Dovolená a gastronomické zážitky

Plánujete dovolenou a už víte, co byste chtěli vidět? A co jídlo? Láska přece prochází žaludkem a existuje tolik specialit, které byste v dané lokalitě měli ochutnat. Připomeneme jen některé z nich, v nejnavštěvovanějších destinacích Evropy.

Dovolená a gastronomické zážitky

FRANCIE
Gastronomie galského kohouta patří k nejvyhledávanějším na světě. Tato kulinářská velmoc je proslulá trendem zdravých jídel, připravovaných zejména na páře nebo grilováním. Pro rodiny s dětmi jsou oproti drahým restauracím vhodnější tvz. brasserie. Pokud vás čeká stravování v hotelu, k snídani vám obvykle nabídnou klasické francouzské menu - pečivo, máslo, džem, k tomu kávu, čaj, čokoládu, pomerančovou šťávu. Pokud se rozhodnete pro tradiční oběd, nechybí předkrm - crudités, dále zeleninová, rybí či jiná polévka (ačkoli v mnoha lokalitách je spíše součástí večeře). Hlavní chod závisí na lokalitě, ve které se nacházíte. Většinou je to drůbež, telecí maso, v přímořských městečkách a vesničkách ryby. Nebuďte překvapeni, pokud vám plody moře číšník podá přímo na ledové drti. A samozřejmě sýry, těmi je francouzská gastronomie proslulá. Vyrábějí se na kvanta, a to nejen co se týče množství, ale i druhů. Jsou součástí téměř každého jídla. Jako příloha nesmí chybět zelenina nebo salát.
Dezerty a víno
S dětmi či bez nich - neochutnat ve Francii sladkosti znamená nebýt ve Francii. Cukrovinky zde mají velkou tradici. Za hřích určitě stojí čokoládová pěna, profiteroles - plněná vanilkovým krémem a hořkou čokoládou; malinový či hruškový sorbet, pověstná karamelizovaná jablka. Co nesmí chybět, jsou vína. Oproti jiným světovým kuchyním se ve velké míře využívají i při samotné přípravě pokrmu. Zvažte to při výběru jídla dětem.

ŠPANĚLSKO
O španělské kuchyni se říká, že je přehřátá sluncem a lze v ní najít nejrůznější barvy ... Její základ tvoří především plody moře, ryby a maso. Jako přílohy jsou oblíbené brambory, fazole, rýže, obrovské množství zeleniny a neodmyslitelný bílý chléb. Každé pohoštění začíná malými jednohubkami, tzv.. tapas. Z dochucovadel prim hraje nejen koření, ale i jejich směsy s bylinkami. Často se sahá po rajčatovém protlaku, cibuli, česneku a především olivách.
Mňam, mňam ... polévka
V restauracích překvapí kromě klasických zeleninových vývarů i nabídka hnědých a bílých polévek. V vedrech osvěží studená polévka. Mezi klasické oblíbené patří: gazpacho de tomate - rajčatová polévka, sopa de pescado - rybí, sopa de vino - z vína.
Hlavní chod tvoří nejčastěji maso - dušené, pečené, grilované - s množstvím zeleniny. Vyplatí se ochutnat drůbež, např.. pollo a la chilindron - kuře s pikantní omáčkou, pastel de pollo - kuřecí paštiky, pollo al ajillo - kuře na česneku. Španělé si potrpí na omáčky, ale mnohé jsou příliš pikantní pro dětské jazýčky. Vhodná je ale např.. typická zeleninová (sanfyana nebo sanfaina). Pokud jste na pálivé, sáhněte po romesco - z pikantních paprik, mandlí, oleje, vína a smažené strouhanky. Mezi tradiční patří sofrito - silně kořeněná z cibule, česneku, rajčat, oleje a aioli - z česneku a oleje.
Ryby
Vyhledávané jsou rybí speciality a mořské příšery na všechny způsoby, zejména však trucha con almendras - pstruh na mandlích, frito de pescado - smažené ryby, bacalao al horno - pečená treska, losos al ribeiro - losos na bílém víně, calamares al horno - smažené sépie , kokotx - lahůdka z mořské štiky, zarzuela - levnější jídlo, říká se mu také pokrm z jednoho hrnce, ve kterém jsou připraveny různí mořští živočichové a ryby. I Španělé milují zeleninu. Většinou se jako přílohy podávají saláty s rozmanitými zálivkami. A abychom nezapomněli na národní jídlo - paella a těstoviny (canalone), plněné různými náplněmi.
Zákusky
S dětmi určitě obejděte cukrárny. Španělské zákusky jsou velmi sladké, s množstvím šlehačky. Typickým "Españolas" je churros - křupavé tyčinky ochucené sirupem.

