Droždí dokáže i léčit

Droždí je jedna z nejcennějších potravin. Droždí se řadí k nejbohatším zdrojům přirozených organických vitamínů, je účinným prostředkem proti toxické žluči, zácpě a nadýmání ...


Čerstvé droždí prospívá lidskému organismu v mnoha souvislostech, musí se však konzumovat samostatně.


Člověk začal "služby" kvasinek, jedné z nejstarších forem života na této planetě, využívat již před tisíci lety. Když se poprvé připletly k jeho obilným plackám, působilo to jako zázrak- placky se nejen zvětšily, ale získaly i novou, zajímavou strukturu a přitažlivou vůni. Tím byly položeny základy pečení chleba.
Pekařské droždí, to jsou vlastně živé lisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, drobounké jednobuněčné houby, vejčitého tvaru, které jsou viditelné pouze pod mikroskopem. Obsahují množství látek důležitých pro optimální fungování lidského organismu-proteiny, sacharidy, lipidy, vitaminy skupiny B, minerální soli a přirozeně se hromadící oligoelementy. Droždí může být čerstvé nebo sušené, přičemž sušená podoba droždí je stejně "živá" a hodnotná jako čerstvé droždí.


Dalším druhem je pivovarské droždí, které bylo zpopularizováno v různých publikacích pojednávajících o zdraví a umění stárnout. Názory na pivovarské droždí se však různí. Například známý americký lékař Henry G. Bieler, který svým pacientům předepisoval v první řadě změnu stravovacích návyků, byl propagátorem čerstvého droždí a ve svých knihách o zdravé výživě tvrdí, že pivovarské droždí, které se suší při teplotě 120 stupňů, se stává mrtvé a těžce stravitelné. Teplota podle něj zredukuje v droždí obsah vitamínů a změní organické soli na anorganické, které tělo těžko zpracovává.  Podotýká však, že i když pivovarské droždí není tak účinné jako čerstvé droždí, určitou hodnotu přece jen má a je lepší než žádné.


Jisté nedorozumění ohledně konzumace a účinků čerstvého droždí vznikly zejména v důsledku nesprávných doporučení. Čerstvé lisované droždí by totiž nemělo být kombinováno s jinými potravinami, mělo by se konzumovat samostatně nebo rozmíchané v teplé vodě, případně mléce. Avšak v minulosti, zejména v USA, byla doporučena kombinace droždí a rajčatové šťávy nebo ovocných šťáv, nebo sušenek, což způsobovalo nepříjemné nadýmání v žaludku a střevech a vedlo ke vzniku nežádoucích vedlejších produktů-toxických alkoholů a kyselin, které škodí játrům i ledvinám.


Pokud se však čerstvé droždí konzumuje podle "ověřených pravidel", to znamená samostatně nebo v kombinaci s vodou případně mlékem, nejlépe ráno nebo těsně před spaním přináší lidskému  organismu množství benefitů: je významným zdrojem vitamínu B, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávení sacharidů a brání hromadění např. kyseliny mléčné a octové, které poškozují tkáně, neutralizuje dráždění v játrech, pomáhá předcházet zácpě a obnovit peristaltiku střev a při pravidelné konzumaci zcela odstraňuje nadýmání. Podle Henryho G. Bielera je alkalické droždí vhodné i pro pacienty s krvácejícím žaludečním vředem, kdy je jakékoli jiné jídlo příliš dráždivé.


Detoxikační účinek droždí se využívá i při problémech se znečištěnou pokožkou. Droždí totiž pomáhá v játrech dokonale oxidovat tuky nacházející se v potravě, které, pokud jsou nedokonale oxidované, mohou významně přispívat ke vzniku vyrážek a ucpávání mazových žláz.


Aby si droždí zachovalo svou kvalitu, mělo by být skladovány při teplotě 1 - 10 stupňů Celsia (při vyšších nebo nižších teplotách se jeho účinnost snižuje) a nemělo by se dostat do kontaktu s jinými surovinami, především solí, která živé kvasinky zabíjí.