Jak je alkohol nebezpečný?

Nadměrné pití devastuje zejména játra, ale řádně dá zabrat i ostatním orgánům. Muži dokáží alkohol lépe strávit, ale znát míru neuškodí ani jim.

Jak je alkohol nebezpečný?

Alkohol je neuvěřitelný lhář

Někomu stačí dvě sklenky vína k získání přesvědčení, že je skvělý, všechno zvládne a dokáže smysluplně oponovat i věčně nespokojenému šéfovi. A to dostal do sebe jen nějakých 30g alkoholu. S přibývajícími pohárky roste sebevědomí, ačkoli slova a věty se začínají plést. Alkohol totiž ovlivňuje zejména levou hemisféru mozku a ničí tam nervové buňky, které řídí jazyk a logiku. Není divu, že ten, kdo to s pitím přehání, mívá "tekutou výslovnost". Když člověk do sebe lije alkohol, prudce si zvýší hladinu glukózy a tělu nezbývá, než vyrobit si více inzulínu. Nuž a ten nelení a začne ničit cukr. Nevynechá přirozeně ani krev, a tak se podnapilý člověk začíná třást, točí se mu hlava a to, co vidí, není zrovna nejostřejší. A jelikož cukr v těle není, přichází i únava.

Játra

Největším chudákem jsou však játra, protože právě ona mají těžkou úlohu, odbourat téměř vše, co člověk vypije. Močí a dýcháním se z těla vyloučí pouze 10% alkoholu. Nejvyšší koncentraci v krvi lze naměřit hodinu po vypití posledního pohárku, přičemž do krve se dostane už za 15 - 30 minut po požití. Čas, za který z krve zmizí, je individuální. Platí, že ženský organismus na velké pivo dvanáctku úplně zapomene po 4 - 5 hodinách, mužský o něco dříve, po třech. Podobně jsou na tom i po vypití dvou decilitrech vína. Ženy jsou na alkohol citlivější částečně i proto, že jsou menší a váží méně než muži, ale i proto, že jejich tělo zpracovává alkohol pomaleji.

Další orgány

Bojovat s pitím nemusí pouze játra, bojuje i mozek, ledviny, jícen, žaludek a tlusté střevo. Ledviny například přijatou tekutinu odvádějí přímo do močového měchýře, tělo ztrácí tekutiny a člověk je dehydrovaný. Proto ho pak bolí hlava, má závratě a navíc, trápí ho žízeň. Alkohol je nelítostný k zásobám vitamínů a minerálů, ničí je a člověk bez nich pozná, co jsou to křeče. Akutní opilost přivodí 50g čistého alkoholu, když je v krvi kolem 1,8 promile. Mnohým konzumentům však na dosažení tohoto stavu stačí vypít mnohem méně. Pokud vypijete alkohol během jídla, potrvá dvakrát déle, než se vám dostane do krve a jeho hladina bude asi o 30% nižší, než když ho vypijete nalačno. Výhodu mají lidé s kilogramy navíc, při vypití stejného množství budou mít v krvi méně než štíhlí, alkohol se totiž rozloží do většího objemu. To však opravdu není důvod, abyste byli obézní. Raději nepijte.

Alkohol je v dnešní době velmi rozšířený

Dokonce lidé, kteří mu neholdují, si často vyslouží nálepku podivínů. U alkoholiků se stává, že ke konci jejich "kariéry", ačkoli roky zvládali litry a litry, postačí na opití jedno pivo.
Dostat se k lahvi u nás není žádný problém a velmi často se přivírají oči nad tím, že děti do patnácti let by o alkoholu neměly mít ani vidu. Přitom čím je člověk mladší, tím rychleji se dopracuje k závislosti. Ohroženou skupinou jsou zejména děti alkoholiků. Naopak štěstí mají ti, jejichž organismus nemá dostatek enzymů na štěpení alkoholu a tak je pro ně lepší, když nepijí vůbec. V poslední době není alkohol pouze doménou mužů, ale i žen, které si rády přihnou a nejen potají.

Autor: Martina Dvořáková