ITÁLIE
Pokud se rozhodnete pro dovolenou v některém z italských letovisek, neodjeďte domů bez toho, abyste ochutnali pizzu. Možná vás i vaše potomky překvapí jinakostí oproti té, na kterou jste zvyklí z domova ... Ale italská pizza je prapraprababička všech druhů pizzy a její následovnice se jí chtějí pouze podobat ...První zmínka o pizze pochází údajně z Neapole. Nejtypičtější margherita se pokládala za pokrm chudých a původně ji tvořilo pouze těsto a rajčata. Dnes již prošla mnoha inovacemi a desítky druhů pizzy vás budou lákat nejen z pizzerií, ale i malých pekárniček. Pokud se pizzy přejíte a zajděte si na klasický oběd, polévku ale nečekejte. Pokud už, tak minestrone - zeleninovou s těstovinami a sýrem. Spíše vám nabídnou pastu - těstoviny v nejrůznějších úpravách.
Těstoviny
Pokud je vaše děti zbožňují, máte vyhráno. Traduje se, že v italské gastronomii existuje až přes 400 druhů těstovin, které se liší tvarem, délkou či velikostí. Čekání na ně si s rodinou v restauraci zkraťte malým testem. Víte, že: Krátké těstoviny jsou pasta corta, dlouhé pasta lunga, speciální pasta speciale. Mezi krátké patří penne (duté, šikmo řezané), quadretto (flíčky), chifferi (kolínka), pipe (velké kolínka), fusilli (vřetena), conchiglie (mušle), farfalle (motýly). Dlouhé jsou spaghetti, maccheroni, vermicelli, bucatini. A co speciální? Tak například minestroni (jako součást polévek), lasagne (široké), nidi (různých šířek) a další, plněné masem, sýrem či zeleninou jako tortellini, ravioli nebo agnolotti. V rodinných restauracích se těstoviny často připravují ručně, takže se  v restauracích mohou lišit, ať už velikostí, příměsí bylinek, zeleniny. Pokud vaše děti milují kečup, v Itálii ho na stolech neuvidíte. K těstovinám patří omáčky. Základem jsou rajčata, česnek a bazalka. V každé dobré restauraci najdete na stole misku se sýrem, jím se podobně jako ve Francii začíná i končí každé dobré jídlo. Z nepřeberného množství jsou nejoblíbenějšími parmazán, mascarpone, ricotta, mozzarella, gorgonzola ...Podobně jako v jiných přímořských oblastech, i zde zdravou gastronomii vystihuje množství zeleniny. Kromě čerstvé mají Italové rádi marinovanou, sušenou, grilovanou, a to i artyčoky, papričky, feferonky či kapari.
Téměř jako v ráji ...
Zapomenout nelze ani na výborné italské gelato, slovo, které se vaše děti naučí jako jedno z prvních. Zmrzlina, ozdobená pistáciemi, mandlemi a ovocem, skvostně naaranžována ve zmrzlinových a ovocných pohárech. Mňam, kdo by odolal? Zatímco budou vaše děti mlsat, vy si dopřejte pohár dezertního nebo likérového vína. Jste kávičkáři? Vítejte v zemi, kde se připravuje údajně nejlepší káva na světě ... Espreso prý proniklo z Itálie do celého světa. Podobně jako voňavé kapučíno ...V Itálii jsou základní potraviny za dostupné ceny zejména v supermarketech. Dražší jsou sladkosti, ovoce a zelenina.

