Jak na cholesterol?

Možná nemáte ještě ani třicet, nejíte klobásky a nepijete každý den alkohol. Jak dostanete hladinu cholesterolu do normálu a předejdete infarktu?

Ne všechen cholesterol je špatný

Bez určitého množství by váš organismus nefungoval. Cholesterol je tuková látka, která tvoří ochranný obal všech buněk v těle. Podílí se na tvorbě několika hormonů, žlučových kyselin či vitamínu D. Přibližně dvě třetiny cholesterolu si vytvoří organismus sám. Zbytek mu dodáte stravou. Podstatné je, jaký máte v těle poměr mezi takzvaným dobrým a špatným cholesterolem. Dobrý cholesterol se označuje zkratkou HDL. Je to velmi hustý lipoprotein, který je závislý zejména na aerobní fyzické aktivitě. Organismus chrání před nemocemi. Lipoprotein s nízkou hustotou, LDL je považován za špatný. Ve velké míře odpovídá za kornatění tepen. Pokud ho máte v těle hodně, usazuje se na stěnách cév, zužuje je a snižuje jejich pružnost.
Zákeřné je, že při zvýšené hladině cholesterolu v krvi nepociťujete žádné potíže. Přesné hodnoty odhalí jen lékař ze vzorku krve. U zdravého dospělého člověka by se měla hodnota LDL cholesterolu pohybovat do 3,0 mmol / l. Ženy před menopauzou mají obvykle nižší hladinu cholesterolu než muži, protože je estrogen chrání před ukládáním tuku. Když hormonální hladina v těle přirozeně klesne, dostaví se menopauza a cholesterol začne být i pro něžnou část populace větší hrozbou.

Pozor na šlehačku

Nejvíce cholesterolu je v potravinách živočišného původu. Jde nejen o tučné maso, ale i máslo, sádlo, uzeniny, krevety či vysokotučné mléčné výrobky. Ovlivňuje ho však i negativní stres. V mnoha případech má na hladinu cholesterolu v krvi vliv i dědičnost. Aby se hladina upravila, musíte držet dietu a změnit životní styl. Pokud varování lékařů ignorujete, riskujete vznik aterosklerózy. Budujete pevný základ pro komplikace, jako jsou srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, ischemická choroba dolních končetin či ledvinových tepen. Cholesterol se ze zákona kontroluje v 18 a 40 letech. Jeho hladina se nezjišťuje automaticky při preventivních prohlídkách. Pokud vás trápí zdravotní potíže, jako například cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak, případně máte problémy se srdcem, kontroly by měly být přibližně jednou za půl roku. Přesnou periodicitu určí ošetřující lékař.

Nejprve dieta, potom léky

Počítejte s tím, že snižování vysoké hladiny cholesterolu není krátkodobá záležitost. Úprava stravování musí být radikální. Na talíř patří převážně libové maso, ryby, hodně zeleniny a vlákniny. Maso si připravujte na páře, poduste jej nebo ugrilujte na roštu, ne však na přímém ohni! Výrazně omezte smažená i fritovaná jídla. Omezte konzumaci alkoholu. Tu a tam si můžete dopřát dva decilitry vína nebo jedno pivo, na tvrdý alkohol zapomeňte. Alespoň třikrát do týdne sportujte. Ideální jsou aerobní aktivity od rychlé chůze přes běh až po aerobik. Zátěž při cvičení nemusí být vysoká, důležitá je vytrvalost. Sportovat byste měli minimálně 30 minut. Pohybem budete zároveň bojovat i proti stresu. Od principů zdravého životního stylu byste neměli upustit ani po tom, co se vám hladina cholesterolu upraví. Když se vrátíte k smaženému sýru nebo ke klobáse, za pár měsíců budete s cholesterolem bojovat opět.
Pokud se dietou neupraví hodnoty cholesterolu v krvi po třech měsících, přistupujeme k medikamentózní léčbě. Může trvat přibližně rok, ale v mnoha případech jde také o celoživotní léčbu. Zejména pokud patříte do rizikové skupiny, která už má zdravotní obtíže, případně máte zvýšený cholesterol v rodině. Při léčbě se využívají takzvané statiny. Blokují tvorbu cholesterolu přímo v játrech. Hladinu LDL cholesterolu mohou snížit o 20 až 60 procent. Pokud je zvýšení jen mírně, využívají se takzvané fibráty.

Můžete i gril

Ani při dietě se nemusíte vzdát příjemných letních grilování. Připravujte si však libové maso naložené v bylinkách. Vyhýbejte se olejovým marinádám. Na úpravu masa jsou vhodnější plynové a elektrické grily, případně kameny. Důležité je, aby maso nepřicházelo do styku s přímým ohněm ze spáleného dřeva. K libovému masu nepotřebujete chléb či pečivo, mnohem lépe vám sedne zeleninový salát. Stejně můžete ochutnat grilovanou cuketu či lilek.
Co dělat
✓ Bílý chléb a pečivo vyměňte za celozrnné výrobky. K snídani je prostřídejte s ovesnými vločkami či müsli s lněnými semínky.
✓ Nejideálnější přílohou k hlavnímu jídlu je naturální rýže. Klidně si dejte i brambory, ale vařené a ne pečené či hranolky. Z času na čas sáhněte po bezvaječných a celozrnných těstovinách.
✓ Játra, krkovičku, bůček, slaninu, klobásy, uzeniny vyměňte za libové drůbeží či hovězí maso a ryby. Na těch si pochutnejte alespoň dvakrát do týdne. Jednou si dejte mastnější rybu, jako například lososa, makrelu, sledě, a podruhé libového pstruha nebo tresku.
✓ Klasické sladkosti nahraďte čerstvým ovocem.
✓ Vyhněte se i slazeným nápojům. Ideální je voda a čaje.
✓ Vzdejte se vysokotučných mléčných výrobků. Pozor si dávejte zejména na šlehačku a smetanové výrobky. Nahraďte je nízkotučnými produkty. Všechny by měly mít nižší obsah tuků než 45 procent.
✓ Cibule, česnek, rajčata, špenát, celer či brokolice. To jsou ideální bojovníci proti vysokému cholesterolu. Zeleninové saláty si připravte kdykoliv. Pokud vám nechutnají bez dresinku, připravte ho z nízkotučného bílého jogurtu a ochuťte bylinkami.