I olivový olej může škodit - pozor na jeho zpracování

Reklamy hlásají, že náhrada másla s jeho vůní prospívá našemu srdci. Na druhou stranu selský rozum praví, že naši předkové si mazali na chléb utlučené máslo z kravského mléka a jak byli zdraví! Co tedy na chléb, do pomazánek a na vaření? Poradíme vám, co ano a čemu je lépe se vyhnout.

I olivový olej může škodit - pozor na jeho zpracování

Chcete vědět, proč je tolik cirkusu kolem ztužených tuků? 
Výrobci přidávají do mono- nebo polynenasycených tuků (do dobrých tuků) vodík, aby změnili jejich konzistenci. Výsledek je takový, že trans-mastné kyseliny (špatné tuky) se stávají pevnějším produktem s delší životností. Margaríny, zákusky, cukrovinky, chipsy, masné a mléčné výrobky a jedlé tuky mohou obsahovat ztužené oleje. Trans-mastné kyseliny mohou způsobit narušení buněčné struktury, urychlovat proces stárnutí a vypěstovat náchylnost k nemoci. Zamyslete se nad tím. Když se do tuku přidají molekuly vodíku, úplně se změní jeho přirozená molekulová struktura. Pokud konzumujeme chemicky pozměněné potraviny obsahující ztužené tuky, zvyšuje se riziko srdečních chorob. Co je však horší, zahřátím oleje na vysokou teplotu měníme i přirozenou molekulární konfiguraci a tak vznikají volné radikály.

Volné radikály nejenže ničí esenciální tuky a vitamíny, ale mají souvislost s rakovinou a nemocemi srdce
Olivový olej a arašídový olej, oleje, které jsou zdravé, mohou být velmi nezdravé ve smaženém lilku nebo hranolkách. Proto se vyhýbejte smaženým pokrmům a opakovanému zahřívání oleje. Nikdy nezahřívejte olej tak, aby začal kouřit. Při vaření používejte raději řepkový nebo kokosový olej, zahřívejte ho co nejméně a co nejkratší dobu.

Klasické živočišné máslo obsahuje určitě více tuků,
a rozhodně neprospívá dobrému cholesterolu. Ale na druhé straně, krmit se chemií to také není žádné terno. I zde platí pravidlo, všeho s mírou. Pokud to nebudete s klasickým máslem a sádlem přehánět, určitě si s tím vaše tělo poradí lépe, než s chemicky upravenými tuky!

Autor: Lenka Kostková