ŘECKO
Jedna z kolébek moderní civilizace, opředená bájemi a mýty, má své kouzlo i v kulinářství. Pokud se chcete v Řecku najíst, klidně navštivte tavernu, rotisserie (něco jako malé hospůdky), kde jsou ceny nižší, než v klasických restauracích. V pobřežních oblastech není zvláštní, pokud číšníci stojí před podnikem a lákají hosty. V některých zařízeních se dají dohodnout i slevy, využijte to. Tyto podniky mají kromě národních jídel i evropský jídelníček, což oceníte kvůli dětem, kterým kořeněné řecké speciality nemusí chutnat. Základem většiny jídel je maso a zelenina. Klasické přílohy jako hranolky, těstoviny či rýže se připravují zejména kvůli turistům, Řekové je prý "nemusí". Rychlokurz řečtiny pro vás i vaše děti: avgolémono je polévka i omáčka, gyros - masová kořeněná pochoutka, známá i u nás, keftedes - karbanátky, kokinisto - maso v rajčatové omáčce, musaka - zapečené vrstvy mletého masa a zeleniny, spetsiota - ryba s rajčaty, typické tsatsiki - okurkový salát s česnekem a jogurtem atd.. Pokud jste masný typ, ochutnejte v Řecku skopové či jehněčí maso. Je sice dražší, ale mnozí gurmáni tvrdí, že lahodnější jako u Řeků ho už nikde nenajdete.
Dobré, drahé ...
Samozřejmě, ani v řecké gastronomii nesmí chybět zelenina. Konzumuje se syrová nebo plněná různými (i masitými) nádivkami. Apropo, upozornit vás chceme na možnost okusit "originál" pomeranče, granátová jablka, fíky, či mandarinky. Nicméně jako většina potravin a jídel, v Řecku je vše poměrně dražší než u nás. Říká se, že řecké cukrovinky jsou extra sladké, drahé a návykové. Často se prodávají na váhu. Topí se v cukru nebo medu. Myslete na to, abyste se svými dětmi nemuseli po návratu domů hned navštívit zubaře ...

CHORVATSKO
"Dobro došli!" Vítají poutače turisty na každém kroku chorvatského Jadranu. Tato mezi Čechy mimořádně oblíbená destinace je pro čistotu moře, dostupnost, ale i stravu zvlášť vhodná pro dovolenou s dětmi. Chorvatská kuchyně je poznamenána tureckou, italskou a zejména gastronomií zemí bývalé Jugoslávie. Dobroty typické pro bosenskou, makedonskou či srbskou kuchyni se mísí, což však turistům vůbec nepřekáží.
Ryby, rybky, rybičky
Pokud jste si vybrali dovolenou s polopenzí, obědy si určitě vychutnávejte v pobřežních restauracích. Jejich menu je dost podobné a ve velkém přizpůsobené časté české klientele. Chorvatská kuchyně používá hodně zeleniny a je více kořeněná. Hlavní menu tvoří polévka, např.. maneštra - hustá zeleninová, ale i mnohé jiné, pak následuje maso. Typické je pečené na roštu, zejména telecí a jehněčí pochoutky, v oblibě jsou i řízky. Drůbež se podává méně než u nás.
Ryby se připravují na tři způsoby:
- Na roštu,
- Úprava na brudet či brodetto, tj. dušená ryba s rajčaty, cibulí, kořením a bylinkami,
- Ryba vařená ve vodě.
Za ochutnávku stojí dangnje - mušle, lignje - chobotnice, oslici - mořská štika, škampi - krabi, crni rizo - rizoto se sépií, lignje na zaru - grilované olihně ...
Ať už si dáte těstoviny, maso nebo rybu, na žádném talíři  nechybí  zelenina. Chutně upravená, v salátech se kombinují druhy, které u nás běžně nespojujeme. Samozřejmě, dochucené panenským olivovým olejem, vinným octem a jinými ingrediencemi.
Sladké, sladší ...
Pokud vaše děti baží po sladkém, okuste palačinky s různými náplněmi, štrukle - závin plněný tvarohem, politý smetanou a cukrem, fritule - koblihy. Na "mlsání" jsou i různé dortové zákusky, rožata - pudink s karamelem, krokant - křupky z mandlí a karamelu a samozřejmě balkánská zmrzlina, dobře známá i u nás, ačkoliv o něco dražší. Dospělým doporučujeme vychutnat si při šumění moře kávu. Podává se většinou malé espreso, ale oproti našemu velmi silné. Můžete si vybrat dupli - dvojité nebo dugi či duži - tzv.. déle, s větším množstvím vody. Tatínky potěší nabídka piva, avšak ne zrovna nejlevnějšího. Podobně jako v jiných přímořských zemích hraje prim víno. Na tržištích se vyplatí nakoupit voce (ovoce) - slaďoučké nektarinky, broskve, melouny ... Jsou za přiměřené ceny a určitě zachutnají i vašim dětem.

