Grilování může ohrozit naše zdraví, dodržujte bezpečné zásady

Grilování patří mezi letní záliby mnoha lidí. Grilují celé rodiny, jejich přátelé a je to výborná příležitost k nejen k tomu se najíst, ale i dobře a na čerstvém vzduchu pobavit. Ale, vždycky je nějaké “ale”. Problém je v tom, že tato zdravá radost se může stát i zdraví nebezpečnou.

Čistota půl života
Čistý grill je povinnost, ale umýt ho po posledním grilování je doslova za trest. Existují na to speciální nástroje, i mycí prostředky. Určitě tomu však věnujte pozornost, protože mastnota, která se opět rozehřeje při novém grilování netvoří jen špínu, ale jelikož pracujete s potravinami a do nich se dostávají i zplodiny a hořící nečistoty ze sálajícího tepla, je na místě zvážit stav vašeho grilu před zapálením ohně.

Zapalování ohně
Nejzdravější zapalování ohně je pomocí suchých drobných dřívek, nebo papíru s dřevem. Je třeba vytvořit teplotu dostatečnou k tomu, aby hoření, či tlení podlehly i uhlíky. Nepoužívejte tekutý zapalovač, pokud hodláte ihned na gril pokládat potraviny. Tekutý zapalovač určený pro grill použijte v minimálním množství a s dostatečným odstupem od času, kdy přidáte maso. V žádném případě nepoužívejte benzín, líh a lak, jako je zvykem v některých rodinách. Potraviny můžete potom rovnou zahodit. Nuž a nakonec je nutno dodat, že negrilujeme na plameni, ale na žhavých uhlících, proto s jídlem od plamene pryč a s teplotou to vůbec nepřehánějte. Jídlu uškodíte a spěchat se v tomto případě nevyplatí.

Nakládání s potravinami
Maso, které má příliš hrubé části, nebo vyžaduje delší opracování, klidně předvařte, nebo předpečte. Nic tím nezkazíte. Určitě však za žádných okolností nepoužívejte stejné nádoby, talíře a naběračky na práci se syrovým a i hotovým masem! Maso je nejlepší vykostěné, chuť a vláčnost mu dodá marinování a i potírání marinádou během pečení, ne během rozpékání. Na grill nikdy nepokládejte zmražené potraviny.

Prostor
Grilujte pouze v prostoru, který není místností v domě, bytě, nebo v blízkosti hořlavých látek, nafukovacích bazénů, materiálů náchylných na teplo. I podklad, na který gril postavíte, je velmi důležitým pravidlem, a přesto se mnoho grilů kývá pro špatný podklad, nebo kývající nožky. Málokdo zažil převrácený gril a žhavé uhlíky kutálející se k dítěti a psovi ležícím hodně nedaleko.

Rakovina
"Áaaale, to jsou jen takové báchorky ..." kdepak. Ohořelé spálené maso, které získá barvu i chuť uhlíku, v žádném případě nekonzumujte! Tělu nedodáte žádné maso, ani dobrou chuť, možná jen problémy a karcinogeny. Spálené maso, ze kterého lze zuhelnatělou část seškrábat raději pořádně vyřízněte. Riskujete totiž daleko více, než získáte. Velký pozor na případné zbytky igelitu a jiných materiálů, plastu z prkénka, který by mohl nadělat ještě větší neplechu. Marinované a šťavnaté masíčko v žádném případě nepokládejte přímo na rožeň, ale využijte grilovací tácky, alobalové podnosy s otvory, na kterých je možné masíčko grilovat. Vyhnete se vytékání šťáv a sesychání, ale zároveň zamezíte jednoduchému faktu - tekoucí tekutiny se pálí a na uhlí se přetvářejí na vážně škodlivé plyny, které se opět vracejí do potraviny.


Mohlo by vás také zajímat