek na stroužky. Tyto neloupejte (zbytečně byste se připravili o čas). Jelikož česnek by se neměl dostávat do styku s kovem, vyměňte klasický nůž za keramický či plastový. A teď nastane závod z časem. Čerstvě nakrájený česnek začne uvolňovat alicin v rapidním množství jen po dobu 30 sekund. Pak tento jev ustane a opakuje se cca po 6 minutách opět v 30 sekundovém intervalu. Za tento čas musíme mít česnek nakrájený na malé kousky i se slupkou. Samozřejmě tím nemyslíme česnek z Číny, nebo Argentiny, protože tento je napuštěn množstvím chemikálií, aby přežil cestu a skladování a tyto látky by se dostaly do našeho těla - takže dovoz "ne". Takže krájíme a pracujeme rychle. Po pěti minutách bychom měli mít dno sklenice vystláno nakrájeným česnekem. Máme ještě minutu čas, takže na česnek přidáme nakrájenou papričku bez jadérek, posypeme krystalovým cukrem a zalijeme vodkou. Sklenici ihned uzavřeme. Počkáme pár vteřin a obsah sklenice pořádně protřepeme. Česnek necháme louhovat 4 dny při teplotách 18 - 20 ° C v temnu (například ve spodní zásuvce kuchyňské linky). Dvakrát denně je třeba tento roztok důkladně protřepat. Pokud máte chuť experimentovat, ponechte směs ve sklenici přesně 21 dní - ne méně a ne více (tak se psalo ve starých ruských receptech). Odborníci však tvrdí, že 4 dny úplně postačí. No a pak přecedíme vodku přes jemné sítko či kávový filtr a trychtýř přímo do skleněné láhve. Ideálnější je však rozdělit ji do malých lékárenských lahviček od kapek, které jsou z tmavého skla. Tyto musíme vyvařit v horké vodě. Dobré je mít lahvičku s "kapátkem" kvůli podávání.

Užívání
Přípravek se užívá tak, že do malé sklenice vody kápnete dvě kapky česnekové vodky a užíváte dvakrát denně na lačný žaludek. Po pěti dnech postupně přidáváte o dvě kapky více, až dosáhnete množství 16-20 kapek. Sledujte přitom reakce svého těla, v případě potíží dávky snižte. Přípravek takto užívejte po dobu, dokud neucítíte jeho příznivé účinky, nebo dokud to budete potřebovat. Pokud je toto množství pro vaše tělo velmi zatěžující, zredukujte počet kapek na přijatelnou úroveň. Ideální je vytvořit si svůj vlastní "kalendář" užívání. Například: 7 - 10 dní pít 10 - 16 kapek ve sklenici vody, pak si dát dva dny pauzu a pokračovat dalších 7 - 10 dní se stejnou dávkou. Nic však nezkazíte, pokud budete užívat tento nápoj denně 34 - 40 dní a pak si pár dní uděláte pauzu. Nikdy ho však neužívejte déle, než 4 měsíce!


 

Autor: Lenka Kostková