Jak na pálení žáhy?

Právě jste si pochutnali na řízku se salátem a nyní vás řádně pálí žáha. Velmi nepříjemný stav, při kterém máte pocit, že vám za hrudní kostí vyvěrá láva. Jak se s tím poprat?

Co je na vině?

Za enormně rozšířený problém, při kterém máte pocit, že vám v těle vybuchla sopka, jsou zodpovědné kyselé žaludeční šťávy, zejména silná kyselina chlorovodíková. Pomáhají strávit přijatý pokrm, občas se jim však zachce vybrat se na místa, kam nepatří. Do výše uloženého jícnu. Krvácející jícnové stěny však na rozdíl od žaludku nechrání speciální sliznice a kyselé tekutiny, které tam pronikají, vyprovokují obtěžující pálení. Nevhodná kyselina se do něj dostane, protože svěrač na konci jícnu nepracuje správně. Za normálních okolností by se měl po spolknutí každého sousta uzavřít a nedovolit, aby do něj vyšplíchla agresivní žaludeční šťáva.

Číhá na svalovce

Svěrač na konci jícnu se neuvolňuje jen tak bez důvodu. Pootevře se po přejedení, při poruchách vyprazdňování žaludku i pohyblivosti jícnu, stává se to také při zvýšeném množství trávicích šťáv v žaludku či po užití sedativ nebo léků proti vysokému tlaku. Rizikové jsou i tablety s obsahem kyseliny acetylsalicylové a všechny nesteroidní antirevmatika. Velkým provokatérem potíží je nevhodná strava, hlavně smažená a výrazně kořeněná jídla, čerstvé pečivo, káva, alkohol, víno, grepy, mentol, cibule, česnek a rajčata. Problémy postihují častěji muže než ženy a objevují se zejména v dospělosti. Za hrudní kostí obvykle pálí lidi s větším břichem a širokým hrudníkem, mají totiž lepší předpoklady pro to, aby se jim jícnový svěrač úplně nedovřel. Žáha však nejednou potrápí i chlapy, kteří příliš posilují, zvedání těžkých závaží vyhání žaludeční kyselinu nahoru. Může za to současný životní styl, neustále spěcháme, nemáme čas klidně se najíst a pokud si i sedneme ke stolu, rádi se přejídáme. Pak si obvykle pospíme na pohovce a o sportování nechceme ani slyšet. Pohodlný způsob života napomáhá pálení žáhy.

Kdy je to nemoc?

Po světě chodí několik šťastlivců, jichž žáha ještě nikdy
nepotrápila. Jícen se jim uzavírá pevně a pálení v hrudníku jim nehrozí ani po dvou porcích rajčatové polévky a půl litru kávy. Mohou se z toho těšit, přesto by měli dbát na zdravou stravu. Značná část populace pálení žáhy zná. Kdy je nutné vyhledat lékaře? Pokud se potíže vyskytnou jednou za týden nebo měsíc a nejčastěji po rizikové potravině, nejde o nic neobvyklého. Tehdy je vhodné sáhnout po nesycené zásadité minerálce nebo po volně prodejných antacidech, lécích tlumících pálivý pocit. Když se záchvaty objevují tři, čtyřikrát týdně a tablety účinkují krátce, je třeba zajít za lékařem. Tehdy stav obvykle uzavřeme jako refluxní jícnovou nemoc. Podle zkušeností pacienti zaklepou na dveře ambulance, až když je žáha pálí každý den. Peripetie cítí už po každém jídle, nejen po rizikovém. Nemohou proto spát a léky zabírají jen na několik minut. Nestačí, neboť neřeší základní příčinu pálení: Nesnižují produkci žaludeční kyseliny, pouze ji neutralizují. V tomto případě není dobré odkládat návštěvu lékaře. Za pálením v hrudníku se může skrývat i vážnější onemocnění. Kyselý obsah ze žaludku totiž obvykle naleptá stěny jícnu, což má nejednou za následek vznik vředu, chronického zánětu jícnu až rakoviny. V extrémních případech hrozí proděravění jícnových stěn, což je velmi vážný stav, který nemocného může stát život.

Lék proti vředu

Lehčí případy refluxu nevyžadují speciální léky, pouze úpravu životního stylu, zejména nedráždivou stravu. Pálení žáhy se výborně vytrácí i po zhubnutí. Na těžší formy lékaři předepisují nejen šetrnější životosprávu, ale i tablety, kterými léčí žaludeční vředy. Blokují tvorbu kyseliny chlorovodíkové, hlavního viníka problémů. Jícen už pak nemá co dráždit. Léky nemusí předepsat pouze gastroenterolog, recept na ně v případě pálící žáhy může vystavit i praktický lékař. Nemocní je obvykle užívají dva až tři týdny, mnohým se po nich uleví i na delší dobu. Nemálo postižených je však na ně odkázano roky.

