Jak moc prospěšné je pojídat třešně?

Pomohou při svalové horečce, podpoří imunitu a nepřiberete z nich!

Jak moc prospěšné je pojídat třešně?

Budete se červenat - třešně

Třešně si naordinujte i tehdy, když máte unavenou pleť. Nezapomeňte si vzít hrst třešní na výlet do hor. Osvěží a zabrání bolesti svalů i kloubů po sportu. Dokonce právě z tohoto důvodu je Američané doporučují sportovcům jíst pravidelně. Vědecké studie potvrdily, že třešně obsahují antokyany. Ty mají protizánětlivé a protikřečové účinky, snižují horečku a chrání srdce i cévy před poškozením cholesterolem. Jsou i výrazným antioxidantem, chrání před volnými radikály, rakovinným bujením a dokážou nastartovat imunitu. Pomohou jí bojovat proti množení virů a bakterií. Díky vitamínu C pomáhají rychleji hojit rány, popáleniny, dokonce i krvácející dásně. Zařaďte je do stravy, i když máte časté problémy se zánětem močového měchýře nebo se zácpou. Přírodní léčitelé zase tvrdí, že třešně dokážou z těla odvést většinu toxických látek.

Čerstvé třešně nebo kompotované

Kromě céčka jsou třešně bohaté také na vitaminy skupiny B, E a A. Obsahují i hořčík, železo, zinek, fosfor, vápník, draslík a křemík. Pro vysoký obsah jódu příznivě ovlivňují činnost štítné žlázy.
Třešně si díky výzkumu našly fanoušky mezi běžci a cyklisty. Opět se s nimi oživil trh, proto je dostanete i v různých formách. Odborníci totiž tvrdí, že ačkoli čerstvé jsou nejlepší, je třeba je jíst po celý rok. Jak na to? Jednoduše. Postačí i sušené, zavařené, rozmixované v jogurtech nebo vylisované v třešňovém džusu. Kromě sportovců se doporučují jíst pravidelně zejména kuřákům a těm dříve narozeným. Pokud vás trápí dna nebo na ni máte predispozice, potřebujete čtvrt kilogramu kompotovaných nebo čerstvých třešní každý den. Takové množství totiž dokáže snížit hladinu kyseliny močové v krvi.

Krásné a štíhlé

Pokud vás trápí příliš bledá, unavená pokožka, naordinujte si dávku třešní. Podle odborníků kůže získá zdravější odstín, bude hebká, zářivá a vláčná. Jasný důkaz o schopnosti třešní měnit barvu pokožky jejich konzumenta poprvé přinesly včely. Před rokem totiž nečekaně zrůžověly, a dokonce začaly i červenat. Když newyorský včelař pátral, v čem je problém, zjistil, že jeho včely potají létají do místní továrny s třešňovým sirupem. Třešně obsahují betakaroten stejně jako mrkev, a proto dokážou ovlivňovat odstín kůže. Proto je nezapomeňte jíst, když se budete pohybovat na sluníčku, snadněji se opálíte dohněda.
Začali jste už pracovat na své štíhlé postavě? Třešně obsahují 80 procent vody a pektin, který podporuje trávení a vyvolává pocit sytosti. Proto jsou vhodným doplňkem při redukčních dietách. Patří k potravinám s nízkým glykemickým indexem, 100 gramů třešní má jen 270 kilojoulů.
✓ Třešně neskladujte vedle aromatických potravin, protože snadno přijímají cizí pachy.
✓ Když je zbavíte stopky, vydrží o polovinu kratší dobu.
✓ Třešně nemusíte v kuchyni používat jen do koláčů, vyzkoušejte je podusit i s kuřecím masem a cibulí, podávejte k nim brambory nebo je přidejte do rizota

Autor: Lenka Kostková