Neumyté ruce či špatně umyté ovoce, kontakt s nemocnými a zdržování se ve velkých skupinách a virus vás má v hrsti. Jak se vůči němu účinně bránit? Představte si, že i jídlem. Ne nadarmo vědci říkají, že polovina imunitního systému je v břiše. To, co sníme tedy ve velké míře ovlivňuje i to, jak se cítíme. Pokud chceme svou přirozenou obranyschopnost organismu posílit, stačí doplnit svůj jídelníček o některé potraviny a jiným se zase vyhnout.
Dnes bude řeč o potravinách, které jsou nám tak blízké, že jejich konzumace by pro nás měla být samozřejmostí. Jde o cibuli a mrkev. Zeleninu, vyskytující se běžně v našich zeměpisných podmínkách a hojně pěstovanou v našich zahrádkách. Už naši předkové věděli, že tyto dvě potraviny mají velkou moc a proto je na podzim uskladňovali ve sklepích, aby je měli po ruce zejména během tuhé zimy.
Cibule patří mezi nejzdravější potraviny. Kromě toho, že je přírodním prostředkem na posílení imunity a upevnění celkového zdraví člověka, má moc bojovat proti rakovině i civilizačním chorobám. Nejúčinnější je cibule v syrovém stavu. Pro ty, kteří mají slabší trávení je vhodnější červená odrůda cibule, která nemá takovou výraznou chuť a je sladší. Při kašli se doporučuje pít odvar z cibule nebo cibulový sirup připravený z nadrobno posekané cibule a medu, pro zjemnění chutě se může přidat i cukr či šťáva z citrónu. Stejně účinný je sirup i při škrábání a bolestech v krku či problémech s dýcháním. Jestli chcete být zdraví, pamatujte, že naši předkové jedli opraženou cibuli s chlebem pravidelně každý večer. Vy to zkuste alespoň jednou za čas. Váš organismus se vám odvděčí zdravím a odolností.
Syrová mrkev je další potravinou podporující imunitu. Jemně nastrouhaná a pokapaná šťávou z citronu může být svěží svačinou nebo součástí lehkého a zdravého oběda. Kromě toho, že zvyšuje odolnost organismu, je prospěšná i pro náš zrak a pokožku. Konzumací většího množství mrkve před létem připravíte svou pokožku na ostré sluneční paprsky, v zimě vaše pleť dostane hezčí odstín. Za všechno může betakaroten, který mrkev obsahuje. Ten je také dobrý pro krásu vašich vlasů a nehtů. Pokud o mrkvi stále pochybujete, dodáme ještě to, že obsahuje vysoké množství provitaminu A a vitaminů B, C, D, E a K. Mrkev je tedy vitamínovou bombou a pokud si v těchto dnech chcete uchránit své zdraví a nepodlehnout chřipce, rozhodně ji ze svého jídelníčku neškrtejte. Tip na zdraví! Zapijte vaše snídaně čerstvou šťávou z mrkve nebo pijte šťávu během celého dne. Pokud nemáte možnost pěstovat vlastní mrkev, v supermarketech se orientujte na bio mrkev či 100% mrkvovou šťávu. Příjemně vás nastartuje do nového dne a zažene únavu. Nedoporučuje se pít ji večer.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Vyléčíme.cz používá cookies. Více informací zde.