Houby - jejich přínos a nebezpečí pro náš organismus

Oblíbené houby mohou zkomplikovat trávení. Houby mají řadu předností, například obsahují značné množství důležité vlákniny či vitamín D. K nedostatkům hub patří horší stravitelnost. Houby si lidé oblíbili pro jejich osobitou chuť a vůni: zpestřují jídelníček jako samostatný pokrm v podobě smaženice či řízků a mohou být také součástí kulinářských lahůdek, jako je houbový guláš nebo kulajda. Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a vitamín D, který se nenachází v žádné jiné rostlině. Obsahují také draslík, vápník, hořčík a železo. Nicméně pro lidi, kteří mají problémy strávením, může být komplikací jejich horší stravitelnost.

Houby samotné nemají téměř žádnou energetickou hodnotu, záleží na tom, jak se upraví. Smaženice nebo řízky plné tuku jsou energeticky velmi vydatné a těžce stravitelné. K přednostem hub patří velké množství vlákniny, která působí preventivně proti obávanému zabijákovi-rakovině tlustého střeva.
Houby však zatěžují trávení, a například senioři by je měli jíst jen občas a ne před spaním. Vývar z hub problémy nezpůsobuje, dokonce ani při potížích se žlučníkem. Děti do tří let by houby vůbec neměly jíst a děti do šesti let jen v polévce nebo omáčce, tedy ne jako samostatné jídlo. Větší obsah vlákniny u nich může způsobit bolesti břicha a průjem.

S houbami je spojená celá řada mýtů. Například, že po houbách se nemá pít alkohol. Pivo však nepředstavuje problém, naopak, hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. Mýty o škodlivosti alkoholu po houbách souvisí s tvrdým alkoholem a jedovatými houbami. Jedy ničí játra a alkohol se také odbourává v játrech, takže vzájemná kombinace urychluje poškození jater.

Zda se při otravě houbami podaří pacienta zachránit, nebo zemře, závisí na množství snědených hub a na tom, jak rychle byla otrava zjištěna. Otrava muchomůrkou zelenou se často projeví průjmem až po deseti hodinách. Mnoho postižených v tom čase už nespojuje své zdravotní problémy s houbami.
K lékaři chodí většinou lidé, kteří zvracejí asi dvě hodiny po konzumaci hub. V takových případech jde o lehké otravy. Nejnebezpečnější jsou otravy, které se projeví až v čase, když jsou zasažena játra. Smrtelně nebezpečné jsou některé pavučince, při kterých se příznaky otravy začnou objevovat za dva až čtyři dny, když už postiženému selhávají i ledviny.

Houby ze znečištěných oblastí mohou obsahovat těžké kovy, ale protože houby procházejí trávicím traktem dost rychle, škodliviny se nestihnou vstřebat. Podle odborníků tedy zdraví nepoškodí.

Pokud člověk zkonzumuje omylem jedovatou houbu a začne mu být nevolno, měl by si vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. V žádném případě to nesmí být alkohol nebo mléko. Důležité je přivolat lékařskou pomoc. Aby se stanovila vhodná léčba, je třeba k lékaři přinést vzorek z připravovaných hub.