Gastroskopie

Pokud vás často sužuje pálící jícen, ještě předtím než od odborníka dostanete předpis na tablety, pravděpodobně vás pošle na gastroskopii. Bez ní těžko zjistíme, co je přesnou příčinou obtíží a v jakém stavu jsou stěny jícnu. Nejednou na nich objevíme hluboké vředy a krvácející místa. Další komplikací dlouho laicky léčeného pálení žáhy bývají jizvy z poleptání žaludeční kyselinou. Vytvářejí se nad svěračem jícnu a mohou zapříčinit jeho zúžení. Postižený během jídla zvrací, protože strava nemůže postupovat do žaludku. Zjizvení snadno odstraníme přímo při gastroskopii pomocí balónku a nemocný je v pořádku i roky. Reflux s pálením žáhy se však navzdory léčbě často vrací, zejména pokud se v žaludku tvoří více kyseliny chlorovodíkové a jícnový svěrač je trvale otevřený. Tehdy pomáhá laparoskopický zákrok, při kterém lékař na horní části žaludku vytvoří umělou manžetu, a tak zabrání opakování potíží. Operace je posledním řešením, přichází v úvahu, pouze pokud nepomáhá dlouhodobá úprava životosprávy a ani léky.

Aby vás nepálila žáha

■ Jezte pomalu a nepřejídejte se Zabráníte tomu, aby střeva naplněná potravou tlačila na žaludek, což může zapříčinit stoupání kyselých šťáv nahoru. Vyhýbejte se horkým pokrmům, jezte častěji menší porce. Omezte tučné pokrmy a po jídle necvičte ani se
nepředklánějte.
■ Zhubněte! Žáha často pálí při nadváze. Nadbytek tukové tkáně kolem pasu působí jako svěrák, díky čemuž do jícnu snadno pronikají žaludeční šťávy.
■ Zapomeňte na odpolední "šlofík"! Po vydatném obědě není to pravé ořechové, refluxu totiž přeje zejména ležení. Noviny si přečtěte raději vsedě a do postele se uložte minimálně dvě hodiny po jídle.
■ Pozdní večeře jsou tabu Pokud si ji výjimečně dopřejete, posuňte spánek alespoň o tři hodiny později. Neznamená to však, že je strávíte čtením knihy v posteli! Sedněte si s ní raději do křesla.
■ Více je lépe! Problémům s žáhou částečně předejdete, pokud si při ležení pod záda vložíte další polštář.
■ Nekuřte! Nikotin, kofein, sycené nápoje, víno a tvrdý alkohol povzbuzují tvorbu kyselých šťáv v žaludku. Vyhýbejte se častému užívání nesteroidních antirevmatik: Ibalgin, Voltaren nebo Nurofen.

První pomoc

Pokud nemáte doma antacida, pomozte si:
■ jedlou sodou. Úlevu přináší již malé množství bílého prášku. Užívejte ho však spíše výjimečně, časté pojídání může měnit pH vnitřního prostředí a v extrémních případech ho úplně rozvrátí. Uživatel totiž většinou neumí odhadnout, kdy překračuje doporučenou dávku.
■ jablečným octem a citrónovou šťávou. Lžička chuťově kyselých tekutin ve sklenici vody někomu paradoxně pomáhá. Platí: Klín se klínem vyráží.

Žáha nebo infarkt?

Pálení za hrudní kostí se objevuje nejen po těžším obědě, ale obvykle doprovází i srdeční infarkt. Jak rozlišit, kdy je za obtížemi vážné onemocnění a kdy jen nevinný jícen? O žáhu jde obvykle tehdy, když potíže nastoupí půlhodinu po jídle, zejména po silně kořeněném jídle, po rajčatové omáčce nebo kopě bramborového salátu. Pokud má pacient antacidum, ať ho užije. V případě, že se mu neuleví, je třeba volat záchranku, může to být srdce. Při pálení za hrudní kostí si může postižený vzít nejprve nitroglycerin, pokud jej doma má. Když se mu po léku na srdce pálení ještě zvýrazní, tehdy zřejmě nejde o infarkt. Tableta pod jazykem ještě více uvolňuje dolní svěrač jícnu a kyselina do něj snadněji proniká.