Hlíva ústřičná a její léčivé účinky

Znáte hlívu ústřičnou a její účinky na zdraví? Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, která obsahuje množství vlákniny, látky snižující tvorbu cholesterolu, celou řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků, jakož i imunitu posilující "pleuran ".

Nedostatečná funkce imunitního systému se může projevovat celkovým pocitem únavy, častým nachlazením, chřipkou, bolestmi kloubů, chronickými záněty, zhoršeným hojením ran, opakovanými bakteriálními, virovými a plísňovými onemocněními, sníženým počtem bílých krvinek, zvýšenou vnímavostí na nádorové onemocnění a podobně.

V posledních letech se hodně píše o příznivých účincích hlívy ústřičné na zdraví. Hlíva patří k dřevokazným houbám, a pokud se konzumuje pravidelně a ve velkých množstvích, díky vysokému obsahu vlákniny a přirozené produkci látek snižujících tvorbu cholesterolu, má příznivý vliv na lipidový profil v krvi. Obsahuje také mnohé vitamíny (B, D, C, K), minerály, stopové prvky (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) a některé mastné kyseliny. Současně je i zdrojem přírodní imunomodulační látky beta-(1,3 / 1,6)-D-glukanu, který se v odborné literatuře označuje jako "pleuran". Aby beta-(1,3 / 1,6)-D-glukan mohl aktivně působit v lidském organismu, je třeba ho z hlívy izolovat a "očistit".

Proč beta-glukan?
Protože účinek beta-glukanu je dán jeho přímým kontaktem s imunitními buňkami-makrofágy. Tyto buňky mají na svém povrchu několik zakončení, na které se přesně napojí molekula beta-glukanu a vytvoří vazbu, kterou můžeme přirovnat k systému "zámek a klíč". Tak jako ne každý klíč dokáže otevřít každý zámek-tak i na zakončení musí navázat konkrétní čistá molekula, která do něj "zapadne", a jedině tehdy dochází ke spuštění kaskády signálů, jejichž výsledkem je aktivní imunitní odpověď celého organismu. Dokud se beta-glukan nachází vázán v buněčných stěnách hub s ostatními sacharidy, proteiny a mastnými kyselinami, je jeho schopnost aktivovat imunitní buňky omezena. Cílem  výrobního procesu je proto aktivace a uvolnění molekuly beta-glukanu z buněčných stěn hlívy ústřičné a vyloučení balastních látek. Zaměňovat samotnou hlívu ústřičnou (jako zdroj beta-glukanu) s izolovaným beta-glukanem je nekorektní. Ani o plísňovém sýru se jistě nedá říci, že je to stejné jako izolovaný penicilin. Biologická dostupnost a imunomodulační účinek beta-(1,3 / 1,6)-D-glukanu jsou přímo závislé na jeho struktuře, čistotě a schopnosti vytvářet dokonalou vazbu se zakončením imunitních buněk.

Působení na imunitu
Mechanismus účinku glukanů spočívá ve stimulování více buněk imunitního systému. Patří mezi ně různé pohlcovače cizorodých částic (jako jsou viry, bakterie, plísně, toxiny atd..), neutrofilní bílé krvinky, ale i buňky, které usmrcují rakovinné buňky, tzv. přirozené zabíječe-NK buňky (Natural Killer cells). Na to, aby mohly makrofágy vykonávat svou funkci, musí přejít z klidové fáze do aktivního stavu, což je klíčová podmínka jejich úspěšné činnosti. A právě zde je účinný čistý beta-(1,3 / 1,6)-D-glukan jako aktivátor těchto buněk. Na bázi glukanů jsou založeny prakticky všechny volně dostupné přírodní léčivé přípravky, které deklarují imunostimulační účinek. Kromě hub se připravují z kvasinek, sladu, aloe, juky, ovsu, ječmene a jiných přírodních zdrojů. Mnohé tyto přípravky obsahují různé, na podporu imunity nedostatečné množství glukanu, bývají obohacené o různé vitamíny, stopové prvky, zejména zinek a selen. Na posílení imunitního systému je potřebná 100 mg dávka čistého beta-(1,3 / 1,6)-D-glukanu denně.

Konzumace hlívy
Hlívu konzumujte čerstvou, pokud máte problémy strávením, vyprazdňováním nebo vysoký cholesterol. V případě aktivní modulace imunitní odpovědi je však efekt samotné hlívy (nejčastěji jen sušený prášek) zanedbatelný. Jedením hlívy, pokud již máte oslabenou imunitu nebo právě chřipku, svou odolnost nezvýšíte. Tehdy už je třeba dodat tělu čistý Imunoglukan v potřebném množství ve formě výživových doplňků.