Funkční potraviny v našem jídelníčku

Víte, co znamená “funkční potraviny”? Jsou to potraviny, které zlepšují zdravotní stav, snižují riziko některých onemocnění a příznivě ovlivňují tělesné funkce organismu. Důležité pro posouzení je, že musí jít o potraviny a nikoliv o léky nebo doplňky stravy. Potraviny nesmí měnit vzhled a vůni a pozitivní účinky musí projevovat při komzumování běžného množství.

Funkční potraviny v našem jídelníčku

Krajinou vzniku funkčních potravin je Japonsko,
které od roku 1991 uplatňuje program umožňující jejich označování jako "potraviny pro zvláštní užití". Výrobci mohou použít na obalu logo, které informuje, že jde o produkt s předpokládaným léčebným nebo preventivním účinkem. I v Evropě jejich podíl na trhu postupně roste. Pro dnešní dobu je typická konzumace nutričně prázdných jídel a s tím spojené narůstání civilizačních onemocnění. Funkční potraviny působí příznivě na srdce, ovlivňují krevní tlak, zlepšují trávení, posilují imunitu, zpomalují stárnutí, chrání před rakovinou, jsou prevencí proti obezitě a osteoporóze, mají antioxidační účinek.

Jak se stává potravina funkční?
Je technologicky upravena tak, aby obsahovala větší podíl nutričně aktivních látek s pozitivním účinkem, nebo naopak byla zbavena potenciálně škodlivých látek. Jako funkční se mohou označovat pouze ty potraviny, jejichž účinek je podložen nezávislými vědeckými studiemi. Těmito účinnými látkami mohou být makronutrienty (bílkoviny, tuky, sacharidy) nebo mikronutrienty (vitaminy, minerální látky), kromě toho k nim však patří i celá řada dalších biologicky aktivních látek, například oligosacharidy nebo polynenasycené mastné kyseliny, které mají pro lidské zdraví příznivý účinek , z nich některé jsou esenciální (nezbytné) a ty můžeme získat jedině ze stravy.

Funkční potraviny se prodávají v běžné obchodní síti
Mnohé z nich používáme téměř dennodenně, aniž bychom si to uvědomovali. Zda jsou funkční, se dá zjistit z etikety výrobku. Určitým vodítkem může být, že funkční potraviny se vyrábějí zejména z rostlinných tuků, mléka a mléčných výrobků, pečiva, cereálií a z vajíček. Jsou to například zakysané mléčné výrobky, výrobky s přídavkem vlákniny, jódu, fytosterolů, s lecitiny....

Autor: Martina Dvořáková