Jak nakrmit paměť

Excelentně funguje do třicítky. Pak oceníte diář, křížovky a nový jídelníček. Mnohé paměťové posilovače výborně chutnají a jednoduše se připravují. Uvaříte je v jednom hrnci, upečete v jednom pekáči nebo smícháte v jedné míse. Nestane se vám, že zapomenete postup.

Jak nakrmit paměť

Chcete mít paměť jako slon?

Hostěte se vitamíny skupiny B. Hlavně jedničkou, thiaminem, který byl pasován za psychický vitamín. Když ve stravě dlouhodobě chybí, začne selhávat paměť a vzpomínky budou stále matnější. Myšlení začne upadat do hluboké krize a následovat ho bude nervový systém, svaly i srdce. Vitamín B1 pomáhá i při přeměně sacharidů na energii. Připisuje se mu schopnost mírnit deprese, tišit migrénu a jiné bolesti hlavy či celkově zklidnit psychiku. To vše jen tehdy, když ho denně přijmete jeden až jeden a půl miligramu. Tuto dávku vám zajistí 10 gramů kvasnic, asi 150 gramů libového vepřového, 100 gramů kuřecích prsou nebo přibližně 200 gramů sóji. Jedním miligramem B1 vás zásobí i 100 gramů sezamových semínek.

Vitamín B1

Jak zjistíte, že vám v krvi koluje málo B1? Stačí, že občas pocítíte brnění či pálení v rukou a hlavně v nohách. Mučí vás nevysvětlitelná únava a poruchy spánku. Příznakem je i slabý apetit, což s sebou přináší hubnutí. Někteří si stěžují na odpolední a podvečerní nervozitu, také bolesti hlavy. Jiné zase obtěžují střídavé průjmy nebo vícedenní zácpy. V tom případě neleňte a připravte si kvasnicovou pomazánku. Pokud vám nevoní, dopujte se vajíčky, mlékem, pšeničnými klíčky, libovým vepřovým masem či játry. Bohaté na B1 jsou i luštěniny, sója, slunečnicová semínka, para ořechy, mák, chřest či špenát. Tento vitamín má skvělou vlastnost: Funguje rychle a upadající mentální schopnosti okamžitě oživí. Protistresovým a protizapomnětlivým efektem se chlubí i pyridoxin, vitamin B6. Jeho zásluhou vás budou obcházet i pochmurné nálady, povzbudí tvorbu červených krvinek a zmírní premenstruační syndrom. Je důležitý pro fungování enzymů, které působí při rozkladu a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků. Účinkuje i jako prevence kožních onemocnění a poruch nervového systému. Obtěžují vás tiky ve víčkách či ve rtu, budí vás křeče nohou, ničí slabost a anémie? Je to neklamný znak, že máte B6 málo. Do jídelníčku zařaďte kvasnice, pšeničné klíčky, játra, vajíčka, mléko, banány, ořechy a hovězí. Ve většině potravin se vyskytuje i vitamín B2, který se postará o vyvážené využití vitaminů B1 a B3. Poslední je velký bojovník proti demenci, únavě a depresi. Vyskytuje se téměř v každé zelenině, v krůtím mase a v rybách, ve vajíčkách, v celozrnném pečivu, avokádu a švestkách. Některé studie varují i před nízkými hladinami vitamínů B6, B12 a kyseliny listové. Prý si jejich nedostatkem žádáte o propuknutí Alzheimerovy choroby. Kyselinu listovou najdete v tmavé listové zelenině, řeřiše, růžičkové kapustě, luštěninách či játrech. B12 hledejte v libovém vepřovém, hovězím, ve vaječném žloutku, v mléce a sýrech.

Tip zdraví

Dávky vitaminu B1 zvyšte, pokud jste milovníky kávy, popíječi černého čaje a na častých oslavách vám v rukou nechybí sklenička vína nebo tvrdého. K požíračům B1 patří i stres, únava, antikoncepce a depresivní stavy. Vyšší dávky vyžaduje i těhotenství a kojení.

