Infekční onemocnění trávicího traktu - salmonelóza

Salmonelóza je sice nejčastěji onemocnění, které se vyskytuje s příchodem horkých letních dní, ale nakazit se můžete i v zimě. Dávejte proto dobrý pozor na to, co jíte! Infekce číhá na každém kroku.

Infekční onemocnění trávicího traktu - salmonelóza

Co je salmonelóza?
Salmonelózou v pravém slova smyslu rozumíme infekční průjmové onemocnění, které je vyvoláno tyčinky mikroorganismy - salmonelami. Tyto salmonely jsou primárně adaptované na různé druhy zvířat, z nichž se onemocnění přenáší na člověka sekundárně buď z nemocných zvířat nebo z jejich produktů. Existuje až kolem 2450 druhů salmonel, ale nejčastějším původcem salmonelózy je Salmonella enteritidis.

Pramen nákazy
- domácí zvířata a jejich produkty (mléko, vejce, maso)
- ptáci a jejich produkty (vejce, maso)
- ryby

Cesta nákazy
dominuje alimentární (ústy) - tedy konzumací potravin obsahujících salmonelu (majonézy, zmrzlina, uzené maso, vaječné krémy, měkké salámy aj.). Za normálních okolností v žaludeční šťávě většina bakterií zahyne. Pokud však tuto bariéru překonají, např. jejím zředěním přijímáním většího množství tekutin, zejména v létě, dostávají se do tenkého střeva, kde vzniká zánětlivá reakce. K infekci dochází, pokud se salmonely namnožily v potravinách do velkého množství - 106 - 10 9 v 1g potravin. Nižší počet salmonel vyvolá onemocnění u rizikových skupin, jako jsou novorozenci, kojenci, děti či starší lidé.

Rizikové faktory
- konzumace nedostatečně tepelně zpracovaných potravin - syrových vajec, masa
- nedostatečná hygiena nádobí - bakterie se mohou zachytit na noži nebo na dřevěné desce, na níž bylo krájené nakažené maso. Pokud tyto nebyly dostatečně umyté, může se pak při krájení např.zeleniny přenést tato bakterie na člověka i ze salátu
- letní měsíce (zvýšená kazivost potravin, grilování, kempování)
- chronický zánět žaludku, léky snižující kyselost žaludeční šťávy (antacida) aj.

Příznaky
Inkubační doba (doba od vniknutí bakterie po objevení se prvních příznaků) je pár hodin, zpravidla 8, max. 48 hod. Asymptomatická (bezpříznaková) forma - zjistí se většinou náhodně, nevyžaduje léčbu. Vzniká při malé infekční dávce, salmonely se ve střevě výrazně nepomnožují.
Gastroenteritická (střevní) forma - nejčastější a nejtypičtější forma salmonelózy
- rozvoj příznaků je rychlý, příznaky trvají 1 - 3 dny
- nevolnost, zvracení, bolest hlavy
- zvýšená teplota až horečka (trvá několik hodin až dní)
- křečovité bolesti břicha
- častá vodnatá řídká stolice, bez nebo s příměsí hlenu a krve, postupně má stolice zelenou barvu, průjmy trvají několik dní
- slabost a schvácenost zapříčiněná výraznou ztrátou tekutin zejména první den
- riziko vzniku dehydratace
- u malých dětí a starších osob může dojít až k šokovému stavu
Tyfoidní forma - je vzácná, vyskytuje se u lidí s jiným základním onemocněním, jako např. maligní onemocnění, AIDS, diabetes mellitus (cukrovka) či nemoci ledvin. V popředí jsou horečnaté stavy, zvracení a průjmy jsou méně časté.

Léčba
- rehydratace - doplňování tekutin (doporučuje se pít minerální vody, v těžších případech je nutná infuzní terapie)
- medikamentózní léčba - podávají se střevní dezinficiencia (zbavují střevo choroboplodných zárodků), adsorbenciá (např. živočišné uhlí - váže na sebe škodlivé látky), antiemetika (léky proti zvracení)
- dieta - zpočátku jen tekutiny, pak má být dieta s omezením tuků, nepřijímat kořeněné pokrmy.

Prevence
- dostatečná tepelná úprava potravin (salmonely usmrcuje teplota nad 56 ° C po dobu 20 minut)
- uvařené potraviny zkonzumovat v co nejkratším čase, skladovat je v lednici při teplotě do 10 ° C
- udržovat kuchyňské nádobí v čistotě
- zabránit kontaktu syrových a uvařených potravin
- před každou manipulací s potravinami si umýt ruce
- nezmrazovat najednou velké množství surovin (mrazem se salmonely neničí!), zmrazené suroviny před přípravou důkladně rozmrazit, aby se převařily v celém objemu, potraviny (zejména vejce a maso) nakupovat v povolených prodejnách, kde jsou chladicí boxy, používat průmyslově vyrobenou majonézu,
- v letních měsících se vyvarovat konzumaci krémových zákusků, nedostatečně tepelně upravených jídel
- při průjmovém onemocnění vyhledat lékaře

Autor: Lenka Kostková