Jak nepřibrat na dovolené?

Bez kil navíc i po dovolené? Máme pár cenných rad. Dovolená je čas, kdy si rádi dopřejeme mimo jiné i dobré jídlo. Zejména v hotelech neumíme odolat lákadlům v podobě švédských stolů, které překypují jídly a sladkostmi různých druhů. Mlsat musíte zdravě i na dovolené.

Jak nepřibrat na dovolené?

Chutně a dobře vypadající jídla svádějí, abychom si už na snídani nakládali plné talíře a den končili večeří s pěti chody. A po dovolené smutně konstatujeme, že ty džíny zase nejdou zapnout. Jak se tomu vyhnout? Tajemství spočívá ve správném výběru jídla. Dovolenkovým dobrotám na přeplněných stolech odolá asi málokterá z žen. Vždyť samy určitě přiznáte, že během roku bez sladkého pečiva ke kávě dokážete existovat, u moře si však dáte bez rozpaků i tři kousky. Rovněž ani večeři doma nezačínáte běžně předkrmem, nedáte si na "ochutnání" tři  -čtyři hlavní jídla, i když jen "kousek" a nezakončíte ji sýrovým talířem a pěti sice maličkými, ale přece jen zákusky. A to nemluvíme o aspoň třech návštěvách švédských stolů mimo oběd a večeři, pokud máte zaplacen zájezd all inclusive. A po dovolené se nestačíte divit, že váha ukazuje alespoň o tři-čtyři kila více.

Prázdninovému tloustnutí se vyhnout lze. A to dokonce bez hladovění. Musíte se jen přinutit nabírat si na talíř vhodné potraviny.

• Polévky
Komu by nechutnala hustá krémová polévka s množstvím brokolice. Myslíte však i na množství smetany v ní?
Vy si v misce ke stolu odnášejte nezahuštěné zeleninové polévky a vývary.

• Hlavní jídla
Vyhýbejte se smaženým masům a zelenině a jídlům se smetanovými omáčkami. Upřednostněte grilované plody moře, libové kuřecí maso na přírodní způsob, dušené jídla. Nejezte kůži z masa.

• Přílohy
Na talíř si nakládejte vařené brambory, rýži, tepelně jako přílohu upravenou zeleninu, těstoviny už v menším množství. Hranolky, krokety, pečené brambory na másle nechte dětem jako prázdninovou pochoutku.

• Saláty
Hlavní jídlo by pro vás měly tvořit saláty. Rajčata, okurky, papriku a jakoukoli další zeleninu zalijte dresinkem ze soli, olivového oleje a octa. Znovu platí: jak čert kříži se vyhýbejte smetanovým dresinkům, opékané slaniny, tučným sýrům. Ty na zdravý salát nepatří.

• Sýry
Camembert a další tučné sýry obloukem obejděte. Na švédských stolech jsou v každém hotelu celkem určitě nakrájené i nízkotučné sýry a odtučněný tvaroh.

• Dezerty
Vyhýbejte se koláčům s krémy, smetanou nebo šlehačkou. Pochutnávejte si na verzích s ovocem a želatinou. Chuť na sladké uspokojujte ovocem, jogurty, light zmrzlinou nebo ovocnými sorbety.

Autor: Lenka Kostková