Jak držet svou hmotnost pod kontrolou?


I když pro mnohé je udržení si váhy problém a v mnoha případech hmotnost ovlivňuje i genetika, mnoho z nás přijímá více energie, než spotřebuje. Není to správné, protože nadváha zvyšuje hrozbu srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo vzniku diabetu. Jídla s vysokým obsahem tuků byste měli konzumovat jen v malém množstvích. Jsou totiž zdrojem nadbytečné energie. Kromě toho mohou způsobit zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a zvyšovat riziko srdečně-cévních onemocnění a mozkové mrtvice.

Jak držet svou hmotnost pod kontrolou?

Pravidla zdravého stravování 


• Maso, drůbež a ryby

Vybírejte si maso s co nejmenším množstvím viditelného tuku a před přípravou z něho odstraňte co nejvíc tuku. Ideální je, pokud maso připravujete bez přidání tuku, upravujte ho vařením, dušením, grilováním nebo opékáním místo smažení. Z masového vývaru po vychladnutí odstraňte usazený tuk.
Vyhýbejte se mletým masům, párkům, salámům, paštikám, slanině a dalším jídlům, které kromě tuku obsahují i hodně sodíku.
Vnitřnosti obsahují hodně cholesterolu, nejezte je proto často. Játra jsou i mimořádně bohatým zdrojem železa, ale i přesto je vhodné konzumovat jen příležitostně a v malém množstvích.
Drůbež má nejvíce svého tuku pod kůží, takže z ní před nebo po přípravě stáhněte kůži (s výjimkou případu, kdy kuře pečete vcelku). Zařaďte dvakrát týdně do svého jídelníčku pečenou nebo grilovanou rybu.Vybírejte si ryby vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin-například makrela, pstruh jezerní, sleď, sardinky, tuňák a losos.Mořští korýši (krevety, krabi, humři) obsahují více cholesterolu než mořské ryby, ale jsou to živočichové s nízkým celkovým obsahem tuku a nasycených tuků. Vhodná úprava je vaření, grilování nebo pečení na rožni.

• Nejezte týdně příliš žloutků, protože mají vysoký obsah cholesterolu.

• Zelenina a ovoce

Zelenina a ovoce jsou důležité složky diety, protože obsahují málo energie a mají vysokou výživovou hodnotu. Při výběru jednotlivých druhů zeleniny a ovoce, které budete konzumovat každý den, si vybírejte takový druh, který je zdrojem vitamínu A, a další, který je bohatým zdrojem vitamínu C. Zelenina. Jedna dávka je půl šálku dušené zeleniny nebo celý šálek zeleniny syrové. Ovoce si vybírejte nejraději čerstvé nebo upravované bez cukru.

• Chléb, pečivo, cereálie, těstoviny, rýže, škroboviny

Abyste organismu dodali maximum výživových hodnot z potravy, jezte celozrnné pečivo nebo výrobky obohacené o některé živiny (funkční potraviny).  Poznámka: Vhodné je připravovat polévky na malém množství tuku, s nízkým obsahem soli. Průmyslově připravované instantní polévky obsahují zpravidla vyšší množství sodíku.

• Mléčné výrobky

Používejte nízkotučné nebo polotučné mléko.

• Nezařazujte do redukční diety slazené nealkoholické nápoje a limonády pro vysoký obsah cukru a energie.
Pijte sycené nápoje bez cukru; minerálku, sodu, káva nebo čaj obojí neslazené; míchané neslazené nápoje.

Náhrada sladkostí: neslazené želé; žvýkačky bez cukru; džem nebo želé bez cukru, umělá sladidla (sacharin nebo aspartam).

Autor: Lenka Kostková