Na železnou paměť

Dostatek železa neocení pouze vaše krev. Dychtí po něm i mozek, ačkoli jeho touha jednoznačně souvisí s červenými krvinkami. Díky železu je v nich dostatek červeného barviva, které váže kyslík. Ten je spolu s glukózou alfou a omegou důležitý pro fungování mozku. Dopujte se čočkou, kvalitním libovým vepřovým či hovězím masem, kuřecími nebo krůtími stehny, mastnějšími rybami, melasou a vajíčky. Pokud vás trápí anémie z nedostatku železa, pomozte si starým domácím receptem. Do většího jablka napíchejte dva až tři čisté hřebíky a nechte je tam pár dní. V jablku se to sice bude hemžit rzí, ale právě to je důkaz, že živina pronikla do ovoce. Tento recept doporučují i mnozí hematologové zejména ženám. Ty trápí anémie mnohem častěji než muže. Kromě dostatečného příjmu železa dbejte i na zinek, jód a hořčík ve stravě.

Zprostředkovatelé informací

Bez ovoce a zeleniny ani paměť nefunguje. Důležité jsou zejména druhy bohaté na vitamin C a betakaroten. Podle mnoha odborníků právě tyto antioxidanty oddalují stárnutí mozku a zlepšují mentální schopnosti tím, že ničí škodlivé volné radikály v mozkové tkáni. Céčko potřebujete i pro správnou funkci chemických látek, které vedou nervové vzruchy a zprostředkovávají přenos informací, které potřebuje organismus na bezchybné fungování. K nejdůležitějším přenašečům informací patří acetylcholin, který zčásti ovládá žaludek, játra, cévy či srdce. Má vliv na napětí svalů a závisí na něm i proces učení a projevování emocí. Nízké hladiny mají na svědomí zhoršenou koncentraci, zapomnětlivost a mělký spánek. Této noční můře předejdete častou konzumací jablek. Ukázalo se, že dvě až tři jablka denně zvýší hladinu užitečné chemické látky. Jeho produkci v těle provokují i banány, hovězí játra, zelí, zázvor, květák, rajčata, kořenová zelenina a bobulovité ovoce nebo sója.

Jahody a borůvky

Slábnoucí paměti předejdete i barevným ovocem. Dá vám flavonoidy, látky se skvělými antioxidačními vlastnostmi. Ničí škodlivé radikály a zlepšují průtok krve mozkovou tkání, což vám zaručí bystrou paměť i ve vyšším věku. Dosud trůnily na špici žebříčku borůvky. Vděčily za to i výzkumu na skupině seniorů, kteří několik týdnů popíjeli dva poháry borůvkové šťávy. Děravá paměť se jim výrazně zlepšila. Modré bobulky však dobíhají jahody. 150 až 200 gramů jahod podle lékařů chrání mozek mnohem déle než stejné množství borůvek. Jahodám nahrává i fakt, že obsahují železo, vitamíny skupiny B, fosfor, hodně ovocných kyselin a polyfenoly s výraznými antioxidačními vlastnostmi. Najdete je kromě jahod i v kakau, ve víně a v tmavém hrozně.

Lecitin neničí pouze tuky

Je i velkým přítelem mozku. Pokud jste knihomol, ale nesmírně vás rozčiluje, že všechno, co "zhltnete", rychle zapomínáte, pojídejte lecitin. Zvyšuje tvorbu acetylcholinu, který zajišťuje přenos informací mezi mozkovými buňkami a vyživuje je, což má za následek lepší schopnost učení a zapamatování. Jako bonus lecitin zvýší hladinu "dobrého" cholesterolu. Patří k spalovačům tuků, brání tvorbě žlučových kamenů, ochraňuje srdce a játra. Zmírňuje bolesti kloubů, působí proti vypadávání vlasů a dodává jim lesk. Kromě sóji se jím může pochlubit i vaječný žloutek, ale vědci považují sójový lecitin za lepší.

Zdravá rada

Přehnali jste to včera se smaženými karbanátky a skleničkou alkoholu? Chyby zčásti napraví právě lecitin. Není mastné jako mastné Mozek potřebuje na správné fungování tuky, přesněji omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Organismus si je neumí vyrobit sám, proto mu je musíte dodat v jídle. Je o nich známo, že jsou nezbytné pro zdravý vývin dětského mozku. Některé studie zase uvádějí, že nedostatek alfa-linolenové kyseliny, která k nim patří, může mít za následek lehké mozkové dysfunkce. Abyste však byli psychicky fit, alespoň dvakrát týdně mějte na talíři tučné druhy mořských ryb, tuňáka, lososa, sardinky či makrelu. Trojkové nenasycené mastné kyseliny vám dodají i některé rostlinné oleje, především řepkový a lněný. Pochlubit se jimi mohou i vlašské ořechy a lněné semínko. Dejte si denně hrst. Poděkuje vám nejen mozek, ale i pleť, srdce, zrak a kolegové. Nebudete depresivní.

Autor: Martina Dvořáková