BULHARSKO
Pokud máte toto léto zamířeno do Bulharska, vyhovíte nejen svému žaludku, ale i peněžence. Množství typicky bulharských jídel je zároveň chloubou i řecké či turecké kuchyně. Neznamená to však, že v Bulharsku nechutnají stejně dobře.
Co stojí za ochutnání:
Šopský salát - z okurek, cibule a rajčat se zálivkou a sýrem - asi nejtradičnější pokrm Bulharů.
Polévky - typická je fazolová, rybí, kuřecí, dršťková, krémová, ale i studený tarator - z kyselého mléka s koprem a okurkou ... Samozřejmě, k tomu nesmí chybět bulharský chléb - bílý, pšeničný - nejlepší čerstvý.
Ryby jako v jiných přímořských letoviscích hrají prim. Oproti Itálii či Řecku jsou zde za mnohem "lidovější" ceny. Nejčastěji jsou grilované, smažené, dostupné i v rybích stáncích. Maso - převažuje typické jehněčí a telecí. Oproti jiným zemím jsou zde často vidět uzeniny a karbanátky, v různých podobách i chutích. To vše s množstvím zeleniny, často zapečené. V turistických letoviscích se na každém rohu prodávají palačinky, hranolky, hamburgery, langoše či gyros. Takže pokud vaše děti odmítají zdravou přímořskou stravu, v Bulharsku hlady nezemřou. Kaškaval - ovčí, kraví nebo míchaný sýr. Podává se jako dezert na konci jídla nebo k vínu. Zajímavé je, že kaškaval zraje 60 dnů, nezralý se pozná podle toho, že může být nakyslý. Na pití je v nabídce množství minerálek, protože v Bulharsku je mnoho přírodních zdrojů. Chutné a levné jsou i džusy, což u dětech oceníte. Záleží od oblasti, ale obecně je jídlo v Bulharsku levnější než u nás. Takže pokud se chystáte vařit, nic s sebou netahejte. Vše nakoupíte za dobré ceny, nebo v tom lepším případě vařit vůbec nebudete a klidně se celá rodina najíte každý den v restauracích.


Na dovolené s dětmi nezapomeňte:

  • pít pouze balenou vodu
  • jíst pouze tepelně upravená jídla
  • jíst pouze ovoce, které má slupku, neumývat ho vodou z vodovodu
  • nepodceňovat jakékoli zažívací potíže
  • na cestu i prázdninový pobyt přibalit léky proti nevolnosti
  • dbát na pravidelné mytí rukou
Autor: Lenka Kostková