Jak pomoci dětem s bolestí bříška?

Fenyklový čaj, rooibos a podmáslí pomohou dětským bříškům. Bříško dítě může bolet z různých příčin. Viníkem může být plynatost - u nejmenších dětí, těm větším zase nedělají dobře například těžká jídla. Bolest dětských bříšek dokáží zahnat vhodně zvolené čaje. Lékaři upozorňují na to, že bolest bříška je zcela přirozená. Dítě přece přechází z jednostranné stravy na zeleninové kašičky a na každou změnu si musí žaludek přivykat.

Jak pomoci dětem s bolestí bříška?


Co pomáhá?


Fenyklový čaj je osvědčeným lékem na dětské koliky. Doporučuje se sáhnout po něm při plynatosti a při jakýchkoliv střevních problémech, protože podporuje trávení. Nejen dítě, ale i matka, která kojí, by ho měla pít.

Rooibos
Účinkuje stejně jako fenyklový čaj, s rozdílem, že lépe chutná (jeho chuť je nasládlá). Působí proti křečím na střevní svalstvo, zmírňuje alergické reakce a zklidňuje. Označuje se jako "nečajový" nápoj, připravený ze sušených lístků jihoafrické rostliny Aspalatus linearis. Podobně jako fenyklový čaj, i rooibos může, resp. má pít i máma (díky kojení se jeho léčivé účinky dostanou až k dítěti). Většina dětí však Rooibosem nepohrdne. Lze jej případně smíchat i s mlékem. Rooibos nepomáhá jen na dětské koliky, ale také na vysoký krevní tlak, zvýšenou hladinu cukru v krvi, žaludeční potíže či ekzémy. Kdo si dá rooibos před spaním, rychleji usne. I díky tomu, že neobsahuje kofein, mohou jej popíjet celý den i těhotné ženy.

Podmáslí
Díky svým alkalickým látkám je také účinné při dětských kolikách. Vhodný je však až pro větší děti, starší tří let. Podmáslí jako lék by se měl podávat po troškách po celý den. Aby zaúčinkovalo, stačí, když dítě vypije za den půl litru. Nesmí být však studené (vytažené z chladničky) a už vůbec ne přihřívané.

Pravidelná strava
Bolestem bříška se dá předejít pravidelnou stravou, resp. kojením (každé čtyři hodiny). A protože zácpa jde také ruku v ruce s bolestí břicha, dítě, které již není kojeno, by mělo přijímat hodně vlákniny, pít hodně tekutin. Konkrétně ji způsobuje například čokoláda, bílý chléb ale také černý čaj a mléko.

Autor: Lenka Kostková