Hlíva ústřičná - šance pro zdravé tělo

Hlíva ústřičná se v posledním době dostává do popředí u zdravě se stravujících lidí, ale zejména u těch, co změnili svůj životní styl blíže k přírodě a zdravým pokrmům. Její léčivé účinky jsou známé poměrně dlouhou dobu, jen stále tato nenápadná a příjemně vonící houba není dostatečně doceněna. Hlíva ve více domácnostech má nezastupitelnou úlohu nejen jako nízko energetická potravina, ale hlavně jako léčivá houba.

Hlíva kdekoliv dostupná
Hlíva patří mezi dřevokazné houby. V lesech se vyskytuje od září do března. Roste na pařezech a stromech v listnatých lesích. Běžně ji lze koupit v obchodní síti. Výhodou této houby je i to, že se může pěstovat téměř všude například ve sklepě, v zahradě i v klasickém paneláku na balkoně.

Kulinářství v kuchyni
Hlívu můžete sušit, konzervovat nebo ji zmrazit. Sušená hlíva dodává znamenitou chuť polévkám, omáčkám. Z čerstvé hlívy se dá připravit chutná polévka, guláš, paprikáš, v trojobalu jako řízek, dá se zapékat, dusit ... je to univerzální potravina pro přípravu v kuchyni.

Dejte hlívě, ale především sobě šanci
Hlíva není jen součástí vynikajících pokrmů, ale zároveň má neocenitelné protizánětlivé, protivirové a protirakovinové účinky. Tuto výjimečnost způsobuje látka beta 1,3 D glukan, kterou hlíva obsahuje, je účinná proti nádorovým buňkám a zároveň stimuluje buňky, které vytvářejí v těle přirozenou imunitu. Působí blahodárně po absolvované chemoterapii a zároveň podporuje regenerační procesy v organizmu. Obsahuje již zmíněný beta 1,3 D glukan, vitaminy skupiny B, vitamin C, D, K, nenasycené mastné aminokyseliny, stopové prvky, jako je selen, železo, jód, chrom, měď, sodík a také zinek. Má velké množství proteinů a pro organismus velmi potřebnou vlákninu. Hlíva je v čerstvém, ale i upravovaném stavu vhodnou potravinou pro redukční dietu, snižuje hladinu krevních tuků a cholesterolu a podporuje obranyschopnost organismu vůči infekcím.

Příznivě působí
• na snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi
• proti zánětům kloubů
• kožním chorobám a ekzémům
• proti virovým infekcím chřipky
• proti onemocnění srdce a cév
• proti cukrovce
• podporuje funkci slinivky, jater a ledvin
• regeneračně působí proti stárnutí
• posiluje organismus při stavech únavy a vyčerpání
• detoxikuje organismus
• tlumí alergické reakce při astmatu
• obsahuje přírodní antibiotikum

Ze zdravotních důvodů je nejlepší konzumovat hlívu každý den po dobu minimálně třech měsíců
Kromě toho, že působí na organismus svou léčivou silou, působí preventivně proti několika civilizačními chorobám, je to skvělá a chutná potravina na každý stůl. Hlíva je nejzdravější a určitě i nejvíce nedoceněná houba. Její konzumace je bezpečná a není omezena. Nezatěžuje organismus, ale opačně můžeme ji zhodnotit jako potravinu, která je přínosem, slovem elixír mládí. Mnohé farmaceutické firmy vyrábějí z hlívy doplňky výživy ve formě tablet, kapslí, sirupů, také jako gely na ekzémy, opary a jiné kožní onemocnění. Produkty z hlívy mají schopnost stimulovat buňky, které v těle vytvářejí přirozenou imunitu.