Jak lehkým krokem k jaru?

Po období masopustu, plesů a dobrého jídla usnadníte žaludku i celému tělu, pokud si odpustíte maso, alkohol a sladkosti.

Jak lehkým krokem k jaru?

Těstoviny s omáčkou

4 porce
Potřebujeme: 500 g uvařených makaronů, sůl, olivový olej, jednu cibuli, tři stroužky česneku, 300 g rajčat, 1 - 2 chilli papričky zbavené zrníček, salát polníček, zelené olivy, kapary, oregano, červené pesto
Postup: Rajčata rozkrojíme, vyjmeme z nich zrníčka a nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli s česnekem nakrájíme. Rajčata s cibulí, česnekem, chilli papričkou a olivovým olejem rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem, oreganem, vmícháme červené pesto a spolu promícháme. Těstoviny pokapeme olivovým olejem a polijeme připravenou omáčkou. Přidáme zelené olivy, kapary a dozdobíme lístky polníčkem.
Doba přípravy: 40 minut

Jasmínová rýže se šafránem

3 porce
Potřebujeme: 200 g jasmínové rýže, dvě šalotky, dva stroužky
česneku, olivový olej, zeleninový vývar, šafrán, mletý bílý pepř, 100 g sójových výhonků, 200 g fenyklu, 200 g zeleného hrášku
Postup: Šalotku s česnekem oloupeme, nadrobno pokrájíme a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme propláchnutou rýži a spolu opečeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme solí, přidáme šafrán a pod pokličkou na mírném ohni uvaříme doměkka. Očištěný fenykl nakrájíme na plátky, které napařujeme spolu se zeleným hráškem. Do uvařené rýže přidáme olivový olej, sůl, mletý bílý pepř podle chuti. Na mísu rozložíme uvařenou rýži. Obložíme ji napařenými kousky fenyklu s hráškem, scezenými sójovými výhonky a dozdobíme lístky fenyklu.
Doba přípravy: 50 minut

Pizza kolečka se sýrem

4 porce
Potřebujeme: 250 g prášku na pizzu (polotovar)
Na náplň: 100 g mozzarelly, 50 g sýra Niva, 50 g tvrdého sýra, 50 g taveného sýra, jeden žloutek, 1 - 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, kečup, cibuli, olej, cibulku, červenou papriku
Postup: Pizzu si připravíme podle návodu. Očištěnou a na kolečka pokrájenou cibuli opečeme na oleji. Sýr Niva a tvrdý sýr nastrouháme. Přidáme tavený sýr, kysanou smetanu, žloutek, sůl, pepř a spolu smícháme. Mozzarellu pokrájíme na kolečka. Těsto rozválíme na pomoučeném vále. Kulatou formičkou vykrajujeme z těsta kolečka, která ukládáme na plech pokrytý papírem na pečení. Každé kolečko potřeme kečupem. Uložíme něj plátek mozzarelly a přidáme sýrovou náplň, kterou posypeme opečenou cibulí. Takto naplněná kolečka vložíme zapéct do vyhřáté trouby. Po zapečení ozdobíme nakrájenou cibulkou s červenou paprikou.
Doba přípravy: 60 minut

Autor: Lenka Kostková